Δράκουλας

 

Δράκουλας: ένα μνημείο της λογοτεχνίας του Φανταστικού που συγκλόνισε την ανθρωπότητα στα τέλη του 19ου αιώνα και έκτοτε δεν σταμάτησε να διασκευάζεται για τον κινηματογράφο ή τη θεατρική σκηνή. Αν και έχουν περάσει σχεδόν 120 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία, είναι ακόμη ολοζώντανο και γοητευτικό αφού οι φιλοσοφικές και μεταφυσικές διαστάσεις του παραμένουν αναλλοίωτες.

Το βιβλίο του Μπραμ Στόουκερ, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1897 με μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε δεν έπαψε να κυκλοφορεί, ενώ στην Αμερική εξακολουθεί να είναι Best seller. Πρόκειται για ένα αριστοτεχνικά δομημένο επιστολικό μυθιστόρημα, καθώς η δράση εκτυλίσσεται μέσα από τα ημερολόγια-μαρτυρίες των ηρώων της ιστορίας, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να παραμένουν δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. 

Η θεατρική ομάδα «naan», η σκηνοθέτις Φρόσω Λύτρα και μια πλειάδα εξαίρετων συντελεστών μεταφέρουν την εφιαλτική ατμόσφαιρα του αριστουργήματος του Μπραμ Στόουκερ στην τεράστια και ειδικά διαμορφωμένη σκηνή του Κτηρίου 56 του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Η σκηνοθέτις επιχειρεί μέσα από αυτό το άγριο παραμύθι  να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ μεταφυσικής και τέχνης, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με αποσπάσματα «καταραμένης» ποίησης. Μη παραβλέποντας ωστόσο και την ψυχαγωγική διάσταση του θεάματος, καταφέρνει να συνθέσει ένα μακάβρια ποιητικό μίνι υπερθέαμα.  

Το υπέροχο σκηνικό του Μανόλη Παντελιδάκη διαμορφώνεται σαν σε ναυάγιο μέσα στο νερό ενώ ο ήχος του νερού που στάζει συνεχώς επιτείνει την υγρή σάπια ατμόσφαιρα. Στον προθάλαμο της παράστασης, εξελίσσεται ένα παράλληλο εικαστικό δρώμενο, εμπνευσμένο από τη θεματολογία του έργου που εκτός από  τον έρωτα, την ποίηση και την αιώνια δίψα για ζωή είναι και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. 

Εξαιρετική παραγωγή με άριστα κοστούμια, φωτισμούς και μακιγιάζ (από τον μετρ Αχιλλέα Χαρίτο) και με μια αριστουργηματικά ανατριχιαστική μουσική επένδυση από τους Μιχάλη και Αλέξανδρο Χρηστάρα. Σπουδαίο προσόν της παράστασης που ενισχύει τον ονειρικό/εφιαλτικό της χαρακτήρα είναι και οι άψογα εκτελεσμένες χορογραφίες του Αλέξη Φουσέκη.

Όσον αφορά τον κεντρικό χαρακτήρα του έργου έχει δοθεί έμφαση στη διαβολική γοητεία του Κόμη και λιγότερο στο τερατόμορφο της παρουσίας του, με τον Δημήτρη Γεωργαλά να επιβάλλεται κυρίως σωματικά και φωνητικά στην τεράστια σκηνή, κάνοντας ανατριχιαστικά πειστική την γλαφυρή αφήγηση που ξεχύνεται από την ανάγνωση των επιστολών του Τζόναθαν. Το υπόλοιπο καστ με επικεφαλής την πανέμορφη Λίνα Σακκά στο ρόλο της Μίνα Χάρκερ, ανταποκρίνεται με επάρκεια και δυναμισμό στο δύσκολο και απαιτητικό αυτό εγχείρημα. Κωστής Μπούτας, Χρήστος Ντόβας και η αέρινη Έλσα Σίσκου αλωνίζουν την τεράστια σκηνή με ενέργεια και πάθος που έρχεται σε τέλεια αντίθεση με την "στεγνή" και βαριά παρουσία του Κώστα Φλωκατούλα στον (επιτυχημένα κόντρα στο ταμπεραμέντο του) ρόλο του ιερέα/καθηγητή Βαν Χέλσινγκ. 

Η διαδρομή, τέλος, προς τον χώρο της παράστασης είναι από μόνη της μια ενδιαφέρουσα και ατμοσφαιρική εισαγωγή στο θέαμα, καθώς το αυτοκίνητο διασχίζει στο μισοσκόταδο τον έρημο δρόμο με τα παλιά βιομηχανικά κτίρια προς το Κτήριο 56 πίσω από τον Ελληνικό Κόσμο…


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: ΦΡΟΣΩ ΛΥΤΡΑ

ΣΚΗΝΙΚΑ: ΜΑΝOΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

ΓΛΥΠΤΗΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΛΑΥΤΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΛΕΞΗΣ ΦΟΥΣΕΚΗΣ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:  ΦΑΙΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΕΦΗ ΠΑΝΟΥΡΙΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ομάδα «naan»

Διανομή

ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ

ΜΙΝΑ: ΛΙΝΑ ΣΑΚΚΑ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΑΝ ΧΕΛΣΙΝΓΚ: ΚΩΣΤΑΣ ΦΛΩΚΑΤΟΥΛΑΣ

ΤΖΟΝΑΘΑΝ: ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ

ΛΟΥΣΥ: ΕΛΣΑ ΣΙΣΚΟΥ 

ΡΟΜΠΕΡΤ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΒΑΣ

Χορευτές

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΛΕΣΗ / ΑΛΕΞΗΣ ΦΟΥΣΕΚΗΣ / ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΡΑΜΙΑΣ


ΙΝΦΟ

Δράκουλας 

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων

Τετάρτη έως και Κυριακή στις  21:30

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: Εισιτήρια:  17 €, 13 € φοιτητικό, 10 € ανέργων – ΑΜΕΑ

Κτήριο 56 - Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 212 254 0000 – 212 254 0300

Προπώληση Εισιτηρίων: Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viva.gr

Πληροφορίες Πρόσβασης

Λεωφορείο: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Λεωφορείο: 914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Τέλος, το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», διαθέτει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑMEΑ) σε όλους τους χώρους του καθώς και θέσεις στάθμευσης ΑMEΑ.