Le goût des merveilles – Η Αγάπη είναι ένα θαύμα

Παραγωγή: Γαλλία - 2015 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Δραματική Κομεντί

Σκηνοθεσία: Eric Besnard

Πρωταγωνιστούν: Virginie Efira, Benjamin Lavernhe, Lucie Fagedet, Léo Lorléach, Hervé Pierre, Hiam Abbass, Laurent Bateau.

Υπόθεση: Στον αγροτικό Νότο της Γαλλίας, στην Προβηγκία, η χήρα Λουίζ μεγαλώνει δύο παιδιά, προσπαθώντας να διατηρήσει την οικογενειακή φάρμα που άφησε πρόωρα ο μακαρίτης. Ένα βράδυ πέφτει με το αυτοκίνητο της πάνω σε έναν άγνωστο. Ο άντρας αυτός είναι πολύ διαφορετικός και η αίσθηση που έχει για τον κόσμο μοιάζει να μπορεί να αλλάξει για πάντα τη ζωή της Λουίζ και της οικογένειας της.

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου με σύνδρομο Άσπεργκερ (παρεμφερές με τον αυτισμό) παίρνει άλλες διαστάσεις. Κι ο έρωτας γίνεται κάτι μαγικό, τρομακτικό αλλά και θαυματουργό. Πόσο μάλλον όταν έχει τη μορφή της πανέμορφης Βιρζινί Εφιρά στο ρόλο της ερασιτέχνιδας αγρότισσας που βλέπει τη ζωή της να χάνεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της να αναλάβει το ρόλο του χαμένου συζύγου της στην οικογενειακή ιεραρχία. Η Βελγίδα σταρ της τηλεόρασης έκανε εδώ και καιρό στροφή στην καριέρα της και ήδη έχει καθιερωθεί ως πρωταγωνίστρια στο γαλλόφωνο σινεμά με την άλλη της πρόσφατη ταινία (Στάσου στο ύψος σου) να προβάλλεται ακόμη με επιτυχία στις αίθουσες. Εδώ έχει απέναντί της το νέο αίμα του Εθνικού Θεάτρου της Γαλλίας, της Κομεντί Φρανσέζ, τον Μπενζαμέν Λαβέρν, την ερμηνεία του οποίου εδώ πολλοί χολιγουντιανοί σταρ θα ζήλευαν.

Η ταινία τολμά να θέσει (πολύ διακριτικά) το θέμα της ερωτικής επιθυμίας σε άτομα που έχουν μια «εναλλακτική»-ας πούμε-άποψη για τη ζωή και τον κόσμο. Άτομα θεωρούμενα προβληματικά που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε κάτω από αυτό το πρίσμα, πόσο μάλλον να γίνουν ρομαντικοί κινηματογραφικοί ήρωες. Και όμως, ο-κυρίως σεναριογράφος-Ερίκ Μπενάρ, σκηνοθέτης αυτής της καλογραμμένης και όμορφα φωτογραφημένης ταινίας καταφέρνει θαυμάσια να μεταδώσει αυτή την αίσθηση του θαύματος και να κάνει το κοινό να παρασυρθεί από αυτό το φαινομενικά αταίριαστο ρομάντζο, με πολύ λίγες παραχωρήσεις προς την συναισθηματική ευκολία. Η αληθινή, βαθιά και πέρα από συμφέροντα αγάπη είναι ένα θαύμα που βιώνεται κάθε στιγμή της καθημερινότητας. 

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 18.08.16