Spinning Man – Βασικός Ύποπτος

Παραγωγή: Ιρλανδία/Σουηδία/ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Είδος: Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * 

Σκηνοθεσία: Simon Kaijser 

Πρωταγωνιστούν: Guy Pearce, Pierce Brosnan, Minnie Driver, Alexandra Shipp, Odeya Rush, Jamie Kennedy, Clark Gregg, Sean Blakemore, Eliza Pryor, Noah Salsbury Lipson. 

Υπόθεση: O γοητευτικός καθηγητής Έβαν Μπερτς (Γκάι Πιρς) ζει μια φαινομενικά ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή, όμως το παρελθόν του κρύβει πολλά ένοχα μυστικά. Έχοντας μετακομίσει εδώ και χρόνια από το Σικάγο με τη γυναίκα του Έλεν (Μίνι Ντράιβερ) και τα δύο παιδιά τους, ζει σε μια μικρή πόλη όπου διδάσκει στο τοπικό κολλέγιο φιλοσοφία της γλώσσας. Όμως, το παρελθόν του Έβαν, οι ανάρμοστες σχέσεις με φοιτήτριες, οι καταχρήσεις και το αλκοόλ, έρχεται ξανά στην επιφάνεια  όταν θεωρηθεί βασικός ύποπτος μετά την εξαφάνιση μιας νεαρής φοιτήτριας (Οντέγια Ρας). Ο ντετέκτιβ Ρόμπερτ Μαλόι  (Πιρς Μπρόσναν) που αναλαμβάνει την υπόθεση παλεύει να ανακαλύψει την αλήθεια ενώ η Έλεν, καρτερική σύζυγος του Έβαν, αρχίζει να χάνει την πίστη της, καθώς είναι δύσκολο να ξεχωρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Και ενώ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ο Έβαν που μοιάζει να πάσχει από κενά μνήμης, ανταποκρίνεται τελικά στο έντονο φλερτ μια όμορφης φοιτήτριας, της Άννα (Αλεξάντρα Σιπ) που φαίνεται να τον γνωρίζει από παλιά. 

 Κύριε Καθηγητά μου θυμάστε που κοιμηθήκατε χθες;...

Ο κυρίως τηλεοπτικός Σουηδός σκηνοθέτης Σάιμον Κάιζερ διασκευάζει ένα μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα Τζορτζ Χάραρ, γύρω από την παραπλανητική φύση της μνήμης, το βάρος των ενοχών και το τίμημα της αλήθειας. Και ποιος θα ήταν πιο κατάλληλος να ερμηνεύσει έναν τέτοιο ήρωα, comme il faut πλην πνευματικά διαταραγμένο, από τον Αυστραλό πρωταγωνιστή του Memento, τον παραγνωρισμένο Γκάι Πιρς. Πάσα ομοιότης όμως σταματά εδώ αφού ο Βασικός Ύποπτος διατηρεί μια γραμμική, ακαδημαϊκή και υπερβολικά χαλαρή αφήγηση ενώ το σενάριο, αντί να εντείνει το μυστήριο και την αμφισημία του ήρωα, μας απασχολεί υπέρ το δέον με τα οικογενειακά του προβλήματα. Ο νεαρός Σουηδός σκηνοθέτης και ο Αμερικανός σεναριογράφος Μάθιου Όλντριτς αναδεικνύονται βασικοί ύποπτοι κοινοτοπίας εκεί που θα έπρεπε το πράγμα να πάρει φωτιά και να κρατάει καρφωμένο το θεατή στο κάθισμα. Ο Πιρς Μπρόσναν, πάντα εξαιρετικός, υποαπασχολείται στον μικρό τελικά ρόλο του αστυνομικού ενώ η Μίνι Ντράιβερ είναι η ευχάριστα δυναμική και αποτελεσματική νότα μιας κατά τα λοιπά χλιαρής επανάληψης αστυνομικού θεάματος για χαμηλές θερινές απαιτήσεις που δέον να συνοδεύεται από μπύρα και Nachos. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 07.06.18