Den Skyldige - Ο Ένοχος

Παραγωγή: Δανία - 2018 

Διάρκεια: 85 λεπτά 

Είδος: Δραματικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Gustav Möller 

Πρωταγωνιστούν: Jakob Cedergren και οι φωνές των Jessica Dinnage, Omar Shargawi και Johan Olsen. 

Ο αστυνόμος Άσγκερ Χολμ είναι τηλεφωνητής στα επείγοντα περιστατικά της Άμεσης Δράσης στην Κοπεγχάγη. Ο Άσγκερ που μοιάζει να κάθεται στα κάρβουνα καθώς η αυριανή μέρα θα κρίνει την καριέρα του στο Αστυνομικό Σώμα, απαντάει μηχανικά σε τηλεφωνήματα ρουτίνας και κλήσεις σε βοήθεια. Λίγο πριν τελειώσει η βάρδια του όμως το τηλεφώνημα μιας γυναίκας που δηλώνει θύμα απαγωγής και ζητά βοήθεια τον αναστατώνει και δίνει στη βραδιά μια αναπάντεχη τροπή αποκαλύπτοντας ένα διαφορετικό έγκλημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά φαινόταν. Προσπαθώντας να χειριστεί την υπόθεση, ο Άσγκερ θα ανασύρει στην επιφάνεια τα δικά του τραύματα.

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Βασικός κανόνας για κάθε επιτυχημένο θρίλερ. Πόσο μάλλον για αυτό το θρίλερ δωματίου που παίζει με το φαντασιακό του πρωταγωνιστή αλλά και του κοινού που καλείται να συνθέσει μαζί του την ιστορία που ξετυλίγεται στην άλλη άκρη του τηλεφωνικού σύρματος. Ο Ένοχος δεν είναι η ταινία τις εικόνες της οποίας παρακολουθούμε πάνω στην οθόνη αλλά η ταινία που ξετυλίγεται μέσα στον εγκέφαλό μας που ουδόλως εμποδίζεται από τους τέσσερις τοίχους του κινηματογραφικού σετ. Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που συμβαίνει αυτό στην οθόνη αφού προηγήθηκε το επίσης συγκλονιστικό Locke με τον Τομ Χάρντι, μόνο πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου του. Είναι όμως η πρώτη φορά που η φαντασία του θεατή περνάει στην καρέκλα του σκηνοθέτη για να συνθέσει μια σχεδόν τραγική ιστορία και να απονείμει τίτλους ενοχής εκεί που πρέπει. Κι αυτό επιτυγχάνεται όχι τόσο από τη ροή του σεναρίου που δεν αργεί να αποκαλύψει τις ανατροπές του όσο από την πρωτοφανή για ντεμπούτο σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Γκούσταβ Μέλερ που κρατά την αγωνία στα ύψη μέχρι τέλους, ακόμη κι όταν και οι τελευταίοι άσσοι έχουν βγει από το σεναριακό μανίκι.

 

Βασικός παράγοντας επιτυχίας του εγχειρήματος είναι η στιβαρή παρουσία του Γιάκομπ Σεντεργκρεν στο ρόλο του Άσγκερ που γίνεται οδηγός μας σε ένα ταξίδι στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, τόσο της δικής του όσο και των πρωταγωνιστών του δράματος στην άλλη άκρη της πόλης. 

Διακρίσεις

Ο Ένοχος αποτελεί την Επίσημη Πρόταση της Δανίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και συμπεριλαμβάνεται στις 9 ταινίες που πέρασαν στη shortlist της κατηγορίας, ενώ υπήρξε υποψήφιος για 3 βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο πρόσφατο Φεστιβάλ Sundance όπου κέρδισε το Βραβείο Κοινού. Στη συνέχεια, στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ κέρδισε επίσης το Βραβείο Κοινού, ενώ  κέρδισε το αντίστοιχο Βραβείο Κοινού και στο Φεστιβάλ της Τρανσιλβάνια. Η ταινία έκανε την ελληνική της πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου κέρδισε και πάλι το Βραβείο Κοινού ενώ ο πρωταγωνιστής Γιάκομπ Σέντεργκρεν κέρδισε και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας.

Μια τόσο συναρπαστική ταινία δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και είναι πολύ λογικό να βρεθεί στο μάτι του Χόλιγουντ που ήδη δηλώνει προθέσεις για αμερικάνικο remake με τον Τζέικ Γκίλενχαλ στο ρόλο του αστυνόμου.   

Διανομή: One from the Heart 

Στις αίθουσες από 27.12.2018