L'Empereur de Paris – Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού

Παραγωγή: Γαλλία – 2018 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Εποχής 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Jean-François Richet 

Πρωταγωνιστούν: Vincent Cassel, Olga Kurylenko, Freya Mavor, August Diehl, Denis Ménochet, Denis Lavant, Fabrice Luchini, James Thierrée, Patrick Chesnais. 

1805: Στην ακμή των Ναπολεόντειων χρόνων της Γαλλίας, βρίσκουμε τον ήδη θρυλικό εγκληματία και μάστερ των αποδράσεων Βιντόκ να είναι κλεισμένος στα κάτεργα. Όχι όμως για πολύ αφού το σκάει, θεωρείται νεκρός και αποφασίζει να κρατήσει χαμηλό προφίλ, ως απλός έμπορος υφασμάτων. Τα χρόνια περνούν αλλά το παρελθόν του τον ξαναβρίσκει καθώς πρώην συγκρατούμενοί του τον ανακαλύπτουν και τον κατηγορούν για μια δολοφονία που δεν διέπραξε. Για να αποδείξει την αθωότητά του, καταφέρνει με τη βοήθεια μιας πανίσχυρης βαρόνης να κλείσει μια συμφωνία με την αστυνομία: αναλαμβάνει να ξετρυπώσει όλους τους επικίνδυνους κλέφτες και δολοφόνους του Παρισιού με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Έτσι περνάει στην άλλη πλευρά και γίνεται χωρίς να το πολυσκεφτεί άτυπος αστυνόμος.

Ο Βιντόκ, ο πιο συναρπαστικός χαρακτήρας της Γαλλικής λαϊκής κουλτούρας - στρατιώτης, κατάδικος, αστυνομικός, συγγραφέας και ιδιωτικός ντετέκτιβ – υπήρξε η αληθινή πηγή έμπνευσης για τον Βοτρέν του Μπαλζάκ, τον Γιάννη Αγιάννη του Ουγκώ και τον Ντυπέν του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Ένας θρυλικός εγκληματίας που «πέρασε στην άλλη πλευρά», εφηύρε την έννοια της Ασφάλειας (της οποίας και έγινε επικεφαλής) και ουσιαστικά έγινε πατέρας της σύγχρονης εγκληματολογίας. Εκτός από τους σύγχρονούς του, ενέπνευσε και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση με πιο γνωστό παράδειγμα το Βιντόκ με τον Ντεπαρντιέ.

Σ αυτήν εδώ την παλιάς κοπής πλούσια υπερπαραγωγή συναντιούνται ξανά ο σκηνοθέτης και ο σταρ του Υπ.άρ.1 Δημόσιος Κίνδυνος και το αποτέλεσμα αν μη τι άλλο είναι ευσυνείδητο και επαγγελματικό. Οι περιπέτειες του Βιντόκ στα κάτεργα, οι αποδράσεις του, η εγκληματική του δράση και η καταδίκη του απαθανατίζονται με κάπως γλαφυρό και μυθοποιημένο τρόπο αλλά και με χιούμορ, σαρκαστικά σχόλια για τη φύση της εξουσίας και τις ίντριγκες της πολιτικής. Ωστόσο η μεταστροφή του από εγκληματία σε εγκληματολόγο ουδέποτε δικαιολογείται, δραματουργικά τουλάχιστον, κι αυτό είναι βασικό ελάττωμα του φιλμ. Ο πάντα ακριβής Βανσάν Κασέλ επενδύει με την ερμηνευτική του βαρύτητα ένα ρόλο που παλιότερα θα μπορούσε να δόξαζε πιο ανάλαφρα και επιδερμικά ένας σταρ όπως ο Μπελμοντό.

Ταινίες όπως αυτή πάντως, ψυχαγωγικές αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστικές, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία παραμένει το μόνο αντίπαλο δέος στην παντοκρατορία του χολιγουντιανού θεάματος. 

Διανομή: Odeon & Audiovisual 

Στις αίθουσες από 07.03.19