Missing Link – Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ

Παραγωγή: Καναδάς/ΗΠΑ - 2019 

Διάρκεια: 94 λεπτά 

Είδος: Animation 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Chris Butler 

Στα Αγγλικά ακούγονται οι: Hugh Jackman, Zach Galifianakis, Zoe Saldana, Timothy Olyphant, Stephen Fry, Matt Lucas, Amrita Acharia, Ching Valdes-Aran και η Emma Thompson. 

Στα ελληνικά ακούγονται οι: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Κωστής Μαραβέγιας, Αντιγόνη Ψυχράμη, Ηλίας Ζερβός, Κώστας Δαρλάσης, Θάνος Λέκκας, Γιάννης Στεφόπουλος, Βίνα Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Αποστολίδης, Ειρήνη Μακρή.

Μετάφραση: Πάνυ Ναούμ

Σκηνοθεσία: Ηλίας Ζερβός 

Ο κύριος Λινκ, κυριολεκτικά ο χαμένος κρίκος της αλυσίδας της εξέλιξης, είναι ένα φαινομενικά αφελές αλλά κατά βάθος έξυπνο και καλόψυχο πελώριο πλάσμα που ζει ολομόναχο, τελευταίο του είδους του, στα δάση της πολιτείας της Ουάσινγκτον. Εκεί τον ανακαλύπτει ο Σερ Λάιονελ Φροστ που έχει τη φήμη του μεγαλύτερου ερευνητή μύθων και τεράτων στον κόσμο. Ο Σερ Λάιονελ που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να αποδείξει την ύπαρξη του Λινκ, αναλαμβάνει να τον οδηγήσει στους μακρινούς συγγενείς του, τα Γέτι των Ιμαλαίων που κατοικούν στη μυθική Σάνγκρι Λα. Έτσι ξεκινούν μια παράτολμη αποστολή με τη βοήθεια της Αντελίνα Φόρτναϊτ, δυναμικής χήρας του εξερευνητή που κατείχε το μοναδικό χάρτη της άγνωστης χώρας. Όμως στο κατόπι τους βρίσκονται και σκοτεινές δυνάμεις που έχουν συμφέρον να εξαφανισθεί δια παντός ο κύριος Λινκ.   

Και έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοντέρνα παραλλαγή του Γύρου του Κόσμου σε 80 ημέρες, τόσο μοντέρνα που αγγίζει (έστω και μέσα από το χιούμορ) θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και αυτοπροσδιορισμού. Διότι τι άλλο υπονοεί το γεγονός ότι ο αξιολάτρευτος κύριος Λινκ θέλει να τον αποκαλούν Σούζαν σε ανάμνηση του καλύτερου ανθρώπου που τον πλησίασε ποτέ στη μοναχική ζωή του; Να με φωνάζεις με το όνομά σου σε animation αναφορά…

Πέρα όμως από την παραπάνω νεωτερικότητα έχουμε πολλά να πούμε για το εξαιρετικό χιούμορ, τα σατιρικά βέλη του οποίου βρίσκουν πολλούς στόχους: την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αλαζονεία και απληστία της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, το δογματισμό και την ξενοφοβία που έχουν αναπάντεχα πολλούς φορείς και αποδέκτες όπως θα ανακαλύψει μετά λύπης του ο αξιολάτρευτος πρωτόγονος ήρωάς μας και τόσα άλλα.

Και όλα τα παραπάνω με background μια απίστευτα δουλεμένη από χρωματικής πλευράς απεικόνιση των έσχατων χρόνων της Βικτωριανής Εποχής, στο κατώφλι του 20ου αιώνα. 

Ο σκηνοθέτης του κυρίου Λινκ Κρις Μπάτλερ, υποψήφιος για Oscar για το Paranorman του 2012 αλλά και σεναριογράφος του εξαίρετου Kubo and the Two Strings, εδώ είχε πολλαπλούς ρόλους όχι μόνο σαν σκηνοθέτης αλλά και σαν σεναριογράφος, σχεδιαστής χαρακτήρων και storyboard artist. Και τα καταφέρνει εξαιρετικά, προσθέτοντας άλλη μια σπουδαία ταινία του είδους στο ενεργητικό του.

Όσο για τη μεταγλώττιση, να πούμε ότι έχει προσεχθεί πάρα πολύ με το πρωταγωνιστικό τρίο Μαραβέγια, Μσρκουλάκη και Ψυχράμη να είναι απόλυτα πειστικό και απολαυστικό στους ρόλους των κύριου Λινκ, Σερ Λάιονελ και Αντελίνας αντίστοιχα. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 18.04.19 με υπότιτλους και μεταγλωττισμένο 

Και λίγα λόγια για το τεχνικό μέρος (από τα production notes)

Στο stop motion οι κούκλες αντιστοιχούν σε μέγεθος στο 1/5 και 1/6 του αληθινού χαρακτήρα. Στον «Ευγενικό Κύριο Λινκ» είναι 20% μικρότερες από ότι σε προηγούμενες ταινίες της Laika. Αυτή η αλλαγή επέτρεψε στην παραγωγή να έχει μικρότερα set καθώς και να είναι σε φιλικό για τους χειριστές μέγεθος (40cm) ο μεγαλύτερος χαρακτήρας από όλους, ο κύριος Λινκ.

Περισσότερα από 110 sets και 65 μοναδικές τοποθεσίες εμφανίζονται στην ταινία. Με την τεχνική του 3D printing, οι πέντε 3D printers της Laika παρήγαγαν 2.000 διαφορετικά πρόσωπα την εβδομάδα. Συνολικά τύπωσαν 106.000 πρόσωπα.

Ο κύριος Λινκ (Ζακ Γαλιφιανάκης/Κωστής Μαραβέγιας) είναι ο βαρύτερος χαρακτήρας που κατασκεύασε ποτέ η Laika. Εξωτερικά είναι φιλικός και αξιαγάπητος. Εσωτερικά είναι γεμάτος μεταλλικά μέρη: ένας μηχανισμός κουνάει την κοιλιά του, ένας άλλος κάνει το στήθος του να αναπνέει, έχει γρανάζια και τροχούς. Τα ρούχα του είναι φτιαγμένα και βαμμένα στο χέρι με λεπτομέρεια.

Ο ατρόμητος εξερευνητής σερ Λάινελ Φροστ (Χιου Τζάκμαν/Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) είναι ντυμένος με έντονα κίτρινα και μπλε χρώματα που δείχνουν ότι είναι μοντέρνος με στυλιστικές ευαισθησίες.

Η Αντελίνα Φόρτναϊτ (Ζόε Σαλντάνα/Αντιγόνη Ψυχράμη) εκπροσωπεί τη σύγχρονη, ανεξάρτητη και περιπετειώδη  γυναίκα στη μετάβαση του 20ου αιώνα. Ακολουθεί τα πρότυπα του Gibson girl (σκίτσο του 19ου προς 20ου αιώνα που προσωποποίησε τη θηλυκότητα και τα ιδανικά πρότυπα ομορφιάς). Για τα μαλλιά της χρειάστηκαν σχεδόν 600 μέτρα μεταξωτής κλωστής σε διάφορα χρώματα τα οποία έπλεξαν ώστε να μιμείται το Gibson girl.