Return to Montauk – Επιστροφή στο Μοντόκ

Παραγωγή: Γερμανία/Γαλλία/Ιρλανδία – 2017 

Διάρκεια: 106 λεπτά 

Βαθμολογία: * ½ 

Είδος: Κοινωνικό 

Σκηνοθεσία: Volker Schloendorff 

Πρωταγωνιστούν: Stellan Skarsgård, Susanne Wolff, Bronagh Gallagher, Nina Hoss, Isi Laborde, Niels Arestrup, Robert Seeliger, Rebecca Knox, Ray Wiederhold. 

Υπόθεση: Ο διάσημος Γερμανός συγγραφέας Μαξ Ζορν (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) βρίσκεται σε περιοδεία στη Νέα Υόρκη για την προώθηση του νέου του βιβλίου όταν συναντά ξανά τη Ρεβέκα (Νίνα Χος), μια μυστηριώδη γυναίκα με την οποία είχε μια έντονη ερωτική περιπέτεια, πριν από δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια. Ο Μαξ, παντρεμένος με την πανέμορφη και νεότερη του Κλάρα, αισθάνεται τον κόσμο του να κλονίζεται μπροστά σε μια ανοιχτή πληγή από το παρελθόν. Το πώς και αν θα την γιατρέψει εξαρτάται από ένα σαββατοκύριακο στο Μοντόκ, στην άκρη του Λόνγκ Άιλαντ, δίπλα στον Ωκεανό.

25 χρόνια μετά το Homo Faber o φημισμένος Γερμανός δημιουργός της Καταρίνα Μπλουμ και του Ταμπούρλου, επιστρέφει στο σύμπαν του μεγάλου Ελβετού συγγραφέα Μαξ Φρις, διασκευάζοντας μια ημιαυτοβιογραφική του νουβέλα με ήρωα έναν συγγραφέα στον οποίο ο Σλέντορφ προσθέτει και κάποια δικά του προσωπικά στοιχεία. Ο κλειστός κόσμος της international λογοτεχνικής διανόησης παρελαύνει και αυτοσαρκάζεται ανάμεσα σε παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές συζητήσεις και ατέλειωτα πάρτι ενδοσκόπησης. Ένας μεγαλοαστικός κόσμος που επί της ουσίας βουλιάζει στην υπαρξιακή πλήξη και τα αδιέξοδα προηγούμενων επιλογών ζωής, δεν είναι και το καλύτερο περιβάλλον για να αναπτυχθούν εσωτερικές δραματικές συγκρούσεις, πόσο μάλλον όταν η ίδια η ταινία ως κατασκευή μοιάζει να «κολλάει» αυτή την πλήξη, παρά την στιβαρή παρουσία του πρωταγωνιστικού τρίο.

Η νέα ταινία του 78χρονου δημιουργού, τον βρίσκει μάλλον κουρασμένο, καταλήγοντας να μοιάζει περισσότερο με Γούντι Άλεν χωρίς το χιούμορ παρά με στιβαρή λογοτεχνική διασκευή Ευρωπαϊκού έργου. Κάπου ανάμεσα στους ατέλειωτους στομφώδεις και «όλο νόημα» διαλόγους κρύβεται μια μεγάλη μελαγχολική ταινία για τον έρωτα, τις λανθασμένες επιλογές και τη φύση του ανθρώπου. Το θέμα είναι ότι κρύβεται… 

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 10.08.17