Thunder Road – Ο Δρόμος του Κεραυνού

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 92 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Jim Cummings 

Πρωταγωνιστούν: Jim Cummings, Kendal Farr, Nican Robinson, Jocelyn DeBoer,  Chelsea Edmundson, Macon Blair, Ammie Masterson, Bill Wise. 

Ένας ψυχολογικά ευάλωτος αστυνομικός προσπαθεί να ξεπεράσει τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας του. Ταυτόχρονα προσπαθεί με κωμικοτραγικούς τρόπους να βάλει σε τάξη την προσωπική του ζωή.

Το Thunder Road είναι ένα τραγούδι του 1975 από το LP Born to Run του Μπρους Σπρίνγκστιν. Ροκ λυρισμός, βαθιά Αμερική, ο λαός, η φτώχεια, η καθαρότητα της καρδιάς και τα ραγισμένα όνειρα των πίσω δρόμων. Εμπνευσμένος από αυτό ο νεαρός filmmaker Τζιμ Κάμινγκς σάρωσε το Sundance το 2016 με μια μικρού μήκους ταινία που με κωμικοτραγικό ύφος, περιέγραφε την προσπάθεια ενός νεαρού αστυνομικού να τραγουδήσει και να χορέψει το Thunder Road  στην κηδεία της αγαπημένης του μητέρας.

Το 2018 και για το ντεμπούτο του μεγάλου μήκους ο Τζιμ Κάμινγκς επιστρέφει στον ήρωά του και μας προσφέρει ένα μοναδικό πορτραίτο ενός ψυχικά ανισόρροπου αλλά γλυκύτατου ήρωα που βλέπει τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια του. Η λαϊκή Αμερική του Σπρίνγκστιν, οι πίσω δρόμοι και τα ματαιωμένα όνειρα είναι εδώ ακόμη πιο έντονα μετά την κρίση του 2008 και τη διάλυση, κοινωνική και ψυχική, που προκάλεσε στις ΗΠΑ. Ο Τζιμ Κάμινγκς, με αφετηρία την κηδεία της μικρού μήκους ταινίας του, ξεδιπλώνει την ιστορία του ήρωά του, ενός δυσλεξικού, άτυχου ανθρώπου με τις καλύτερες προθέσεις και τα χειρότερα αποτελέσματα.

Η τραγωδία ενός γελοίου αλλά αξιολάτρευτου λαϊκού ήρωα, φιλτραρισμένη με ένα πικρό αλλά ανατρεπτικό χιούμορ, ξετυλίγεται μέσα από μικρές σκηνές που φέρνουν όλο και πιο κοντά στο χείλος της καταστροφής  έναν άνθρωπο γεμάτο συναισθήματα αλλά ανίκανο να τα χειριστεί. 

Μια χειροποίητη ταινία με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό (που δεν της φαίνεται καθόλου) η οποία θριάμβευσε κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο του SXSW, ενός από τα πιο έγκυρα καλλιτεχνικά φεστιβάλ κινηματογράφου των ΗΠΑ. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 04.04.19