Eva no duerme – Η Εβίτα δεν κοιμάται πια εδώ

Παραγωγή: Αργεντινή/Γαλλία/Ισπανία - 2015 

Διάρκεια: 85 λεπτά

Είδος: Πολιτική σάτιρα

Βαθμολογία: * 1/2

Σκηνοθεσία: Pablo Agüero

Πρωταγωνιστούν: Gael García Bernal, Denis Lavant, Imanol Arias, Ailín Salas, Daniel Fanego, Frédéric André, Nicolás Goldschmidt, Sabrina Machi, Miguel Sola, Sofía Brito.

Υπόθεση: 1952: η Εβίτα Περόν μόλις έχει πεθάνει από καρκίνο στα 33 της χρόνια. Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές μορφές της σύγχρονης ιστορίας, αποφασίζεται να ταριχευθεί με μια νέα και καινοτόμα τεχνική για να γίνει έτσι η «Ωραία Κοιμωμένη» της Λατινικής Αμερικής. Το 1955 όμως ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον Περόν και η χούντα απαγορεύει ακόμη και την αναφορά του ονόματός του, θέλοντας να βγάλει το μύθο της Εβίτας από τη μνήμη του κόσμου. Έτσι το άψυχο ταριχευμένο σώμα εξαφανίζεται για πολλά χρόνια και σύμφωνα με κάποιες θεωρίες παραδίδεται στο Βατικανό που το θάβει μυστικά. Ο θρύλος όμως της Εβίτα φουντώνει συνεχώς, με αποτέλεσμα στο όνομά της να οργανώνονται λαϊκές εξεγέρσεις τα χρόνια που ακολούθησαν. Η ταινία ξεκινάει από την ημέρα που πέθανε και τελειώνει τη βραδιά που θάφτηκε, 25 χρόνια μετά.

Πως ήταν η Εβίτα, το μιούζικαλ με τη Μαντόνα; Καμία σχέση! Η σινεφιλική ταινία του 38χρονου Αργεντίνου σκηνοθέτη φθάνει στο άλλο άκρο, ξεμπερδεύοντας με το ρεαλισμό μετά τον πρόλογο. Χωρισμένη σε τρία κεφάλαια, ξεκινάει με την ταρίχευση από τον διάσημο τότε Δρ. Άρα, συνεχίζει με την απαγωγή του πτώματος από έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό και καταλήγει στην απαγωγή του πρώην δικτάτορα Αραμπούρου από τους αντάρτες Μοντονέρος ως αντίποινα για την εξαφάνιση του «ιερού σκηνώματος».

‘Όλα αυτά, για να γίνουν κατανοητά έστω και ως ειρωνική αναφορά, προϋποθέτουν γνώση της πρόσφατης ιστορίας της Αργεντινής αλλά και κατανόηση του ψυχισμού ενός γαλουχημένου στον Καθολικισμό λαού. Όμως η ταινία, χαμένη μέσα στην αυτάρεσκη αλληγορία της, δεν βοηθά καθόλου τον μη Αργεντίνο θεατή να εισχωρήσει στο πως και το γιατί του μύθου που δημιουργήθηκε γύρω από μια χορεύτρια που κατάφερε να γίνει ενσάρκωση μιας ολόκληρης χώρας. Σκοτεινή, γριφώδης και εξεζητημένη δεν καταφέρνει να κινήσει το ενδιαφέρον του ξένου θεατή, παραμένοντας στα πλαίσια του καλλιτεχνικού αξιοπερίεργου. Έχει τους φανατικούς υποστηρικτές της αλλά το ίδιο φανατικούς υποστηρικτές είχε και η επιφανής ταριχευμένη της οποίας το σώμα βολοδέρνει σε όλη τη διάρκεια της ταινίας υπό το βλέμμα του παντελώς αμίλητου Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ. 

Διανομή: Rosebud 21.( με τη συνεργασία της Feelgood Entertainment)

Στις αίθουσες από 24.03.16