The Shack – Αναζητώντας την Αλήθεια

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 132 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Stuart Hazeldine 

Πρωταγωνιστούν: Sam Worthington, Octavia Spencer, Tim McGraw, Radha Mitchell, Megan Charpentier, Gage Munroe, Amélie Eve, Avraham Aviv Alush, Sumire, Alice Braga, Graham Greene. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην απεραντοσύνη της φύσης του Αμερικάνικου North West. Φύση ευλογημένη που όμως κρύβει τραγωδίες. Όπως η τραγωδία μιας τυπικής χριστιανικής οικογένειας, των Φίλιπς, που έχει βυθίσει όλους στην θλίψη και ιδιαίτερα τον Μακ (Σαμ Ουόρθινγκτον), τον πατέρα που έχει βυθιστεί στην κατάθλιψη και την αμφισβήτηση της πίστης του. Όταν ο Μακ λάβει ένα μυστηριώδες γράμμα που τον καλεί σε μία απομονωμένη καλύβα στο ορεινό Όρεγκον, παρά τις αρχικές του αμφιβολίες, θα κάνει το ταξίδι μέχρι εκεί και θα  συναντήσει τρεις αινιγματικούς ανθρώπους, με «αρχηγό» μία μυστηριώδη Αφροαμερικανή με το όνομα «Πατέρας». Η συνάντηση αυτή θα κάνει τον Μακ να ανακαλύψει σημαντικές αλήθειες που θα τον βοηθήσουν να αλλάξει την αντίληψή του για την προσωπική του τραγωδία αλλά και τη ζωή του για πάντα.

Η Καλύβα, το best seller-από-το-πουθενά του Καναδού χριστιανού συγγραφέα Ουίλιαμ Π. Γιανγκ διαπραγματεύεται μια ιστορία-εσωτερικό ταξίδι που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυρίως. Ένα βιβλίο-φαινόμενο, από αυτά που κυκλοφορούν μια στο τόσο σαν κομήτες, που κατάφερε να μείνει στη λίστα των best sellers των New York Times για πάνω από 70 εβδομάδες, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και πούλησε 22 εκατομμύρια αντίτυπα (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέδρος).

Ένα βιβλίο που ξεσήκωσε βέβαια και αντιδράσεις από Εκκλησίες, κατηγορούμενο ως αιρετικό και ως προσπάθεια ομογενοποίησης του Χριστιανισμού και των άλλων θρησκειών του πλανήτη σε ένα ουδέτερο παγκόσμιο θρησκευτικό δόγμα. Αστειότητες! Επί της ουσίας, αυτό για το οποίο η Ιερά Εξέταση θα έκαιγε ζωντανό στην πυρά τον Γιανγκ, στις οθόνες του 21ου αιώνα φαντάζει μια new age γραφικότητα που μάλλον γέλιο θα προκαλέσει στην πλειοψηφία του μη Αμερικάνικου κοινού παρά θυμό ή έμπνευση!

Σε μια θρησκευτική ταινία όπου η οργή και η αμφισβήτηση της πίστης είναι αποτέλεσμα της ενέργειας του κακού η εικόνα του οποίου απουσιάζει παντελώς, η πάντα αξιολάτρευτη Οκτάβια Σπένσερ προσπαθεί να διεκπεραιώσει με συνέπεια το ρόλο ενός πάνσοφου Θεού. Ο Χριστός του Ισραηλινού Αβίβ Αλούς είναι ένας γοητευτικός ξυλοκόπος που περπατάει με σιγουριά πάνω στο νερό ενώ το Άγιο Πνεύμα της Σουμίρε μια Oriental θεότητα που νομίζεις ότι από στιγμή σε στιγμή θα βάλει κάτω το χαλάκι και θα αρχίσει τη γιόγκα. Αν αυτή η άκακη και ολίγον κιτς εικονοποίηση της Αγίας Τριάδας θεωρείται βλάσφημη τι να πούμε για ελληνικά λαϊκά τραγούδια τύπου «Κατέβα Χριστέ να σε κεράσω»! Κάτι που ίσως θα έπρεπε να ζητήσει ο ήρωας της ταινίας για να ξεπεράσει τον πόνο του (καθότι άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου) και όχι να σέρνεται στους καναπέδες και να ψιθυρίζει τα λόγια του, κάνοντας τον πρωταγωνιστή του Άβαταρ Σαμ Γουόρθινγκτον να ασθμαίνει σε κάθε σκηνή με εκείνο το ύφος του δαρμένου σκύλου που θες να πάρεις αγκαλίτσα για να παρηγορήσεις.

Παρόλα αυτά η ταινία του Βρετανού Στιούαρτ Χέιζελνταϊν είναι στέρεα δομημένη, με σωστό ρυθμό και υπέροχα φωτογραφημένα ορεινά τοπία και βέβαια είχε τεράστια απήχηση σε μεγάλη μερίδα του Αμερικάνικου κοινού. Στον υπόλοιπο κόσμο δεν αναμένεται να κουνηθεί ούτε φυλλαράκι από τον Παράδεισο που ανακαλύπτει ο ήρωάς μας εκεί που χάνεται μέσα στα μαύρα νερά της θλίψης και της οργής (στην κορυφαία ίσως σκηνή της ταινίας).

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 30.03.17