Winchester – Winchester: Το σπίτι των φαντασμάτων

Παραγωγή: Αυστραλία/ΗΠΑ – 2018

Διάρκεια: 99 λεπτά

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Τρόμου 

Σκηνοθεσία: The Spierig Brothers (Michael & Peter Spiering) 

Πρωταγωνιστούν: Helen Mirren, Jason Clarke, Sarah Snook, Finn Scicluna-O'Prey, Emm Wiseman, Eamon Farren, Bruce Spence.

Υπόθεση: Καλιφόρνια 1906, λίγο πριν το μεγάλο σεισμό του Σαν Φρανσίσκο. Σε μια απομονωμένη περιοχή μακριά από την πόλη βρίσκεται το σπίτι που θεωρείται το πιο στοιχειωμένο στον κόσμο. Ένα σπίτι που χτίζεται ασταμάτητα μέρα και νύχτα, προσθέτοντας δωμάτια, υπό τις οδηγίες της Σάρα Ουίντσεστερ, χήρας και κληρονόμου του ομώνυμου κατασκευαστή όπλων: το αλλόκοτο αυτό αρχιτεκτονικό υβρίδιο έχει επτά ορόφους και εκατοντάδες δωμάτια, διαδρόμους που δεν οδηγούν πουθενά, πόρτες πίσω από τις οποίες κρύβεται τοίχος, σαράντα επτά τζάκια, άπειρες καταπακτές, αετώματα, πυργίσκους, αυλές και υαλογραφήματα. Η απόμακρη χήρα παραμένει συνεχώς μέσα στο τεράστιο σπίτι, περιστοιχισμένη από το προσωπικό και τους εργάτες που το χτίζουν, έχοντας βγάλει τη φήμη της εκκεντρικής τρελής. Αυτή τη φήμη θέλουν να επικυρώσουν οι αρμόδιοι της εταιρείας για να της αφαιρέσουν τον έλεγχο και για αυτό αναθέτουν στον Δόκτορα Πρινς την ψυχική της αξιολόγηση. Αυτά που θα συναντήσει όμως ο Δόκτωρ όταν καταφθάνει στο σπίτι θα αλλάξουν την άποψή του για τον κόσμο και την πραγματικότητα….

Τα δεδομένα είναι πραγματικά, το περιβόητο σπίτι υπάρχει ακόμη, τώρα πια σαν τουριστικό αξιοθέατο στον κεντρικό δρόμο του Σαν Χοσέ, η χήρα ήταν διάσημη στην εποχή της για την εκκεντρικότητά της. Όμως ήταν απλά ψυχικά διαταραγμένη ή ήταν όντως στοιχειωμένο το σπίτι; Το έχτισε βασισμένη σε μια ψύχωση ή για να φυλακίσει σ αυτό τις ανήσυχες ψυχές που ζητούσαν εκδίκηση για το θάνατό τους από τα όπλα της εταιρείας;

Οι Αυστραλοί δίδυμοι δημιουργοί του Predestination πάνε φυσικά για τη δεύτερη και πιο ανατριχιαστική εξήγηση, παραδίδοντας ένα χαμηλού προυπολογισμού αλλά υψηλού εντυπωσιασμού μεταφυσικό θρίλερ για γερά νεύρα αλλά και για θεατές χωρίς ιδιαίτερες σεναριακές απαιτήσεις. Σε μια ταινία όπου δεσπόζουν δύο μνημεία, ο Οίκος Γουίντσεστερ και η μεγάλη Dame Έλεν Μίρεν, οι νεαροί σκηνοθέτες επιλέγουν αδικαιολόγητα να υιοθετήσουν κλασσικές σεναριακές ευκολίες που πνίγουν τις όποιες φιλοδοξίες αλληγορίας για τα κακά της οπλοκατοχής αλλά και οποιοδήποτε δυνατότητα σκηνοθετικού παιγνιδιού με το φαίνεσθαι και το είναι των χαρακτήρων. Η αφέλεια επικρατεί σε βάρος της εντυπωσιακής σχεδίασης της παραγωγής οπότε μόνος λόγος παρακολούθησης καταλήγει να είναι η πρωταγωνίστρια (που ούτως ή άλλως είναι μια κατηγορία από μόνη της). Δεν πλήττεις ποτέ αλλά μάλλον δεν έπρεπε να είναι αυτό το ζητούμενο.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 15.02.18