The Last Face

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 132 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Sean Penn

Πρωταγωνιστούν: Charlize Theron, Javier Bardem, Adèle Exarchopoulos, Jared Harris, Jean Reno, Denise Newman, Oscar Best, Zubin Cooper, Sebelethu Bonkolo, Hopper Penn, Merritt Wever, Tina Jaxa.

Υπόθεση: 2003: Η Νοτιοαφρικανή Δρ. Ρεν Πίτερσεν, διευθύντρια ενός διεθνούς οργανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας που ίδρυσε ο γιατρός πατέρας της, πηγαίνει στην αποδεκατισμένη από τον πόλεμο Λιβερία για να συμμετάσχει σε μια ανθρωπιστική αποστολή των Γιατρών του Κόσμου την οποία διευθύνει ο Ισπανός Δρ. Μιγκέλ Λεόν. Ο έρωτας δεν θα αργήσει να ανθίσει αλλά οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές και οι απόψεις των δύο για τη ζωή και την αγάπη πολύ διαφορετικές. Ο Μιγκέλ και η Ρεν πρέπει να βρουν ένα τρόπο να κρατήσουν τη σχέση τους ζωντανή κάτω από αυτές τις τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, κάτι σχεδόν ακατόρθωτο.

2014: Ανάμεσα στη Γενεύη, το Κέιπ Τάουν και το σπαρασσόμενο από τον Εμφύλιο Νότιο Σουδάν, ο Μιγκέλ και η Ρεν επιχειρούν να ξανασυνδέσουν τα κομμάτια ενός ραγισμένου ρομάντσου καθώς η μοίρα έρχεται ξανά να τους απομακρύνει.

Με μεγάλη προσπάθεια και αρκετή φαντασία, κάπως έτσι πάει το (Love) Story αυτής της αποσπασματικής, σχεδόν ονειρικής ταινίας ή μάλλον αυτού του συνόλου ψηγμάτων οπτικού μεγαλείου που ίσως κάποτε να γινόταν ταινία αν είχε μοντάζ και σενάριο και αν σταματούσε να κοπιάρει αυτάρεσκα το (ήδη ξεπερασμένο) ποιητικό στιλ του Τέρενς Μάλικ. Ζαλιστήκατε; Ε που να την δείτε κιόλας.

Θα μπορούσε να είναι μια συγκλονιστική ταινία για τα άγνωστα στην πλειοψηφία τους δεινά του Τρίτου Κόσμου, για την αγριότητα και τον σπαραγμό που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές γωνιές της Μαύρης Ηπείρου αλλά όχι! Προτιμά να αμπελοφιλοσοφεί ακατανόητα πάνω στο μοτίβο ενός έρωτα καταδικασμένου από τις συνθήκες αλλά και από τον εγωισμό των λευκών ερωτευμένων. Ποιο είναι το τελευταίο πρόσωπο που ανακαλείς πριν το Θάνατο, μα και βέβαια! Το πρόσωπο που σε αγάπησε και άλλα τέτοια συγκλονιστικά για τα οποία η ματωμένη Ήπειρος δεκάρα δεν δίνει. Εδώ παιδάκια καίγονται, ντοτόροι αρμενίζουνε! Και μπερδεύουν και επανειλημμένα τους Γιατρούς του Κόσμου με τους Γιατρούς χωρίς σύνορα. Άντε να ξέρεις μετά ποιον να υποστηρίξεις…

Η ταινία γιουχαίστηκε λένε στο Φεστιβάλ Κανών. Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Επειδή δεν είναι ακριβώς ταινία, δε σημαίνει ότι δεν έχει τις στιγμές της μέσα στο χάος. Ο συχνά υπερφίαλος δημιουργός των κορυφαίων The Pledge και The Crossing Guard που είχε σχεδόν δέκα χρόνια να σκηνοθετήσει ταινία, δεν έχει χάσει τελείως την κινηματογραφική του αίσθηση. Υπάρχουν σκηνές όπως η τραγική νυχτερινή επιδρομή στο ιατρικό κέντρο ή η εκτέλεση καισαρικής τομής που κόβουν πόδια. Ανάμεσα παρεμβάλλονται άπειρες ρομαντικές βαρεμάρες που σπαταλούν το ταλέντο της υπέροχης (ακόμη και εδώ) Σαρλίζ Θερόν και επίσης αποδεικνύουν ότι ο ρόλος του Χάβιε Μπάρδεμ δεν ξεπερνά το επίπεδο της γνωστής διαφήμισης για τις Παστίλιες. Και θα μου πείτε γιατί 2 αστεράκια κύριε; Μα ένα για όλες τις παραπάνω δυνατές στιγμές και την υπέρβαση των δυνάμεων του συνεργείου να κινηματογραφήσει τόσο εντυπωσιακά πλάνα (φωτογράφος ο Μπάρι Ακρόϊντ) σε δύσκολες συνθήκες και άλλο ένα για την αγαπημένη Σαρλίζ που επιτέλους ερμηνεύει ένα ρόλο μιλώντας αγγλικά με τη μητρική της προφορά αλλά και την αφρικάανς διάλεκτο της πατρίδας της.

Το άδοξο εξωφιλμικό τέλος της σχέσης δημιουργού και πρωταγωνίστριας, πριν την πρεμιέρα της ταινίας στο περσινό Φεστιβάλ Κανών, έγραψε απλώς τον επίλογο της κοινής κινηματογραφικής τους περιπέτειας.   

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 16.03.17