The Shallows – Σε ρηχά νερά

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 86 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Θρίλερ   

Σκηνοθεσία: Jaume Collet-Serra

Πρωταγωνιστούν: Blake Lively, Óscar Jaenada, Brett Cullen, Sedona Legge, Angelo José Lozano Corzo, José Manuel Trujillo Salas και ο Sully ο γλάρος.

Υπόθεση: Η Nancy Adams (Blake Lively), φοιτήτρια Ιατρικής που έχασε πρόσφατα τη μητέρα της, έχει κατέβει στο Μεξικό προκειμένου να ηρεμήσει και να σκεφτεί το μέλλον, κάνοντας σερφ σε μια παραδεισένια παραλία, χαμένη από τον κόσμο. Εκεί στην άκρη του πουθενά όμως, την ώρα που κάνει σερφ, θα δεχτεί την επίθεση ενός τεράστιου λευκού καρχαρία. Παρόλο που βρίσκεται μόλις διακόσια μέτρα από την ακτή, η τραυματισμένη και έντονα πιεσμένη Nancy θα πρέπει να σκεφτεί τρόπους που θα της εξασφαλίσουν την επιβίωση,  καθώς το αιμοβόρο κήτος δεν απομακρύνεται, παρακολουθώντας μέσα στο νερό κάθε της κίνηση. 

Ο 42χρονος Καταλανός σκηνοθέτης Ζομ Κολέτ-Σέρα εξελίσσεται σε μίνι μάστερ των b movies, φιλοδοξώντας παράλληλα να δημιουργήσει ένα φυτώριο αγγλόφωνων ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού για νέους Ισπανούς σκηνοθέτες μέσα από την εταιρεία του Ombra Films. Προφανώς και ζήλεψε τη δόξα του Λικ Μπεσόν αν και το πολύπλευρο ταλέντο του δεν φαίνεται ακόμη να το κατέχει. Από ταινία σε ταινία όμως γίνεται καλύτερος. Μετά τη Νυχτερινή Καταδίωξη πέρσι με το Λίαμ Νίσον σε καλή φάση, φέτος επιχειρεί ένα μικρό one woman show με την πανέμορφη και όπως αποδεικνύεται δυναμική action heroine, Μπλέικ Λάιβλι να αναμετριέται με έναν από τους πιο θανάσιμους αντιπρόσωπους της άγριας φύσης.

Μετρημένο τόσο σε πλοκή όσο και σε διάρκεια, αυτό το θρίλερ επιβίωσης επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της έντασης και τα ψυχολογικά παιγνίδια με το χρόνο που κυλά αδυσώπητος σε βάρος της τραυματισμένης ηρωίδας. Παρότι το θέμα είναι γνωστό από τα κλασσικά Σαγόνια του Καρχαρία του Σπίλμπεργκ μέχρι τις χιλιάδες επόμενες απομιμήσεις τους, αυτή η μικρή σφιχτοδεμένη ταινία καταφέρνει να κάνει το θεατή να ταυτιστεί απόλυτα με τη μοναχική της ηρωίδα και να τον φέρει στη θέση της αντιμέτωπο με τη φύση με την οποία πρέπει να αναμετρηθεί προκειμένου να επιβιώσει. Η καλοκουρδισμένη και πολύπλευρη ερμηνεία της Μπλέικ Λάιβλι είναι βασικός παράγοντας της επιτυχίας της ταινίας μαζί με την εντυπωσιακή φωτογραφία που αναδεικνύει την ομορφιά αλλά και την αίσθηση κινδύνου που αποπνέει η άγρια φύση. Οι σεναριακές ευκολίες και απιθανότητες, ιδιαίτερα προς το φινάλε, δεν αποφεύγονται αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για το θεατή που εκείνη τη στιγμή βρίσκεται τσιτωμένος στην άκρη του καθίσματος!

Όχι ακριβώς η ταινία που πρέπει να δεις πριν ξεχυθείς στις παραλίες αλλά εσύ ούτως ή άλλως θα τη δεις γιατί σε γοητεύει η αδρεναλίνη (και το κορμί της Blake), ίσως και να σε τρώει μέσα σου μια νοσηρή περιέργεια για το μακάβριο. Εξάλλου η υπενθύμιση της παγερής αγριότητας των νόμων της φύσης μέσα από τέτοια θεάματα προκαλεί πάντοτε δέος. Και μπορεί να κλείσεις μάτια κάποια στιγμή αλλά θα περάσεις καλά, εγγυημένα πράματα... 

Διανομή: Feelgood Entertainment               

Στις αίθουσες από 21.07.16