Spider-Man: Homecoming - Spider-Man: Η επιστροφή στον τόπο του

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 133 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: Jon Watts 

Πρωταγωνιστούν: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei, Jon Favreau, Gwyneth Paltrow, Zendaya, Donald Glover, Jacob Batalon, Laura Harrier, Tony Revolori, Bokeem Woodbine, Tyne Daly, Abraham Attah, Hannibal Buress, Kenneth Choi, Selenis Leyva, Angourie Rice, Martin Starr, Garcelle Beauvais, Michael Chernus, Michael Mando, Logan Marshall-Green. 

Υπόθεση: Ο νεαρός Peter Parker επιστρέφει σπίτι του και στην όμορφη και στοργική θεία May (Marisa Tomei) μετά την ονειρεμένη περιπέτεια που έζησε με τους Εκδικητές. Ο Peter προσπαθεί να προσαρμοστεί ξανά στην καθημερινή του ρουτίνα κάτω από το άγρυπνο μάτι του μέντορά του Tony Stark (Robert Downey Jr.) και του βοηθού του Happy (Jon Favreau). Η προσαρμογή, όμως, δεν είναι εύκολη, αφού ο ίδιος προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από μικρός ήρωας της γειτονιάς. Την ευκαιρία να δράσει του δίνει η εμφάνιση του Vulture (Michael Keaton), ενός καινούργιου κακού που με τη συμμορία του κλέβει εξωγήινη τεχνολογία και τη διοχετεύει σε κακοποιούς. Αυτή η αναμέτρηση θα κάνει τα πράγματα να σοβαρέψουν και να προκαλέσουν ριζικές ανατροπές στο μικρόκοσμο του νεαρού Spider-Man. 

Μετά την περσινή περιπέτεια των Εκδικητών στο Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος, έρχεται αυτό το απίστευτα φρέσκο reboot του Spider-Man να επισφραγίσει τη συνεργασία της Sony με τα Στούντιο της Marvel και να εντάξει κατά κάποιο τρόπο τον μικρό άνθρωπο-αράχνη στο σύμπαν των ηρώων της τελευταίας. Η Επιστροφή στον Τόπο του Peter Parker τον προσγειώνει στην καθημερινότητα ενός κάπως σπασίκλα μαθητή που έχει όλο το μέλλον μπροστά του αλλά ανυπομονεί να το πάρει στα χέρια του άμεσα αφού έχει συνείδηση της ιδιαιτερότητάς του και της δύναμης που αυτή του προσφέρει. Έχοντας δίπλα του έναν υπέροχο σύντροφο στο πρόσωπο του παχουλού computer wiz συμμαθητή του (ο εκπληκτικός Jacob Batalon) ξεκινά ένα ταξίδι πρόωρης ενηλικίωσης κατά παράβαση των εντολών της υψηλής πατρικής επιστασίας του ζάπλουτου (και εγωιστή) Tony Stark-Iron Man.

Η ταινία μέχρις ενός σημείου σατιρίζει τον κόσμο των υπερηρώων (η μεγαλομανία του Iron Man, η αφέλεια του Captain America) χωρίς να αποφεύγει το σκόπελο της ταξικής διαφοράς ανάμεσα στον κόσμο του Stark και τη φτωχογειτονιά του Peter Parker. Μια ταξική διαφορά που αντανακλάται και στο πρόσωπο του κακού Vulture (μεγαλειώδης για άλλη μια φορά ο Michael Keaton), ενός κακού από ανάγκη, μιας παράπλευρης απώλειας του κόσμου των υψηλών διασυνδέσεων και της διαπλοκής που απέξω-απέξω αντιπροσωπεύουν εδώ οι επιχειρήσεις Stark.

Το θέμα λοιπόν εδώ δεν είναι τόσο η σωτηρία του κόσμου από έναν υπερήρωα αλλά η κατάκτηση από έναν υπερήρωα της θέσης που του αξίζει στον κόσμο, χωρίς να ξεχνά τις ρίζες του και τις ανθρώπινες ανάγκες του. Ένα ανθρώπινο reboot λοιπόν, γεμάτο έξυπνο χιούμορ αλλά και αγωνία και ανατροπές και με τις πάντα αναμενόμενες σκηνές μετά τα credits.

Ο 20χρονος Βρετανός Tom Holland αποδεικνύεται ιδανικός για το ρόλο του νεαρού ανθρώπου-αράχνη, αφού, πέρα από τις υποκριτικές του ικανότητες, κατεβάζει επιτέλους τον αναρριχώμενο υπερήρωα στο ηλικιακό status που του αρμόζει. Ο νεαρός σκηνοθέτης Jon Watts που επιλέχθηκε με βάση την προηγούμενη Indie  ταινία του Cop Car και την επιτυχημένη μίξη δυναμισμού και διεύθυνσης παιδιών που περιείχε, φέρνει ένα ανεξάρτητο αέρα ανανέωσης στο franchise, μια σοφή επιλογή από τον Kevin Feige της Marvel. Κατά τα λοιπά, όλα τα αναμενόμενα εφέ και όλη η δράση είναι εκεί και είναι εντυπωσιακά.

Αυτό το Homecoming είναι μια πολύ ευχάριστη επάνοδος που χωρίς να «ανακαλύπτει την πυρίτιδα» θέτει τις βάσεις για μια ακόμη καλύτερη συνέχεια (το 2019)! 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 06.07.17