Mary Magdalene – Μαρία Μαγδαληνή

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ/Αυστραλία – 2018

Διάρκεια: 120 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Ιστορικό Δράμα 

Σκηνοθεσία: Garth Davis 

Πρωταγωνιστούν: Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor, Tahar Rahim, Ariane Labed, Denis Ménochet, Lubna Azabal, Tchéky Karyo, Hadas Yaron, Ryan Corr, Irit Sheleg, Charles Babalola, Tawfeek Barhom. 

Υπόθεση: Η Μαρία από τα Μάγδαλα είναι μια νεαρή γυναίκα, μέλος θεοσεβούμενης εβραϊκής οικογένειας, που αποφασίζει να αψηφήσει τις παραδοσιακές διδαχές, αρνούμενη να δεχθεί τον σύζυγο για τον οποίο την προορίζουν και να ακολουθήσει τον Ιησού τον Ναζωραίο, επικεφαλής τότε ενός κοινωνικού κινήματος που κήρυττε την αγάπη και την πνευματικότητα. Σύντομα, η Μαρία βρίσκει τη θέση της μέσα στο κίνημα και το πνευματικό της ταξίδι την τοποθετεί στην καρδιά μιας ιστορίας που θα τη φέρει αντιμέτωπη με το πεπρωμένο του Ιησού και τη δική της θέση σ' αυτό.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ανείπωτη ιστορία της Μαρίας Μαγδαληνής, της πιστής ακολούθου του Ιησού, αναπτύσσεται με σοβαρότητα, μινιμαλιστική διάθεση και μακριά από «αιρετικές» αλλά και ανιστόρητες ερμηνείες. Ανιστόρητες από την άποψη ότι δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα Ευαγγέλια πλην όμως έχουν επικρατήσει στη λαϊκή μνήμη χωρίς να αντικρούονται. Όπως ο ισχυρισμός που εξέφρασε πρώτος το 591 μ.Χ. ο Πάπας Γρηγόριος πως η Μαρία από τα Μάγδαλα ήταν μια ανανήψασα πόρνη που ακολούθησε τον Ιησού. Η Ευαγγελική αλήθεια ωστόσο είναι απόλυτα διαφορετική αφού, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, η Μαρία από τα Μάγδαλα ήταν παρούσα τόσο στο θάνατο όσο και στην ταφή του Ιησού και είναι η πρώτη μάρτυρας της ανάστασής του. Το 2016 το Βατικανό αναγόρευσε την Μαρία από τα Μάγδαλα ως Απόστολο των Αποστόλων, ως ισότιμή τους και ως την πρώτη αγγελιαφόρο του αναστημένου Ιησού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά επίσης την Μαρία Μαγδαληνή ως αγία και Ισαπόστολο. Τα μη αναγνωρισμένα απόκρυφα Ευαγγέλια της αποδίδουν ιδιαίτερο και ξεχωριστό ρόλο στη διάδοση της Χριστιανικής Διδασκαλίας ως μόνη μεταξύ των Αποστόλων που κατανόησε το θεϊκό μήνυμα και την σωτήρια αποστολή του Ιησού.

Η ταινία του Γκαρθ Ντέιβις, δημιουργού του Lion, ακολουθεί μια μέση «ιστορική» οδό, δίνοντας έμφαση στη γυναικεία συμβολή στην εδραίωση της νέας πίστης αλλά και στην πνευματική σύγκρουση της Μαγδαληνής με τον πιο παραδοσιακό Πέτρο ή τον ζηλωτή Ιούδα. Η αφήγηση κρατάει χαμηλούς τόνους, συμπυκνώνοντας τις διάσημες περικοπές των Ευαγγελίων σε αφηγηματικά αποσπάσματα εντυπωσιακής αυθεντικότητας που θυμίζουν ευτυχώς πολύ περισσότερο τον Παζολίνι του Κατά Ματθαίον παρά τον Μελ Γκίμπσον του horror Πάθους.

Η «χλωμή» φωτογραφία του σταθερού συνεργάτη του Ντέιβις Γκρεγκ Φρέιζερ και το χαμηλότονο «κύκνειο άσμα» του αγαπημένου Γιόχαν Γιόχανσον περιβάλλουν την ακτινοβολούσα Ρούνι Μάρα, σε ένα ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της και την λιτή φυσιογνωμία της. Η παρουσία του Χοακίν Φίνιξ στο ρόλο του Ιησού προσφέρει μια άλλη διάσταση στην απεικόνιση του Θεανθρώπου, πολύ πιο κοντά στα σύγχρονα ανθρώπινα πρότυπα.

Επιτέλους, να μια εναλλακτική επιλογή για μοντέρνο θρησκευτικό θέαμα για όσους έχουν βαρεθεί να βλέπουν κάθε Πάσχα τον Ιησού του Τζεφιρέλι στις τηλεοπτικές οθόνες. Οι αγνωστικιστές, άθεοι και λοιποί μπορούν επίσης να απολαύσουν μια καλογυρισμένη βιβλική ιστορία που μπορεί να τους κινήσει το ενδιαφέρον για πνευματικές αναζητήσεις επί της ουσίας της Χριστιανικής διδασκαλίας.   

Διανομή: UIP 

Στις αίθουσες από 22.03.18