Early Man – Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία – 2018

Διάρκεια: 89 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Animation

Σκηνοθεσία: Nick Park

Με τις φωνές των: Tom Hiddleston, Maisie Williams, Eddie Redmayne, Timothy Spall, Miriam Margolyes, Richard Ayoade, Mark Williams, Rob Brydon.

Η ταινία θα προβληθεί αποκλειστικά μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Ζερβός. Aκούγονται: Νίκος Αξιώτης, Κώστας Δαρλάσης, Δημήτρης Μακαλιάς, Ηλίας Ζερβός, Έβελυν Ασουάντ, Δαυίδ Μαλτέζε.

Υπόθεση: Τοποθετημένο χρονικά στις απαρχές του κόσμου, όταν προϊστορικά πλάσματα και μαλλιαρά μαμούθ κατοικούσαν στη Γη, το φιλμ αφηγείται την ιστορία του Νταγκ που μαζί με τον βοηθό του Χόγκνομπ προσπαθεί να ενώσει τη φυλή τους που ζει στη λίθινη εποχή ώστε να σώσουν το σπίτι τους απέναντι στην εχθρική απειλή του Λόρδου Νουθ άρχοντα της πολιτείας της εποχής του χαλκού. Η αναμέτρηση θα είναι σφοδρή και…ποδοσφαιρική!

Και οποιαδήποτε ομοιότητα με τη σύγχρονη πραγματικότητα της Βρετανίας του Brexit και την επερχόμενη σύγκρουσή της με τη Γερμανική Ευρώπη μόλις ξεκινά. Η νέα ταινία του φημισμένου και πολυβραβευμένου Βρετανικού Studio Aardman(«Οι Κότες το ΄Σκασαν» και «Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο») είναι και η πιο ακριβή παραγωγή του μέχρι σήμερα. Αυτή τη φορά το καλλιτεχνικό σήμα κατατεθέν της εταιρείας το stop motion εμπλουτίζεται με ψηφιακά εφέ και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Βασισμένη σε μια ιδέα του 4 φορές βραβευμένου με Oscar σκηνοθέτη Νικ Παρκ, δεν σταματά πουθενά όσον αφορά αστεία gag και σινεφίλ αναφορές προκειμένου να βγάλει το γέλιο. Από το Gladiator και το Jurassic Park μέχρι τις αναφορές στη Manchester United και το Βρετανικό ποδόσφαιρο το χιούμορ είναι πηγαίο και επιτυχημένο, αν και το πανάκριβο budget μοιάζει να λειτουργεί κατά διαστήματα σε βάρος της χιουμοριστικής αιχμηρότητας της ταινίας και να μην την αφήνει να φθάσει στα επίπεδα τρέλας του πρόσφατου Shawn the Sheep. Σε ένα πρώτο επίπεδο βέβαια τα παιδιά θα διασκεδάσουν, ωστόσο οι μεγαλύτεροι θα απολάμβαναν καλύτερα την original version αν υπήρχε δυνατότητα.  

Και μερικά trivia

Μεγάλος ο αριθμός του προσωπικού που δούλεψε για την παραγωγή της ταινίας. 150 άνθρωποι ενεπλάκησαν άμεσα, ενώ ο αριθμός των σχεδιαστών έφτασε τους 33! Επιπλέον, για την ταινία χρειάστηκαν 273 μαριονέτες, φτιαγμένες από 23 διαφορετικούς κατασκευαστές σε περίοδο 2,5 χρόνων. Μέσα στις 10 εβδομάδες που χρειάστηκε κάθε μαριονέτα για να κατασκευαστεί, παραδόθηκαν 18 μαριονέτες Νταγκ και οχτώ για κάθε μέλος της Παλαιολιθικής Εποχής. Σύνολο:3.000 κομμάτια φτιαγμένα στο χέρι! Όσο για το δάσος της φυλής, κάθε δέντρο χρειάστηκε μία ολόκληρη εβδομάδα για να ολοκληρωθεί…

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 01.02.18