Captain Fantastic

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 118 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Matt Ross

Πρωταγωνιστούν: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton, Shree Crooks, Charlie Shotwell, Trin Miller, Kathryn Hahn, Steve Zahn, Elijah Stevenson, Teddy Van Ee, Erin Moriarty, Missi Pyle, Anne Dowd και ο Frank Langella

Υπόθεση: Κάπου στις Βορειοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, μέσα στα πυκνά δάση, έχει εγκατασταθεί σε ένα κτήμα ένας πατέρας με τα 6 παιδιά του. Μακριά από τη μητέρα τους, τα παιδιά ανατρέφονται από τον πατέρα τους, με τουλάχιστον εκκεντρικό τρόπο, χωρίς επίσημη εκπαίδευση και τις ανέσεις του πολιτισμού. Με ένα αυστηρό πρόγραμμα που περιλαμβάνει καθημερινή άσκηση, μελέτη εναλλακτικών βιβλίων και τακτικές επιβίωσης στη φύση, ο πατέρας τους επιχειρεί να τα μεγαλώσει μακριά από το σύστημα και να κρατήσει αγνή την παιδική τους ηλικία. Οι περιστάσεις όμως θα τους αναγκάσουν να «βγουν από τη φωλιά τους» και να αντιμετωπίσουν με καταλυτικά αποτελέσματα τις προκλήσεις του έξω κόσμου.

Η ταινία του Ματ Ρος, βασισμένη σύμφωνα με τον ίδιο σε παιδικά προσωπικά βιώματα, παρουσιάζει ένα μοντέλο εναλλακτικής οικογένειας, όπου ο Νόαμ Τσόμσκι είναι «θρησκεία» και οι παραδοσιακές καπιταλιστικές αξίες της Αμερικής βρίσκονται εκτός κάδρου. Τώρα το κατά πόσο είναι δυνατό να επιβιώσει εκτός κοινωνίας (ή έστω στο περιθώριό της) μια τέτοια οικογένεια, τίθεται προς ανάλυση με χιούμορ, αιχμηρά πολιτικά σχόλια και παράθεση απόψεων (ένθεν και ένθεν). Αρκετά τολμηρή από πολιτική άποψη, δεν διστάζει να ασκήσει εκατέρωθεν κριτική αφού κάθε σύστημα έχει και τα καλά του και τα τρωτά του. Είναι σωστό να απομονώνει κανείς τα παιδιά του, στερώντας τους ουσιαστικά το δικαίωμα να γίνουν κοινωνικά όντα; Κατά πόσο έχουν την ελευθερία της επιλογής εφόσον ο πατέρας είναι εκείνος που αποφασίζει για το μέλλον τους; Και τι μέλλον θα είναι αυτό μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο, σαν μια συμμορία ευγενών αγρίων; Και από την άλλη αξίζει τον κόπο να στερηθούν την καθαρότητα πνεύματος που έχουν αποκτήσει στο βουνό για να ζήσουν κοντά στον ζάπλουτο και υπερσυντηρητικό παππού χωμένα μέχρι τα αυτιά στα κινητά και τα γκάτζετ; Αυτά και άλλα πολλά και ευτράπελα διαδραματίζονται μέχρι το εύλογο φινάλε.

Με μια μεγαλοπρεπή ερμηνεία από τον Βίγκο Μόρτενσεν (ήδη υποψήφιο για Independent Spirit Award), ένα εμπνευσμένο νεανικό cast και τη στιβαρή παρουσία του σπουδαίου Φρανκ Λαντζέλα ως αντίπαλο δέος στο ρόλο του πλούσιου παππού, η ταινία του Ματ Ρος που τιμήθηκε στις Κάννες με βραβείο σκηνοθεσίας (στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα)  είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητη, σε μια εποχή γκρίζα και αφιλόξενη για ιδεαλιστές και ανατρεπτικούς.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 24.11.16