Patriots Day – Η Μέρα των Ηρώων

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 133 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Δραματική Περιπέτεια 

Σκηνοθεσία: Peter Berg

Πρωταγωνιστούν: Mark Wahlberg, John Goodman, J. K. Simmons, Vincent Curatola, Michelle Monaghan, Kevin Bacon, Alex Wolff, Themo Melikidze, Michael Beach, James Colby, Jimmy O. Yang.

Υπόθεση: Απρίλης 2013: Καθώς ξεκινάει ό ετήσιος μαραθώνιος της Βοστώνης στα πλαίσια των εορτασμών για την ημέρα Πατριωτισμού (επέτειος της πρώτης ένοπλης σύρραξης της Αμερικάνικης Επανάστασης που έγινε στις 19 Απριλίου 1775) δύο αδέλφια τσετσενικής καταγωγής και φανατικοί μουσουλμάνοι ετοιμάζουν και φέρουν σε πέρας μια φονική επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες που σκορπά τον τρόμο και το θάνατο στην πόλη. Στον απόηχο της τρομερής αυτής πράξης, ο αρχιφύλακας Tommy Saunders (Mark Wahlberg), αρμόδιος φύλαξης της εξέδρας των επισήμων, βρίσκεται ξαφνικά στο κέντρο των εξελίξεων. Σοκαρισμένος ενώνει τις δυνάμεις του με τους θαρραλέους διασωθέντες, τα μέλη ομάδων άμεσης επέμβασης και τους ανακριτές σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπιστούν οι βομβιστές πριν επιτεθούν ξανά. Επικεφαλής της έρευνας έχουν αναλάβει ο ειδικός πράκτορας του FBI Richard Deslauriers (Kevin Bacon) και ο αστυνομικός διοικητής της πόλης Ed Davis (John Goodman). Στην άλλη άκρη, λίγο πιο έξω σε μια μικρή πόλη στα προάστια ο αρχιφύλακας Jeffrey Pugliese (J.K. Simmons) ετοιμάζεται, χωρίς να το ξέρει, να παίξει το σημαντικότερο  ρόλο στην εξουδετέρωση των παρανοϊκών αδελφών.

Ένα ρεαλιστικό, αγωνιώδες  και  αιχμηρό χρονικό της επίθεσης στην Βοστώνη, της βαρύτερης τρομοκρατικής ενέργειας σε αμερικάνικο έδαφος μετά τους δίδυμους πύργους. Σφιχτοδεμένο και συναρπαστικό, με την ευσυνείδητη παρουσία του Μαρκ Γουόλμπεργκ στον κεντρικό ρόλο, επιχειρεί να γίνει η επίσημη φωνή μιας πόλης που στάθηκε ενωμένη απέναντι στην τρομοκρατική πρόκληση και συνέχισε να ζει κανονικά. Και γενικότερα να γίνει φορέας της democrat  άποψης ότι δεν καταλύεις τη δημοκρατία για να την υπερασπίσεις απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες. Το σκοτάδι μόνο στο φως διαλύεται. Όσο όμως ενδιαφέρον και άρτιο κι αν είναι αυτό το χρονικό, δεν αποφεύγει απόλυτα τους μελοδραματισμούς και τις σχηματοποιήσεις με αποτέλεσμα να γίνεται κατά διαστήματα προβλέψιμα δακρυγόνο και διδακτικό. Παρακολουθείται εν τούτοις με ενδιαφέρον αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τις παντιέρες και τις αμερικανιές. Η πραγματική συγκίνηση όμως και ο θαυμασμός για τις απεριόριστες δυνάμεις της ανθρώπινης φύσης έρχεται όταν στο τέλος εμφανίζονται οι αληθινοί πρωταγωνιστές της τραγωδίας, θύματα και αστυνομικοί. Γιατί ήρωες δεν είναι μόνο εκείνοι που τα βάζουν με τους κακούς αλλά πάνω από όλους είναι εκείνοι οι άτυχοι που δέχτηκαν τις συνέπειες του εγκλήματος με τις οποίες  πρέπει να μάθουν να ζουν.

Διανομή: Spentzos Film

Στις αίθουσες από 27.04.17