Creed – Κριντ: η γέννηση ενός θρύλου

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2015 

Διάρκεια: 133 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Ryan Coogler

Πρωταγωνιστούν: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylicia Rashad, Andre Ward, Tony Bellew, Ritchie Coster, Jacob 'Stitch' Duran, Graham McTavish, Gabe Rosado.

Υπόθεση: Ο μικρός Άδωνις Τζόνσον (Τζόρνταν) δε γνώρισε ποτέ τον διάσημο πατέρα του, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Βαρέων Βαρών, Απόλο Κριντ, που πέθανε λίγο πριν γεννηθεί αυτός ο καρπός μιας παράνομης σχέσης του. Η χήρα του Απόλο ανακαλύπτει τον μικρό και τον παίρνει κοντά της στο Λος Άντζελες. Τα χρόνια περνάνε και ο Άδωνις έχει σπουδάσει και έχει γίνει μπίζνες μάνατζερ. Όμως το μποξ κυλάει στις φλέβες του και τον κάνει να μετακομίσει στην Φιλαδέλφεια, τόπο του θρυλικού αγώνα του Απόλο Κριντ με τον σκληρό, πρωτοεμφανιζόμενο τότε μποξέρ, Ρόκι Μπαλμπόα. Μόλις φθάνει ο Άδωνις εντοπίζει τον ηλικιωμένο Ρόκι (Σταλόνε) και του ζητά να γίνει προπονητής του. Αν και επιμένει ότι έχει αποσυρθεί, ο Ρόκι τελικά εντυπωσιάζεται από την αποφασιστικότητα του νεαρού, αναγνωρίζοντας σ αυτόν τον παλιό χαμένο του φίλο Απόλο και συμφωνεί τελικά να τον αναλάβει. Με τον Ρόκι στο πλευρό του και με μια όμορφη νεαρή τραγουδίστρια στην καρδιά του, ο Άδωνις θα έχει τη δική του ευκαιρία στην κατάκτηση του τίτλου… μπορεί όμως να αποκτήσει όχι μόνο τη δύναμη, αλλά και την καρδιά ενός αληθινού μαχητή, την ώρα του μεγάλου αγώνα;

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του πιο δημοφιλή κινηματογραφικού πυγμάχου όλων των εποχών γράφεται μ αυτή την ταινία του Ράιαν Κούγκλερ, του ευαίσθητου νεαρού μαύρου δημιουργού του Fruitvale Station, η επιμονή και το όραμα του οποίου εντυπωσίασαν τον Σταλόνε, κάνοντάς τον να επιστρέψει στον πιο αγαπημένο χαρακτήρα που δημιούργησε ποτέ, τον θρυλικό πυγμάχο-alter ego του Ρόκι Μπαλμπόα. Τα 40 χρόνια που τους χωρίζουν αντικατοπτρίζονται στη σχέση του ηλικιωμένου πια Ρόκι με τον νεαρό μαθητευόμενο Άδωνι, καθώς η εμπειρία μιας ζωής συνδυάζεται με την ορμή της νιότης για να δώσουν έναν νέο ήρωα στο παγκόσμιο κοινό. Ο Κούγκλερ είναι ένας γεννημένος αφηγητής που ξέρει να αξιοποιεί αυθεντικούς χώρους και αυθεντικούς επαγγελματίες προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να προσφέρει ένα γνήσιο λαϊκό θέαμα. Ξέρει επίσης πώς να κάνει έναν παροπλισμένο θρύλο όπως ο Σταλόνε να «ξαναζωντανέψει» και να δώσει μια ερμηνεία ζωής που πολύ πιθανόν να του χαρίσει το πολύτιμο αγαλματάκι στις 28 του άλλου μήνα. Ξέρει επίσης καλά να κάνει drama με δουλεμένους χαρακτήρες και πολλές μικρές αφηγηματικές λεπτομέρειες που κλείνουν το μάτι στο σινεφίλ κοινό. Και όσο καλός και να είναι ο μάστερ Σταλόνε, «αφήνει χώρο» και για τον υπερταλαντούχο νεαρό πρωταγωνιστή Μάικλ Μπ. Τζόρνταν να μας δείξει «τι μπορεί να κάνει». Και είναι βέβαιο ότι μπορεί πολλά (και στο μέλλον ακόμη περισσότερα). Αρκεί να ακολουθήσει τη συμβουλή του Ρόκι στην ταινία: Ένα βήμα τη φορά, μια γροθιά τη φορά, ένας γύρος τη φορά!

Χρυσή Σφαίρα, Βραβείο ερμηνείας από το έγκυρο National Board of Review και υποψηφιότητα Oscar για τον συγκινητικό Σιλβέστερ Σταλόνε.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 28.01.16