Transformers: The Last Knight - Transformers 5: Ο τελευταίος ιππότης

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 149 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: Michael Bay 

Πρωταγωνιστούν: Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Josh Duhamel, Laura Haddock, Santiago Cabrera, Isabela Moner, Jerrod Carmichael, Stanley Tucci, Liam Garrigan, Martin McCreadie, Rob Witcomb, Marcus Fraser, John Hollingworth, Daniel Adegboyega, Ben Webb, Glenn Morshower, Gemma Chan και ο  John Turturro. 

Με τις φωνές των: Peter Cullen, Frank Welker, Erik Aadahl, John Goodman, Ken Watanabe, Jim Carter, Steve Buscemi και Omar Sy. 

Υπόθεση: Στο πέρασμα του χρόνου, Άνθρωποι και Transformers έχουν γίνει εχθροί και βρίσκονται σε πόλεμο, ενώ ο Όπτιμους Πράιμ αγνοείται καθώς μια μοχθηρή εξωγήινη Μάγισσα έχει καταφέρει να τον «γυρίσει» στη σκοτεινή πλευρά και να τον κάνει να θέλει την καταστροφή της γης. Το κλειδί όμως για τη σωτηρία της ανθρωπότητας βρίσκεται θαμμένο στα μυστικά του μεσαιωνικού παρελθόντος, στην άγνωστη ιστορία των Transformers στη Γη.

Αυτή η σωτηρία φαίνεται να εξαρτάται από μια ιδιότυπη συμμαχία ανάμεσα στον Κέιντ Γιέγκερ (Μαρκ Γουόλμπεργκ), τον Μπάμπλμπι, έναν Άγγλο λόρδο (Σερ Άντονι Χόπκινς) και μια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Θα τα καταφέρουν να σώσουν τη γη ή θα επιβιώσει ο κόσμος του Πλανήτη Σάιμπερτρον; Η απάντηση στις (τρισδιάστατες) οθόνες…

Ε ναι λοιπόν, ο Μάικλ Μπέι δεν αφήνει το επικερδές παιχνιδάκι του στα χέρια κανενός! Η 5η περιπέτεια των εξωγήινων μεταλλικών γιγάντων μπορούμε να πούμε ότι είναι καλύτερη από τον απόλυτο πάτο της 4ης ταινίας του 2014. Αυτό βέβαια, σημαίνει ακόμη πιο θεαματικά εφέ, ακόμη περισσότεροι χαρακτήρες να μπαίνουν στην πλοκή και γενικότερα bigger explosions και ακόμη περισσότερη διεύρυνση του ιστορικού πλαισίου, πέρα από τα όρια μιας λαϊκής συνωμοσιολογίας.

Λαϊκό θέαμα λοιπόν για το πλατύτερο δυνατό διεθνές κοινό. Όλα καλά και όλα ωραία και θα γελάγαμε παρέα αν δεν κρατάγαμε το κεφάλι μας προσπαθώντας να συγκροτήσουμε μια στοιχειώδη ενότητα πλοκής μέσα στο δυομισάωρο σκηνοθετικό παραλήρημα του μεγαλοδημιουργού. Κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει κι αναρωτιέσαι ποιος είναι αυτός ο αψηλός και που πηγαίνει! Ποιος είναι καλός, ποιος είναι κακός, τι θέλει με ρίμελ και δωδεκάποντο τύπου Λεωφόρου Συγγρού μια Καθηγήτρια της Οξφόρδης, γιατί ο Μαρκ Γουόλμπεργκ έχει μόνιμα ύφος δυσκοιλιότητας, τι κάνει ο Τζον Τουρτούρο στην Αβάνα και άλλα γραφικά τα οποία καμιά απολύτως σημασία δεν έχουν για το 12χρονο κοινό της ταινίας. Το οποίο μάλλον δεν θα χρειαστεί παυσίπονα για τον πονοκέφαλο, όπως ίσως το μεγαλύτερο κοινό.

Η αλήθεια είναι ότι τα οπτικά εφέ όπως και η χρήση του τρισδιάστατου φακού «τα σπάνε» και η οσκαρική υποψηφιότητα είναι δεδομένη. Αρκεί όμως αυτό για να γίνει κινηματογράφος το λούνα παρκ; Αυτοί οι καινούργιοι Transformers, ο ορισμός του καλοκαιρινού event movie,  βρίσκονται πλέον στην κρίση του κοινού. Καταναλώστε κατά βούληση και με δική σας ευθύνη… 

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 22.06.17