Wonderstruck – Το Δωμάτιο των Θαυμάτων

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 116 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Todd Haynes 

Πρωταγωνιστούν: Julianne Moore, Millicent Simmonds, Oakes Fegley, Jaden Michael, Tom Noonan, Cory Michael Smith, James Urbaniak, Damian Young και η Michelle Williams. 

Υπόθεση: Δύο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα με απόσταση 50 χρόνια μεταξύ τους. Στην πρώτη ιστορία βλέπουμε τη Ρόουζ, ένα μοναχικό κορίτσι από το Νιού Τζέρσεϊ του 1927, που έχει στερηθεί την ακοή του εκ γενετής και ζει χωρίς τη μητέρα του, διάσημη ηθοποιό στο Μπρόντγουεϊ. Η άλλη ιστορία εξελίσσεται το 1977 με ήρωα τον Μπεν, ένα αγόρι από την Μινεσότα που έχασε πρόσφατα τη μητέρα του χωρίς ωστόσο να έχει γνωρίσει τον πατέρα του. Ο Μπεν δεν παύει να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή κοντά στον άγνωστο πατέρα, μετά από ένα ατύχημα που του στέρησε την ακοή. Οι δυο μικροί ήρωες, ακολουθώντας μια παρόρμηση της στιγμής θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Μέσα από μια σειρά από συμπτώσεις και μοιραίες συναντήσεις οι φαινομενικά άσχετες ιστορίες τους θα συναντηθούν αναπάντεχα.

Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου εικονογραφημένου βιβλίου του Μπράιαν Σέλζνικ, του ίδιου συγγραφέα από τον οποίο ο Μάρτιν Σκορσέζε εμπνεύστηκε πριν μερικά χρόνια το «Hugo», το σενάριο της οποίας ανέλαβε εδώ ο ίδιος ο συγγραφέας. Δύο χρόνια μετά τον θρίαμβο της «Carol» ο ευαίσθητος Τοντ Χέινς, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες του αμερικανικού σινεμά επιστρέφει με ένα γλυκό και συγκινητικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Το Wonderstruck είναι μια ταινία που πιστεύει στα θαύματα, στην ομορφιά της ζωής και στην απεραντοσύνη της αγάπης που κάνει όλους τους ανθρώπους ικανούς να βρουν τη θέση τους στον κόσμο. Το παιδικό σύμπαν του Σέλζνικ διασκευάζεται με τον μελοδραματικό τρόπο, σήμα κατατεθέν του Χέινς και το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιόρρυθμο καλλιτεχνικό υβρίδιο που αποτείνει φόρο τιμής στην αισθητική του βωβού σινεμά αλλά και στην ελευθεριάζουσα αφήγηση των ταινιών των 70s, προσπαθώντας πότε με επιτυχία και πότε κάπως αυθαίρετα να συνδυάσει δύο ταινίες στη συσκευασία μιας συναισθηματικά φορτισμένης αφήγησης. Χωρίς να είναι η καλύτερη ταινία του ιδιόρρυθμου δημιουργού, διακρίνεται από το έντονο συναισθηματικό βάθος των χαρακτήρων που απεικονίζει αλλά και την τεράστια καλλιτεχνική φροντίδα με την οποία τους περιβάλλει, χτίζοντας δύο σύμπαντα υψηλής αισθητικής.

Η ζωή είναι ένα θαύμα και ο κόσμος που μας περιβάλλει μαγικός, ακόμη και αν δεν μπορούμε να τον αντιληφθούμε με όλες μας τις αισθήσεις, μας λέει ο ευαίσθητος δημιουργός.

Ήταν φυσικά δύσκολο για μια τόσο ιδιόρρυθμη ταινία να βρει το κοινό της, κάτι που φάνηκε από την πορεία της μετά την χλιαρή υποδοχή της στο διαγωνιστικό τμήμα του περασμένου Φεστιβάλ Καννών. Παρότι ξεκίνησε με αξιώσεις για βραβεία και με φεστιβαλική φήμη, γρήγορα παραμερίστηκε από ενώσεις, κριτικούς, σφαίρες κλπ. και δεν κατάφερε να πιάσει τον παλμό του κοινού πουθενά. Κρίμα και άδικο για μια τόσο γλυκιά ταινία που διαθέτει δύο αξιόλογες παιδικές ερμηνείες και μια πάντα αποτελεσματική Τζούλιαν Μουρ.

Ίσως κάποτε αξιολογηθεί ξανά στα πλαίσια μιας γενικότερης θεώρησης του έργου του Χέινς.

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 11.01.2018