The Commuter – Ο Επιβάτης

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2018

Διάρκεια: 104 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Jaume Collet-Serra 

Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Jonathan Banks, Sam Neill, Elizabeth McGovern, Killian Scott, Shazad Latif, Andy Nyman, Clara Lago, Roland Møller, Florence Pugh, Dean-Charles Chapman, Ella-Rae Smith, Nila Aalia.

Υπόθεση: Ο 60χρονος Νεοϋρκέζος ασφαλιστής Μάικλ ΜακΚόλει, πρώην αστυνομικός, πηγαινοέρχεται καθημερινά με τον προαστιακό από τα περίχωρα, όπου ζει με την σύζυγό του και τον γιό τους, στο γραφείο του στο Μανχάταν. Οι οικονομικές δυσκολίες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο αφού τα έξοδα είναι πολλά τώρα που ετοιμάζονται να γράψουν το παιδί στο κολλέγιο. Στη δύσκολη αυτή στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν περισσότερο όταν ο Μάικλ καλείται από την διεύθυνση που του ανακοινώνει την απόλυσή του. Χωρίς να έχει πει τίποτα στη γυναίκα του, επιστρέφει αυθημερόν σαν χαμένος με το τρένο, όταν στη διαδρομή μια επιβάτης κάθεται απέναντι του, του συστήνεται ως Τζοάνα και του κάνει μία δελεαστική πρόταση: να βρει ποιος επιβάτης του τρένου δεν είναι τακτικός, με ανταμοιβή ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Εκ πρώτης όψεως η δουλειά φαίνεται εύκολη ωστόσο ο Μάικλ γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι τον έχουν εμπλέξει σε μια επικίνδυνη συνωμοσία που μπορεί να καταλήξει στο θάνατο όλων όσων βρίσκονται στο τρένο, κάτι που μόνο αυτός μπορεί να αποτρέψει. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα καθώς ο Μάικλ ζητάει βοήθεια από τους τακτικούς συνεπιβάτες του τους οποίους γνωρίζει από χρόνια προσπαθώντας να ξεσκεπάσει τη συνωμοσία και να αποτρέψει το κακό.

 

4η συνεργασία για το έμπειρο δίδυμο σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή και εδώ επαναλαμβάνουν σε παραλλαγή τη συνταγή του Non Stop του 2014, της πιο πετυχημένης εμπορικά ταινίας τους. Από το αεροπλάνο στο τρένο λίγα αλλάζουν για τον πανύψηλο action hero της 3ης ηλικίας. Ο 66χρονος Βορειοϊρλανδός σούπερσταρ μπορεί δύσκολα πλέον να κρύβει τις ρυτίδες του χρόνου όμως το τρέξιμο και τη δράση τα παίζει στα δάκτυλα. Ένας bigger than life  ήρωας της καθημερινότητας με τον οποίο μπορεί να ταυτιστεί κάθε ηλικιακό και ethnic γκρουπ, πάντα αδικημένος και σε καταδίωξη από το σύστημα, σαν τους ήρωες των αστυνομικών b movies του 40. Πίσω από το φακό, ό έμπειρος και ταλαντούχος Καταλανός κινηματογραφιστής έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να κάνει την αδρεναλίνη του κοινού να τρέξει και εδώ το επιτυγχάνει και με το παραπάνω όσο κυλάει ο χρόνος και το τρένο ανεβάζει ταχύτητες προς το τέρμα της διαδρομής του. Στα ενδιάμεσα του ξέφρενου κυνηγητού με το χρόνο, τρυπώνουν με επιτυχία μια ντουζίνα ενδιαφέροντες περιφερειακοί χαρακτήρες τους οποίους έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ένα ετερόκλητο καστ από τη Βέρα Φαρμίγκα και τον Πάτρικ Γουίλσον του The Conjuring και την πρόσφατη Λαίδη Μάκβεθ Φλόρενς Πιου μέχρι την Ισπανίδα σούπερσταρ Κλάρα Λάγκο του Έρωτα ά λα Ισπανικά.

Θρίλερ χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις, με πολλά από τα αναμενόμενα σεναριακά κλισέ του είδους αλλά και με κάποιες τσουχτερές κοινωνικοπολιτικές παρατηρήσεις, που όμως παραδίδει και με το παραπάνω όσα υπόσχεται το trailer, αυτός ο Επιβάτης θα ικανοποιήσει τους πολυπληθείς fans του γερο Λίαμ αλλά ίσως και το πιο απαιτητικό κοινό που θυμάται ακόμη τις παλιές καλλιτεχνικές του δάφνες ως Μάικλ Κόλινς ή και Σίντλερ. Μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να σταματήσει το τρέξιμο και να το ρίξει κι αυτός στον Σέξπιρ.

Διανομή: Spentzos Films

Στις αίθουσες από 11.01.2018