The Party

Παραγωγή: Βρετανία – 2017

Διάρκεια: 71 λεπτά

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Σκηνοθεσία: Sally Potter

Πρωταγωνιστούν: Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Cherry Jones, Emily Mortimer, Cillian Murphy και ο Timothy Spall.

Υπόθεση: H Janet (Kristin Scott Thomas), υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπολίτευσης ορίζεται σκιώδης Υπουργός Υγείας. Όλα είναι σχεδόν έτοιμα στο σπίτι όπου ζει με τον σύζυγο της Bill (Timothy Spall), πανεπιστημιακό με λαμπρή καριέρα, για να γιορτάσουν με τους κοντινούς τους φίλους αυτή τη σημαντική στιγμή για την Janet. Η βραδιά όμως επιφυλάσσει εκπλήξεις, ανατροπές και αποκαλύψεις πέρα από κάθε προσδοκία…

Η σκηνοθέτης του Orlando παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας, αξιοποιώντας στο έπακρο ένα λιτό σετ και μια ονειρεμένη ομάδα πρωτοκλασάτων ερμηνευτών και επιχειρώντας μια εγκάρσια τομή στο σώμα της προοδευτικής λεγόμενης μερίδας της αστικής τάξης. Τα ευρήματα αυτής της «χειρουργικής» επέμβασης είναι άκρως ανησυχητικά (για την προοδευτικότητα γενικώς) και θα ήταν εντελώς τραγικά αν η Πότερ δεν τα δυναμίτιζε συνεχώς με ένα υπόγειο χιούμορ που παραλαμβάνει έναν-έναν τους χαρακτήρες και τους ξεφτιλίζει κυριολεκτικά, αποδομώντας κοινωνικά προσωπεία και πολιτικά κίνητρα.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία αλλά και οι μουσικές επιλογές του soundtrack  παραπέμπουν στις ένδοξες μέρες του βρετανικού free cinema των 60s (που είσαι νιότη που έλεγες…) ενώ η όλη θεατρικότητα της ιδέας ανατρέπεται με τον πιο κινηματογραφικό τρόπο από την αεικίνητη κάμερα που μοιάζει να τρυπώνει στα μύχια της ψυχής των χαρακτήρων. Σημαντικοί «παίκτες» του κοινωνικοπολιτικού status quo μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Πότερ και μικραίνουν στις τραγικά ανθρώπινες διαστάσεις τους αφήνοντας να φανεί η ματαιοδοξία, η μωροφιλοδοξία αλλά και η απίστευτη διαπλοκή που τους οδηγεί στην αλληλοεξόντωση.

Το καλύτερο φιλμικό τρατάρισμα για να κλείσει την εορταστική περίοδο αλλά και την κινηματογραφική χρονιά.   

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 28.12.17