The Mummy – Η Μούμια

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Βαθμολογία: * *  

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: Alex Kurtzman 

Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson, Courtney B. Vance, Marwan Kenzari, Simon Atherton. 

Υπόθεση: Ο Νικ Μόρτον είναι ένας αξιωματικός του Αμερικάνικου στρατού στο Ιράκ, με «ιδιαίτερη αδυναμία» στα αρχαία κειμήλια. Όταν ανακαλύπτει μετά από μια θυελλώδη μάχη με τους Ταλιμπάν έναν ασύλητο υπόγειο τάφο, τα πράγματα παίρνουν δραματική και τρομακτική τροπή. Διότι εκεί έχει θαφτεί ζωντανή πριν από 5000 χρόνια, η Αιγύπτια πριγκίπισσα Άμανετ (Σοφία Μπουτέλα), που «ζωντανεύει» και αναζητά τρόπους να κυριαρχήσει στο σύγχρονο κόσμο, σκορπίζοντας γύρω της τον τρόμο…

6 σεναριογράφοι μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Όσκαρ Κρίστοφερ Μακουάρι, 2 σούπερσταρ ερμηνευτές, μια πλούσια παραγωγή και μια ιδανική πρωταγωνίστρια και έβγαλαν αυτό; Μια ανοικονόμητη, άνιση βερσιόν του Mission Impossible σε μεταφυσικό πλαίσιο; Γιατί, ωραία η διασκευή της κλασσικής ιστορίας σε μια σύγχρονη εκδοχή ενός κόσμου που φλέγεται από πολέμους, ωραία και η εκδοχή της ιστορίας εκδίκησης κατά της ανθρωπότητας, μιας πριγκίπισσας που την είδε Θεά του Κάτω Κόσμου, ωραία και η εμπλοκή του Δόκτορος Τζέκιλ ως μυστικού ειδικού για την αντιμετώπιση του αιώνιου κακού που παραμονεύει, αφού το γνωρίζει από πρώτο (τριχωτό) χέρι. Όμως το 55χρονο αγόρι δίνει την εντύπωση ότι παίζει μια παραλλαγή του Ίθαν Χαντ σε μορφή supernatural horror, δίνοντας το δικό του τόνο και ρυθμό σε μια ιστορία που «φωνάζει» ότι ήθελε διαφορετικό χειρισμό. Και ποιος να τον κάνει; Ο μεγαλοπαραγωγός και σεναριογράφος Άλεξ Κούρτσμαν που στα 44 ψωνίστηκε ότι έγινε σκηνοθέτης blockbuster ενώ επί της ουσίας υπηρετεί το παιγνιδάκι του Star; Ή μήπως ο συμπρωταγωνιστής που απλά εισάγει τον δικό του χαρακτήρα που θα ακολουθήσει (ταμείου θέλοντος) σε δική του ταινία. Χώρια την ανύπαρκτη χημεία με την αναγκαστικά αμήχανη συμπρωταγωνίστρια Άναμπελ Γουόλις!

Παρόλα αυτά, τα λεφτά που έχουν πέσει-και φαίνονται στην ιδιαίτερη φροντίδα στα επιμέρους στοιχεία-συνηγορούν για μια ευχάριστη βραδιά χωρίς πολλές απαιτήσεις. Κάτι που δεν ασπάστηκε το αμερικάνικο κοινό, γυρίζοντας την πλάτη στον Τομ Κρουζ, σε αντίθεση με την παγκόσμια αγορά που του χάρισε το καλύτερο διεθνές άνοιγμα ταινίας του όλων των εποχών.

Ένοχη απόλαυση λοιπόν και πολύ αμφιλεγόμενο το αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε να πάει καλά εισπρακτικά στο τέλος, ώστε να μην αποθαρρυνθεί η Universal  στο χτίσιμο του Dark Universe που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους fans του φανταστικού. 

Για την αναβίωση των τεράτων της Universal

Το Τέρας του Φρανκεστάιν. Το Πλάσμα της Μαύρης Λίμνης. Ο Λυκάνθρωπος. Ο Αόρατος Άνθρωπος. Η Μούμια. Μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά τέρατα του κινηματογραφικού σύμπαντος της Universal από το παρελθόν που στοιχειώνουν ακόμα το κινηματογραφικό μας παρόν. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, το κοινό έχει αποδείξει την αγάπη του για τα τέρατα της μεγάλης οθόνης, ταυτιζόμενο τρόπον τινά, με αυτά τα πλάσματα που παλεύουν μεταξύ σκότους και φωτός, καθιστώντας δυσδιάκριτη τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου. Έτσι, όταν αποφασίστηκε η αναβίωση του Dark Universe, η Μούμια ήταν το πρώτο τέρας που ζωντάνεψε με τον Τομ Κρουζ να πρωταγωνιστεί στη νέα, σύγχρονη εκδοχή της και τη μούμια να είναι, για πρώτη φορά, γυναίκα. Σχολιάζει ο σκηνοθέτης «Για να έχει νόημα η αναβίωση της μούμιας, η ταινία έπρεπε να είναι τρομακτική. Πολύ τρομακτική. Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει το κοινό να μπορεί να αναγνωρίζει πως μέσα στο τέρας υπάρχει ένα ανθρώπινο πλάσμα και να συμπάσχεις μαζί του. Το ενδιαφέρον με αυτά τα τέρατα είναι πως, ενώ τα φοβόμαστε, τα συμπαθούμε κιόλας.»

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 15.06.17