Αιγαίο SOS

Παραγωγή: Ελλάδα - 2018 

Διάρκεια: 96 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Πιέρρος Ανδρακάκος 

Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Πάνος Βλάχος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Δήμητρα Κολλά, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Jerome Kaluta, Nina Senicar, Νίκος Μίχας, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Σοφία Παυλίδου, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Γιάννης Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Αρνοκούρος και ο Fu Yin. 

Υπόθεση: Καλοκαίρι 2018. Ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες οργώνουν το Αιγαίο. Ένας μεγάλος σεισμός όμως φέρνει στην επιφάνεια μια βραχονησίδα σε διεθνή χωρικά ύδατα. Έλληνες και Τούρκοι στέλνουν άμεσα στρατεύματα για να καταλάβουν το νησί. H κάθε διμοιρία καταλαμβάνει περίπου… από μισό. Τα αστεία αλλά και σοβαρά περιστατικά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δεν αργούν να πάρουν διαστάσεις τσουνάμι. 

Υπάρχει μια μακρά παράδοση στην ελληνική κωμωδία όσον αφορά τη στρατιωτική θεματολογία. Από το Ραντεβού στον αέρα μέχρι τη Λούφα και Παραλλαγή και το σούπερ επιτυχημένο της sequel με τις Σειρήνες στο Αιγαίο το ελληνικό (εμπορικό) σινεμά σατίρισε τη στρατιωτική νοοτροπία ή και ξόρκισε τα μεταχουντικά υπολείμματα μιλιταρισμού μέσα από χαριτωμένες ίντριγκες με άτακτους φαντάρους σε ερωτικά και λοιπά μπερδέματα. Το Αιγαίο SOS ξεκινάει λοιπόν από αυτό τον καλό δρόμο, με τις καλύτερες προθέσεις, και μέχρι ένα σημείο τα καταφέρνει να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Εξαιρετικοί ηθοποιοί, παλιοί και νεότεροι δοκιμασμένοι στο θεατρικό σανίδι, μας προσφέρουν μια άλλη διάσταση του ταλέντου τους, κάποιοι ίσως για πρώτη φορά όπως ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, ο Τζερόμ Καλουτά και η καταπληκτική Δήμητρα Κολλά, κάποιοι έμπειροι όπως ο πολυμήχανος Θοδωρής Αθερίδης. Τα σατιρικά βέλη των τριών σεναριογράφων παραλαμβάνουν την θεματολογία της εποχής και την κάνουν ενίοτε με τα κρεμμυδάκια. Τηλεόραση, κυβέρνηση, στρατός, όλα χωράνε στο χιούμορ του σεναρίου.

 

Ωστόσο από τη μέση και πέρα τα πράγματα αρχίζουν να χοντραίνουν προς την εύκολη φάρσα. Οι Τούρκοι αντίπαλοι είναι στην πλειοψηφία τους φθηνές καρικατούρες με την σάτιρα του Τουρκικού μιλιταρισμού να παραμένει άσφαιρη και σχηματική. Η άκυρη προσπάθεια σύνδεσης του νέου video clip της γλυκύτατης κατά τα λοιπά Φουρέιρα στην κορύφωση της ίντριγκας δίνει τη χαριστική βολή και εκτροχιάζει μια έξυπνη και καλογραμμένη σάτιρα σε εύκολη φάρσα χαμηλού επιπέδου. Κρίμα γιατί αν οι δημιουργοί της δεν είχαν πέσει στον πειρασμό της ευκολίας θα μιλούσαμε για μια από τις καλύτερες εμπορικές κωμωδίες των τελευταίων ετών με σκηνές μελλοντικής κινηματογραφικής ανθολογίας.

Ο σκηνοθέτης Πιέρρος Ανδρακάκος, επιτυχημένος δημιουργός τηλεοπτικών σειρών όπως το Ταμάμ, διεκπεραιώνει ευσυνείδητα αυτό το ντεμπούτο του στις ταινίες μεγάλου μήκους χωρίς όμως να αφήνει ίχνη κάποιου ιδιαίτερου προσωπικού στίγματος. Δυνατό σημείο της ταινίας η προσεγμένη δουλειά στα stunts και τις σκηνές στρατιωτικής δράσης που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μεγαλύτερες διεθνείς παραγωγές.

Το κοινό που δεν θα έχει μεγάλες απαιτήσεις θα διασκεδάσει απενοχοποιημένα με τα αστεία του φιλμ, ιδιαίτερα με την Καρδιτσιώτικη περσόνα που υποδύεται με όρεξη ο Πάνος Βλάχος. Εξάλλου η ταινία αυτό φαίνεται να αποζητά. Να δώσει στον κόσμο αυτό που θέλει…     

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 15.11.2018