Anomalisa

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2015 

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είδος: Animation  

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Duke Johnson & Charlie Kaufman

Με τις φωνές των David Thewlis και Jennifer Jason Leigh στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Όλες οι υπόλοιπες φωνές ανήκουν στον Tom Noonan.

Υπόθεση: Ο Μάικλ Στόουν, αξιοσέβαστος οικογενειάρχης και διάσημος συγγραφέας του βιβλίου «How May I Help You Help Them?», δεν αισθάνεται και τόσο καλά τώρα τελευταία, αναλογιζόμενος συνεχώς την πεζή και άχαρη ζωή του. Σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Σινσινάτι, όπου πρόκειται να μιλήσει σε ένα συνέδριο στο Ξενοδοχείο Fregoli για επαγγελματίες στην εξυπηρέτηση πελατών, συναντά τυχαία τη Λίσα, μία ντροπαλή αντιπρόσωπο πωλήσεων και φανατική θαυμάστριά του, που ίσως και να είναι η αγάπη της ζωής του...

Από τον Τσάρλι Κάουφμαν (βραβευμένο με Oscar σεναριογράφο του «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» αλλά και των «Being John Malkovich» και «Adaptation», και σκηνοθέτη του «Synecdoche, New York») σε συνεργασία με τον animator Ντιουκ Τζόνσον, μας έρχεται ένα σουρεαλιστικό και μελαγχολικά αστείο stop-motion ταξίδι στο μυαλό ενός άνδρα, ένα ταξίδι που σταδιακά εξελίσσεται σε καφκικό εφιάλτη. Μια σπουδή στην κατάθλιψη και ειδικότερα στο σύνδρομο Fregoli και τη ματαιότητα της ύπαρξης που καταφεύγει στο φορμαλισμό ενός καρτούν για ενήλικο κοινό.

Το «Σύνδρομο Fregoli», όπως ονομάστηκε στην Ψυχιατρική η περίπτωση να πιστεύει κάποιος ότι διαφορετικοί άνθρωποι είναι ένας και ο αυτός και ότι συχνά τον καταδιώκουν και συνωμοτούν εναντίον του, προέρχεται από τον Ιταλό ηθοποιό Λεοπόλντο Φρέγκολι (1867-1936), ο οποίος είχε την σπάνια ικανότητα να μεταμορφώνεται σε χρόνο μηδέν. Εξάλλου ο πάσχων μπορεί να μην αναγνωρίζει αντικείμενα και τόπους και να παραμορφώνει γεγονότα. Είναι μια περίπτωση που μπορεί να μετεξελιχθεί σε νεύρωση, ψύχωση, ψευδαίσθηση ή και ταύτιση, κ.α. Βασικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου όπως παρουσιάζεται στον ήρωα της ταινίας και στο οποίο γίνεται αναφορά μέσα από το όνομα του ξενοδοχείου όπου διαδραματίζεται η ιστορία, είναι η δυσκολία να ξεχωρίσει το πραγματικό πρόσωπο των άλλων και η βεβαιότητα ότι αυτοί οι άλλοι τον καταδιώκουν και συνωμοτούν εναντίον του. Έτσι, μια επιφανειακά απλή ιστορία υπαρξιακών αναζητήσεων εξελίσσεται σε αγωνιώδες σουρεαλιστικό ντελίριο που ενδεχομένως δεν θα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αν δεν είχε επιλεγεί η φόρμα του stop motion. Ήταν μια τολμηρή επιλογή που όμως δικαίωσε αισθητικά τους δημιουργούς της, σε βαθμό που στιγμές ξεχνάς ότι βλέπεις μικροσκοπικές κούκλες και όχι ανθρώπους.

Η υποδοχή της από την παγκόσμια κριτική υπήρξε ενθουσιώδης με πλήθος βραβείων ενώσεων, με υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και Oscar καλύτερου animation και με το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του περσινού Φεστιβάλ Βενετίας. Πάντως να τονίσουμε ότι αν και animation δεν αφορά καθόλου το παιδικό κοινό, αφού διαθέτει μάλιστα και αρκετές τολμηρές ερωτικές σκηνές. Δύσκολο και εγκεφαλικό εγχείρημα, αφορά ιδιαίτερη μερίδα του σινεφίλ κοινού.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 18.02.16