Ο Ελκόμενος επί Κρημνού

Παραγωγή: Ελλάδα - 2017 

Διάρκεια: 66 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Κώστας Νταντινάκης

Υπόθεση: Κρήτη, 1947. Ενώ στα Χανιά μαίνεται ο Εμφύλιος, τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου, παρακρατικοί της ομάδας Παύλου Γύπαρη απάγουν δολίως από το σπίτι του στο Νεροχώρι Αποκορώνου τον ιερέα και αγωνιστή του ΕΑΜ πατέρα Νικόλαο Αποστολάκη και αφού τον βασανίζουν απάνθρωπα τον πετούν στον Κόκκινο Γκρεμό κοντά στις φυλακές Καλαμίου. Η σύζυγός του εκτοπίζεται από το όπου διέμεναν, ενώ τα πέντε παιδιά τους συνεχίζουν να διώκονται μέχρι τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Tα γεγονότα μαρτυρούν δεκάδες επιζώντες της περιόδου μεταξύ των οποίων η κόρη του Ισμήνη Αποστολάκη. Το ιστορικό πλαίσιο θέτει και αναλύει ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης.

Στη μουσική επένδυση της ταινίας ακούγεται το “Πένθιμο εμβατήριο” του Σοπέν και προβάλλονται μεταξύ άλλων αποσπάσματα από το “Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο” του Παζολίνι.

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

Ο Κώστας Νταντινάκης (1960-Χανιά), σπούδασε κινηματογράφο και λογοτεχνία στο Παρίσι όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο Paris 3, πάνω στο Κρητικό Θέατρο της Αναγέννησης. Δίδαξε 2 χρόνια στο γαλλικό πανεπιστήμιο Rennes-2, εργάστηκε επί σειρά ετών ως συντάκτης σε πολιτιστικά θέματα στον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο και το κρατικό ραδιόφωνο, ενώ σκηνοθέτησε ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση με τις οποίες συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ. Παράλληλα με την κινηματογραφική του δραστηριότητα εργάζεται ως ερευνητής πάνω στην κρητική λογοτεχνία την περίοδο της Ενετοκρατίας (1204-1669) με συχνές επιστημονικές δημοσιεύσεις. 

Φιλμογραφία

1985 Το ξάφνιασμα (μμ μυθ.)

1987 Καρτέλα ασθενούς (μυθ.)

1988 Μεταμοντέρνοι καιροί (μμ μυθ.)

1990 Η γλύπτρια Αργυρώ Καρύμπακα (μμ)

2000 Έλληνες στην Κορσική

2007 Στο κάτω (κάτω) της γραφής! (μυθ.)

2008 Μαρακές (Ο καλλιγράφος Αμπντεραχίμ Άιτ-Ελ-Χαντ)

2008 Βικτωρία Θεοδώρου: Τα κύματα που με δίδαξαν το ανυπότακτο

2009 Νοσταλγός Αιωνιότητας

2009 Ο Λόρκα μέσα μου

2011 Τουρκοκρητικοί στην Αλικαρνασσό

2013 Μαρί Ναξάκη, η τέχνη της σφακιανής δεσιάς

2015 Το πέρασμα του κομήτη Ρεμπώ από την Κύπρο

2017 Ο ελκόμενος επί κρημνού, Κρήτη 1947

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες Αλκυονίδα και Studio από 06.04.17

Μαζί θα προβάλλεται και το παραπάνω ντοκιμαντέρ του 2008 για την Κρητικιά ποιήτρια Βικτωρία Θεοδώρου.