El botón de nácar – Το Μαργαριταρένιο Κουμπί

Παραγωγή: Χιλή/Γαλλία/Ισπανία/Ελβετία – 2015 

Διάρκεια: 82 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Patricio Guzmán

Υπόθεση: Η ατέλειωτη ακτογραμμή της Χιλής στον Ειρηνικό περιλαμβάνει ηφαίστεια, βουνά και όσο κατεβαίνει προς το Νότο και παγετώνες. Ο ωκεανός είναι το μεγαλύτερο σύνορο της Χιλής αλλά και ένας σιωπηλός τάφος που κρύβει το μυστικό δύο κουμπιών που βρέθηκαν στο βάθος του. Για χιλιάδες χρόνια, πριν έρθουν οι Δυτικοί κατακτητές, στο νερό ζούσαν χιλιάδες ιθαγενείς που είχαν αναπτύξει το δικό τους αυτόνομο πολιτισμό, απομονωμένοι στην εντυπωσιακή Δυτική Παταγονία. Όσοι ελάχιστοι απέμειναν από την ανθρωπιστική καταστροφή που χτύπησε τις φυλές τους μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Δυτικούς διηγούνται τις μνήμες τους. Το νερό του ωκεανού κουβαλά και τη μνήμη των ναυτικών που κατέφθασαν από την Αγγλία, αλλά και των εκτελεσμένων πολιτικών κρατουμένων της χούντας του Πινοσέτ. Το νερό έχει μνήμη, μα έχει και φωνή.

Αυτό το ντοκιμαντέρ συνδέει μέσω του νερού ολόκληρη την Ιστορία της Χιλής από την εποχή των ιθαγενών μέχρι τις εκτελέσεις των πολιτικών κρατουμένων από τη χούντα του Πινοσέτ και τη μετατρέπει σε έναν εκθαμβωτικό στοχασμό για τη θάλασσα, τον ουρανό και τη γένεση του ίδιου του σύμπαντος, βάζοντας στο κέντρο όλων έναν ταξιδιώτη στο χρόνο τον Τζέρεμι Μπάτον. Εικόνες των παγετώνων της Παταγονίας που κόβουν την ανάσα, ολοζώντανες αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο των απόγονων των ιθαγενών πληθυσμών, παρατηρήσεις για τη θηριωδία του καθεστώτος Πινοσέτ που ξεφορτωνόταν τα πτώματα των εκτελεσμένων πολιτικών κρατουμένων δένοντας τα σε ράγες που βυθίζονταν στον ωκεανό. Δυο κουμπιά μόνο μετά από σαράντα χρόνια απέμειναν ανάμεσα στα κοράλια για να θυμίζουν την ανθρώπινη θηριωδία.

Βάζοντας στο κέντρο της αφήγησης το νερό σαν γενεσιουργό ύλη της ζωής αλλά και βασική ουσία του σύμπαντος ο 74χρονος σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουζμάν δημιουργεί κάτι παραπάνω από ντοκιμαντέρ, ένα ποιητικό δοκίμιο για την ουσία της ζωής και τη βίαιη διαταραχή της από τον αυταρχισμό της εκάστοτε εξουσίας, είτε κονκισταδόρες είτε Χούντα. Σύμφωνα με τον σοφό κύριο Γκουζμάν « Το νερό δεν ανήκει μόνο στους γήινους. Είναι ένα κοινό στοιχείο στο ηλιακό μας σύστημα. Βρίσκεται υπό μορφή ατμού σε πλανήτες όπως ο Κρόνος και ο Δίας. Έχει βρεθεί σε μορφή πάγου στον Άρη, στη Σελήνη, στην Ευρώπη και στον Τιτάνα. Πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, το νερό υπάρχει σε πολλές άλλες μορφές. Στη Χιλή το 2010, μερικά αστέρια που ανιχνεύθηκαν από το παρατηρητήριο La Silla, σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Gliese στον αστερισμό του Ζυγού, διέθεταν νερό σε υγρή μορφή. Βρίσκονται 20 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι θα βρεθεί εκεί μια αντίστοιχη Παταγονία».

To ντοκιμαντέρ του Πατρίσιο Γκουζμάν, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2015 κερδίζοντας την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου και το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής.

Διανομή: AMA Films 

Στις αίθουσες από 10.12.15