Kishibe No Tabi - Ταξίδι στην άλλη όχθη

Παραγωγή: Ιαπωνία - 2015 

Διάρκεια: 127 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Kiyoshi Kurosawa

Πρωταγωνιστούν: Eri Fukatsu, Tadanobu Asano, Masaaki Akahori, Yû Aoi, Masao Komatsu, Tetsuya Chiba.

Υπόθεση: Η Μιζούκι ζει μόνη εδώ και τρία χρόνια, μετά το χαμό του συζύγου της Γιουσούκε. Όταν επιστρέφει ένα βράδι στο σπίτι, η Μιζούκι βρίσκει τον Γιουσούκε να την περιμένει. Χωρίς να εκπλαγεί, τον επιπλήττει επειδή άργησε να φανεί και του λέει να βγάλει τα παπούτσια του μέσα στο σπίτι. Ο Γιουσούκε είναι νεκρός, όμως περιπλανιέται ακόμη στον κόσμο των ζωντανών γιατί έχει ανοικτούς λογαριασμούς να τακτοποιήσει. Προτείνει στη Μιζούκι να πάνε μαζί ένα ταξίδι. Ένα μαγικό ταξίδι στους τόπους και τους ανθρώπους που συνάντησε ο νεκρός Γιουσούκε όλα αυτά τα χρόνια που η ψυχή του δεν εγκατέλειπε το σώμα του. Το ζευγάρι θα διασχίσει την Ιαπωνική ενδοχώρα, θα συναντήσει ανθρώπους και πνεύματα και θα ολοκληρώσει τον κύκλο μιας σχέσης που διακόπηκε πρόωρα.

Υπάρχει μια λέξη στα Ιαπωνικά, το mitoru, που συνοψίζει τη σιντοϊστική άποψη για το ξόδι των νεκρών. Σημαίνει πολλά πράγματα μαζί, την αγρύπνια στο προσκέφαλο του μελλοθάνατου, το άγγιγμα και τον καθησυχασμό του, την αναπόληση των ωραίων στιγμών, γενικά την «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» όπως λέει και η δική μας παροιμία. Πάνω σ αυτή την έννοια οικοδομήθηκε με τη μορφή πραγματικού ταξιδιού το μυθιστόρημα του Καζούμι Γιουμότο  πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Ο Γιουσούκε είναι ένα φάντασμα, ένα πνεύμα ενσαρκωμένο σε ένα νέο σώμα αφού το σώμα του έχει υποστεί το φυσικό θάνατο εδώ και τρία χρόνια. Αυτό το πνεύμα επιζητά την αιώνια γαλήνη, την αναχώρηση την οποία για να πετύχει θα πρέπει να κάνει αυτό το ταξίδι. Όχι ακριβώς η δυτική άποψη που εκφράστηκε στο παρεμφερές Χολιγουντιανό Ghost αλλά κάτι αρκετά κοντά στους δικούς μας θρύλους και παραδόσεις που σφύζουν από νεκρούς αδελφούς και μαρμαρένια αλώνια.

Ο Κιγιόσι Κουροσάβα (απλή συνωνυμία με τον Ακίρα) έχει ένα πλούσιο έργο πίσω του, τελείως άγνωστο στη χώρα μας. Εξειδικευμένος στο χώρο του φανταστικού και των θρίλερ τρόμου, ενίοτε ξεφεύγει προς πιο καλλιτεχνικά μονοπάτια όπως αυτό το απέραντα μυστηριακό και γοητευτικό ταξίδι ανάμεσα σε ζωή και θάνατο. Οι αργοί ανατολίτικοι ρυθμοί της ταινίας ίσως κουράσουν το δυτικό θεατή, όπως επίσης κάποιοι δυσνόητοι συμβολισμοί με θρησκευτικές αποχρώσεις. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η Ιαπωνική κουλτούρα συχνά μοιάζει να έρχεται από άλλο πλανήτη και απαιτεί υπομονή και προσήλωση. Για τον Έλληνα θεατή βέβαια η ταινία είναι αρκετά προσβάσιμη και έχει να προσφέρει, πέρα από τη σκηνοθετική βιρτουοζιτέ και την εικαστική γοητεία της, ένα μάθημα δημιουργικής ενσωμάτωσης της παράδοσης στην κινηματογραφική αφήγηση.

Η ταινία προβλήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Καννών αποσπώντας το βραβείο σκηνοθεσίας του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα».

Διανομή: AMA Films

Στις αίθουσες από 11.02.16