Wish Upon – Πρόσεχε τι εύχεσαι

Παραγωγή: ΗΠΑ/Καναδάς– 2017 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Βαθμολογία: * 1/2 

Είδος: Τρόμου 

Σκηνοθεσία: John R. Leonetti 

Πρωταγωνιστούν: Joey King, Ryan Phillippe, Ki Hong Lee, Mitchell Slaggert, Shannon Purser, Sydney Park, Elisabeth Rohm, Josephine Langford, Alexander Nunez, Daniela Barbosa, Kevin Hanchard και η Sherilyn Fenn. 

Υπόθεση: Η 17χρονη Κλερ είναι μια μαθήτρια Λυκείου, φτωχή και όχι ιδιαίτερα δημοφιλής στους συμμαθητές της πέρα από τις δύο κολλητές της.  Έτσι, όταν ο πατέρας της της χαρίζει ένα κινέζικο μουσικό κουτί που βρήκε στην ανακύκλωση και το οποίο έχει μία επιγραφή που υπόσχεται πως θα εκπληρώσει επτά ευχές του κατόχου του, σκέφτεται μέσα στην απελπισία της πως δεν έχει τίποτα να χάσει. Η Κλερ που τα φέρνει δύσκολα με τον φτωχό και άνεργο πατέρα της, κάνει την πρώτη της ευχή που, προς μεγάλη της έκπληξη, πραγματοποιείται. Συνεχίζοντας τις ευχές αρχίζει να βλέπει την τύχη της να γυρίζει με μαγικό τρόπο: κληρονομεί χρήματα, αποκτά δημοτικότητα και το αγόρι των ονείρων της αρχίζει να την πολιορκεί. Τα πάντα μοιάζουν τέλεια –μέχρι τη στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι κάποιο τίμημα συνοδεύει τις ευχές της αφού διάφοροι κοντινοί της άνθρωποι αρχίζουν να πεθαίνουν με φρικτούς τρόπους. Μετά από μια έρευνα, η γεμάτη ενοχές Κλερ, ανακαλύπτει τι κρύβεται πίσω από το φαινομενικά αθώο αυτό κουτί και αποφασίζει ότι πρέπει να το ξεφορτωθεί, πριν αναγκαστεί, μαζί με αυτούς που αγαπά, να πληρώσει το απόλυτο τίμημα. Είναι έτοιμη όμως να χάσει όσα κέρδισε έτσι μαγικά;

Έχοντας εξαντλήσει τους δυτικούς δαίμονες αλλά και με το ένα μάτι στη διεθνή και δη ασιατική αγορά, το Χόλιγουντ ανακαλύπτει σταδιακά τις κινέζικες δαιμονολογικές παραδόσεις με τα γιανγκουάι και τα λοιπά αερικά και αιμοδιψή δαιμόνια που κρύβονται μέσα σε μαγεμένα κουτιά. Οκ, θεμιτό το άνοιγμα σε νέες κουλτούρες ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με μια προσπάθεια ψυχολογικής εμβάθυνσης στον ασταθή εφηβικό ψυχισμό και τη νεανική ορμητικότητα που τον συνοδεύει. Ωστόσο απαιτείται και σενάριο που θα ξεφεύγει από την πεπατημένη και δεν θα αναμασά τα ίδια και τα ίδια από την εποχή της Carrie και εντεύθεν. Δυστυχώς η προσπάθεια δημιουργίας υποβλητικής ατμόσφαιρας από τον σκηνοθέτη και έμπειρο φωτογράφο Τζον Λεονέτι και η εντυπωσιακή παρουσία της μικρής Τζόι Κινγκ στο ρόλο της Κλερ σκοντάφτουν πάνω στην ατυχή προσπάθεια του σεναρίου να συνδυάσει τρόμο και εφηβική κομεντί με το αποτέλεσμα να μοιάζει υποτονικό και ξαναζεσταμένο παρά κάποιες επιμέρους αναπάντεχες ανατροπές.

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός πάντως που προκύπτει από την ταινία είναι το αμείλικτο πέρασμα του χολιγουντιανού χρόνου με τον πρώην «καυτό» Ράιαν Φίλιπ σε ρόλο μπαμπά και την φαμ φατάλ του Twin Peaks  Σέριλιν Φεν σε ντεκαντάνς ρόλο guest θύματος…

Γενικότερα πάντως, το γεγονός ότι οι ταινίες του είδους στην πλειοψηφία τους έχουν χαμηλό προϋπολογισμό και δυσανάλογα υψηλά κέρδη δε σημαίνει ότι οι δημιουργοί θα εφησυχάζουν και θα αναμασούν τα ίδια, πόσο μάλλον τη χρονιά που το κοινό απόλαυσε την πρωτοτυπία του Get Out και του Διχασμένου. Η προτροπή λοιπόν του ελληνικού τίτλου ας επιστραφεί στους δημιουργούς της ταινίας που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν βλέπω να πραγματοποιούν την ευχή τους για τρελά κέρδη. 

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 27.07.17