Tulip Fever – Ο Πυρετός της Τουλίπας

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 107 λεπτά

Βαθμολογία: * *  

Είδος: Δράμα Εποχής

Σκηνοθεσία: Justin Chadwick

Πρωταγωνιστούν: Alicia Vikander, Dane DeHaan, Christoph Waltz, Jack O'Connell, Holliday Grainger, Tom Hollander, Matthew Morrison, Kevin McKidd, Douglas Hodge, Joanna Scanlan, Alexandra Gilbreath και οι Judy Dench, Zach Galifianakis και Cara Delevingne.

Υπόθεση: 17ος αιώνας, Ολλανδία. Ένας νεαρός ζωγράφος (Ντέιν Ντε Χάαν) αναλαμβάνει να ζωγραφίσει το πορτρέτο ενός πλούσιου εμπόρου (Κριστόφ Βαλτς) και της νεαρής συζύγου του (Αλίσια Βικάντερ). Οι δύο νέοι, όμως, ερωτεύονται και αποφασίζουν να το σκάσουν με τα κέρδη που θα αποκτήσουν από το εμπόριο τουλίπας, το οποίο τότε ήταν φοβερά επικερδές. Η μοίρα όμως είναι σκληρή για τους δύο παράνομους εραστές που αγωνίζονται να χτίσουν ένα μέλλον μαζί.

Πολλές μοιραίες παρεξηγήσεις, πολλά γυρίσματα της τύχης, μάνες που χάνουν τα παιδιά τους και παιδιά που αλλάζουν χέρια, ηγουμένες που τζογάρουν στην αγορά της τουλίπας, κοινωνικές αδικίες, όλα ένα «Άρλεκιν» με φόντο τον χρηματιστηριακό πυρετό που είχε καταλάβει τους Ολλανδούς της εποχής γύρω από το πανέμορφο εθνικό τους άνθος. Ενώ είναι σαφής η πρόθεση όλων για τη δημιουργία ενός ιστορικού φρέσκο, το υλικό μοιάζει να βγήκε από κάποιο λαϊκό «μυθιστόρημα του μήνα», από αυτά που κυκλοφορούν κατά κόρο στις παραλίες, στις ξαπλώστρες δίπλα στο αντηλιακό. Όσο και να προσπαθεί το οσκαρούχο πρωταγωνιστικό ζεύγος αλλά και το υπόλοιπο καστ δεν μπορεί να κάνει πολλά για να γλυτώσει την ταινία από το φθηνό μελόδραμα που την τυλίγει και από τον ανεπαρκή πρωταγωνιστή της. Εδώ δεν κατάφερε να τη σώσει το έμπειρο και πολυβραβευμένο χέρι του ταλαντούχου κύριου Στόπαρντ, σεναριογράφου μεταξύ άλλων της Άννα Καρένινα και του Ερωτευμένου Σέξπηρ.

Η αλήθεια είναι ότι η ταινία πέρασε πολλές αλλαγές μέχρι να καταλήξει με αυτή την καλλιτεχνική σύνθεση και, ενώ γυρίστηκε το 2014, καθυστέρησε αρκετά να κυκλοφορήσει. Δεν ήξεραν τι να την κάνουν άραγε; Από την άλλη και το γυναικείο μελόδραμα είδος είναι και έχει τους θαυμαστές του. Κανένα πρόβλημα, αρκεί να γίνεται σωστά και πιστευτά. Στην περίπτωση όμως της Τουλίπας τα καμπανάκια χτυπάνε αλύπητα. Κρίμα γιατί υπήρχε υλικό που θα μπορούσε να δώσει μια άλλη τροπή στην ταινία. Αυτή η πρωτόγονη χρηματιστηριακή μανία που είχε καταλάβει αυτή την πλούσια και θρησκευόμενη χώρα εμπόρων τον 17ο αιώνα, με ανταλλάξιμη αξία τους βολβούς της τουλίπας θα μπορούσε να χρησιμέψει για παραλληλισμούς με τη σύγχρονη εποχή των κρίσεων και να πιάσει το σφυγμό του νεότερου κοινού. Φυσικά κοστούμια και σκηνικά είναι άψογα αλλά δεν αρκούν ενώ το σκορ του Ντάνι Έλφμαν, θυμίζει άλλες εποχές, του περασμένου πλέον αιώνα. Όσο για την Κάρα Ντελεβίν, οι θαυμαστές της θα ψάξουν πολύ να την ανακαλύψουν στις σύντομες σκηνές που εμφανίζεται.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 24.08.17