The Secret Life of Pets – Μπάτε Σκύλοι Αλέστε! (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είδος: Animation  

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Chris Renaud & Yarrow Cheney

Με τις φωνές των: Louis C.K., Eric Stonestreet, Kevin Hart, Jenny Slate, Ellie Kemper, Albert Brooks, Lake Bell, Dana Carvey, Hannibal Buress, Bobby Moynihan, Chris Renaud, Steve Coogan.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: ΜΑΞ Χρήστος Θάνος,  ΔΟΥΚΑΣ Κώστας Τερζάκης, ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΑΣ Σαμ Ακινόλα, ΓΚΙΤΖΕΤ Ειρήνη Ψυχράμη, ΤΙΒΕΡΙΟΣ Βαγγέλης Ρόκκος, ΚΛΟΗ Ιφιγένεια Στάικου, ΚΕΪΤΙ Δανάη Σκιάδη, ΜΕΛ Γιάννης Υφαντής, ΜΠΑΝΤΙ Τηλέμαχος Κρεβάικας, ΠΑΠΠΟΥΣ Κώστας Δαρλάσης, ΝΟΡΜΑΝ Χρήστος Συριώτης, ΟΖΟΝ Γιάννης Στεφόπουλος. Μετάφραση: Ελένη Κουβοπούλου, Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ακίνδυνος Γκίκας, Στούντιο Μεταγλώττισης: Sierra Post

Υπόθεση: Η γλυκιά Κέιτι που ζει στο Μανχάταν είναι ιδιοκτήτρια ενός πανέξυπνου σκύλου του Μαξ. Όταν ξαφνικά τού φέρνει για παρέα στο σπίτι, έναν ακόμη σκύλο, τον αδέσποτο και μεγαλόσωμο Δούκα, οι ισορροπίες ανατρέπονται. Εξαιτίας του ανταγωνισμού που γεννιέται ανάμεσα στον «κατοικίδιο» Μαξ και τον «αλήτη» Δούκα, τα δύο σκυλιά βρίσκονται ξαφνικά από τη θαλπωρή του διαμερίσματός τους, στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ο μπόγιας, αλλά και τα αδέσποτα που ζουν στους υπόνομους με αρχηγό ένα τρελό κουνέλι δε βλέπουν με καλό μάτι την άφιξη των καλοζωισμένων κατοικίδιων ενώ η χαριτωμένη σκυλίτσα Γκίτζετ που είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Μαξ, συγκεντρώνει όλα τα ζώα των γειτόνων και οργανώνει αποστολή για να βρει τον αγαπημένο της. Το κυνηγητό που ακολουθεί δεν αφήνει τίποτα όρθιο.

Τι γίνεται λοιπόν όταν η πόρτα κλείνει και τα κατοικίδια αφήνονται μόνα στο σπίτι να περιμένουν την επιστροφή του αφεντικού; Με τη φαντασία των δημιουργών του Despicable me και των Minions, γίνεται απλά της τρελής! Η νέα ταινία των στούντιο Illumination είναι μια σκυλίσια Οδύσσεια με ευρηματικά γκαγκ, αριστουργηματικούς χαρακτήρες, σαρκαστική διάθεση και έναν ρομαντισμό βγαλμένο από νεοϋορκέζικες κομεντί των 60s. Όλα αυτά σε μια ίντριγκα που θα ξετρελάνει τα μικρά παιδιά με τις καρτουνίστικες καταδιώξεις αλλά και το μεγαλύτερο κοινό με τις ευρηματικές σινεφίλ αναφορές (ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στις ΗΠΑ η κάποια ομοιότητα της πλοκής με το Toy Story) αλλά και το εξαιρετικό ρομαντικό vintage μουσικό σκορ του Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Μέσα από σπαρταριστές και εμπνευσμένες σκηνές, εξετάζεται η σχέση εξάρτησης ανθρώπου και ζώου, στηλιτεύεται η ανθρώπινη συμπεριφορά που θεωρεί τα ζώα αντικείμενα με ημερομηνία λήξης και ανατρέπονται τα χολιγουντιανά κλισέ που ήθελαν την δεσποινίδα σε κίνδυνο να σώζεται από τον ιππότη αφού εδώ η φαινομενικά εύθραυστη Γκίτζετ είναι που κινεί τα νήματα της ομάδας σωτηρίας. Όσο για το λευκό κουνέλι που παραπέμπει σε μια πειραγμένη βερσιόν της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων τι να πει κανείς. Ένας μοναδικά διφορούμενος, βαθιά διαταραγμένος και τελικά διασκεδαστικός χαρακτήρας που θα περάσει στην ιστορία του animation. Ακόμη ένας θρίαμβος για τον δύο φορές υποψήφιο για Oscar και συνδημιουργό των Minions Κρις Ρενό και βέβαια ακόμη ένα κερδισμένο στοίχημα για τον ιδρυτή της Illumination Κρις Μελεντάντρι. Με την ταινία αυτή κάνει και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Studio Γιάροου Τσένι.  

Και μερικά trivia

• Η αρχική ιδέα, όπως την περιέγραψε ο παραγωγός Κρις Μελεντάντρι στους σεναριογράφους ξεκίνησε από μια εικόνα: ένας σκύλος που παρακολουθεί το αφεντικό του να φεύγει από το σπίτι για δουλειά. Μόλις κλείνει η πόρτα, το σκυλί πετάει το φαγητό του και τρέχει στο ψυγείο να βρει κάτι καλύτερο να φάει. Αυτή η εικόνα ακολούθησε την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής, έχοντας πάντα κατά νου πως αυτό που χαρακτηρίζει όλες τις παραγωγές της Illumination είναι το χιούμορ και το συναίσθημα.

• Το βασικό σκηνικό είναι μια πολυκατοικία στην καρδιά της Νέας Υόρκης με πολλά κατοικίδια τα οποία, μόλις φεύγουν τα αφεντικά τους, το γλεντάνε, κάνοντας όλα όσα τους απαγορεύουν οι ιδιοκτήτες τους, αρκεί, στο τέλος της ημέρας, να είναι εκεί, πίσω από την πόρτα, για να τους υποδεχτούν χαρούμενα. Όλα τα ζώα της ταινίας συμπεριφέρονται σαν… ζώα ώστε και ο θεατής να μπορεί να αναγνωρίζει συμπεριφορές των δικών του κατοικίδιων στους ήρωες της ταινίας.

• Και μια ματιά στους χαρακτήρες της ταινίας… ΜΑΞ, ένα καλοζωισμένο ημίαιμο τεριέ που θα χρειαστεί να βρει θάρρος ώστε να επιστρέψει σπίτι. ΔΟΥΚΑΣ, ένα τεράστιο, ατσούμπαλο αδέσποτο που η Κέιτι το φέρνει σπίτι ώστε να γίνει ο αδερφός του Μαξ, είτε του αρέσει είτε όχι αυτό του Μαξ. ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΑΣ, ένα αξιολάτρευτο αλλά τρελαμένο έως και σατανικό κουνέλι που φτιάχνει ένα στρατό από «Πεταμένα κατοικίδια» για να εκδικηθεί τους άκαρδους ιδιοκτήτες τους που τα πέταξαν στο δρόμο. ΚΛΟΗ, μια παχουλή εγωίστρια γάτα με μεγάλη έφεση στο φαγητό. ΓΚΙΤΖΕΤ, η αθώα, μυστική θαυμάστρια του Μαξ, το πομεράνιαν αυτό μπορεί να γίνει απίστευτα δυνατό και αποφασιστικό. ΤΙΒΕΡΙΟΣ, ένα μοναχικό γεράκι που έχει οξύ πνεύμα και καλά ακονισμένα νύχια. ΜΕΛ, ένα υπεραισιόδοξο παγκ που έχει τον τρόπο του με τις γυναίκες, ΜΠΑΝΤΙ, το σαρκαστικό ντάσχουντ είναι το πρώτο που έρχεται και το τελευταίο που φεύγει. ΠΑΠΠΟΥΣ, ένα ηλικιωμένο Μπάσετ Χουντ που ξέρει απέξω κι ανακατωτά την πόλη. ΟΖΟΝ, μια αδέσποτη γάτα που όσο χάλια είναι εξωτερικά τόσο χάλια είναι και εσωτερικά.

• Και το κερασάκι…. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Illumination, μια μικρού μήκους ταινία με πρωταγωνιστές τα ΜΙΝΙΟΝΣ θα προβάλλεται πριν τα κατοικίδια επιδοθούν σε ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ σκανδαλιές… ΤΑ MINIONS ΚΗΠΟΥΡΟΙ…

• Η τεράστια εμπορική επιτυχία του φιλμ έχει ήδη εξασφαλίσει το sequel που αναμένεται το 2018!

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 18.08.16