Δε Φοβάμαι. Δεν Ελπίζω. Είμαι …

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…» είναι μία σκηνική σύνθεση από τα μεγαλύτερα έργα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη και φιλόσοφου Νίκου Καζαντζάκη, με κύριο κορμό την Ασκητική. Σκηνοθέτης είναι ο Μάριος Ιορδάνου που υπογράφει και τη θεατρική διασκευή του έργου μαζί με την συμπρωταγωνίστριά του Σοφία Καζαντζιάν.

Η παράσταση, που έχει συμπεριληφθεί στην εισαγωγή της νέας έκδοσης της Ασκητικής, περνάει και στα υπόλοιπα αριστουργήματα του Νίκου Καζαντζάκη, όπως Αναφορά στον Γκρέκο, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Όφις και Κρίνο, καθώς και σε ποιήματά του, ενώ υπάρχει και ένα κεφάλαιο για τον πνευματικό του δάσκαλο Νίτσε. Όλα αυτά σε ένα συνδυασμό πρόζας και σωματοποιημένου θεάτρου.

Ο Μάριος Ιορδάνου, εμπνευστής της ιδέας, το πρωτοπαρουσίασε με τεράστια επιτυχία στο Griechische Kulturstiftung στο Βερολίνο πέρυσι το Νοέμβριο σε συνδιοργάνωση των Εκδόσεων Καζαντζάκη με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Ίδρυμα Παλλάδιον και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, ενώ συνεχίστηκε για τρεις σεζόν (sold out) στον Πολυχώρο Vault. Αυτόν το Σεπτέμβριο, η παράσταση ανέβηκε στη Ζυρίχη στα ελληνικά και τα γερμανικά (σε μετάφραση του Αργύρη Σφουντούρη, επίσημου μεταφραστή του Καζαντζάκη στη γερμανική γλώσσα, συγγραφέα και επιζώντα του Διστόμου). 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Σε μια καλά κρυμμένη αλλά θαυματουργή αυλή στο κέντρο της Αθήνας τελείται μια μικρή πνευματική λειτουργία με οδηγό το αδούλωτο πνεύμα ενός μεγάλου «Αιρετικού». Μια λειτουργία για δυο σώματα που παλεύουν ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι για να γεννήσουν μια αθάνατη πνευματική παρακαταθήκη. Ο αγέρωχος Μάριος Ιορδάνου προβάλει μέσα από τις σκιές ντυμένος στο ολόλευκο του Καθαρού Λόγου και γύρω του στροβιλίζεται, χορεύοντας, τραγουδώντας και προσπαθώντας να υπερισχύσει η αέρινη Σοφία Καζαντζιάν, μαυροντυμένη σαν τα πιο σκοτεινά κι ανομολόγητα βάθη της ψυχής που προσπαθούν να επιβληθούν στην Ασκητική του Νου. Η εσωτερική πάλη ενός γίγαντα της σκέψης ολοζώντανη σε απόσταση αναπνοής!

Υπέροχη σύλληψη, πανέμορφη εκτέλεση και μαγικός ο χώρος.

Μακάρι να επανέλθει για να το δουν ακόμη περισσότεροι…

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή – Απόδοση κειμένων: Μάριος Ιορδάνου – Σοφία Καζαντζιάν

Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου – Σοφία Καζαντζιάν

Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Μουσική- Σύνθεση: Μάριος Ιορδάνου

Φωτισμοί: Πάνος Γκόλφη

Τελευταία Παράσταση: Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου και ώρα 21:00

Χώρος: Ρότα Art Bar

Σόλωνος 124, Αθήνα (Θέσεις περιορισμένες)

Κρατήσεις: 210 3801033 και [email protected]

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

Είσοδος: 10€ Φοιτητών/ανέργων// άνω των 65 ετών: 8€