La paranza dei bambini - Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης

Παραγωγή: Ιταλία – 2019 

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Claudio Giovannesi 

Πρωταγωνιστούν: Francesco Di Napoli, Viviana Aprea, Mattia Piano Del Balzo, Ciro Vecchione, Ciro Pellechia, Ar Tem, Alfredo Turitto, Pasquale Marotta, Valentina Vannino. 

Στη γειτονιά Σανιτά της παλιάς Νάπολης κυκλοφορεί η παρέα του 15χρονου Νίκολα: έφηβοι που γουστάρουν να περνάνε καλά και να έχουν χρήμα για να αγοράζουν φανταχτερά ρούχα, γκατζετιές και σκούτερ. Όμως η παρέα του Νικόλα δεν είναι μια συνηθισμένη παρέα: διψασμένοι να αποκτήσουν χρήμα και εξουσία παίζουν με όπλα, μιμούμενοι τους μαφιόζους της περιοχής, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι βοηθούν να επικρατήσει η δικαιοσύνη και να κάνουν το καλό μέσα από το κακό. Αγαπιούνται σαν αδέλφια, δεν φοβούνται τη φυλακή ή τον θάνατο - ξέρουν ότι πρέπει να τα ρισκάρουν όλα, τώρα. Βιώνουν τον πόλεμο με την ανευθυνότητα των νιάτων, αλλά οι εγκληματικές τους πράξεις σύντομα θα τους οδηγήσουν στην απώλεια της αγάπης και της φιλίας.

Η ζωή στη Νάπολη έχει τους δικούς της κανόνες. Τους επικίνδυνους σκοτεινούς κανόνες της Καμόρα που έχει επανειλημμένα στηλιτεύσει ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο. Ξεκινώντας από το διάσημο πια Γκομόρα, το best seller που έγινε ταινία και serial και του στοίχισε την ελευθερία, αναγκάζοντάς τον να ζει μια ζωή κρυφή, προστατευμένος από τις Ιταλικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, ο Σαβιάνο δεν σταμάτησε να αγωνίζεται πνευματικά για την κοινωνική αλλαγή στο πάλαι ποτέ «Βασίλειο της Νάπολης». Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, στην κινηματογραφική διασκευή του οποίου συνεργάστηκε και ο ίδιος, ασχολείται με τους έφηβους στις φτωχογειτονιές της παλιάς Νάπολης και την νομοτέλεια της καθόδου τους στο σκοτάδι του εγκλήματος, μεγαλώνοντας σε ένα τόσο τοξικό κοινωνικό περιβάλλον όπου το μόνο που αποδίδει είναι το οργανωμένο έγκλημα. Στο φιλμ του Claudio Giovannesi παρακολουθούμε την άνοδο μιας αγέλης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, την έλλειψη ηθικής και την αντικατάστασή της από ένα κώδικα επιβίωσης στη ζούγκλα του εύκολου χρήματος, των ναρκωτικών και της βίας. Κάθε αγέλη θέλει τον αρχηγό της και στην περίπτωσή μας είναι ο Νικόλα (εξαιρετικός ο Φραντσέσκο Ντι Νάπολι) που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας αυτό το ρόλο. Είναι αξιοθαύμαστη η καταγραφή της σταδιακής μεταμόρφωσης μιας χούφτας παιδιών σε άγρια θηρία κινούμενα αποκλειστικά με το ένστικτο του αρπακτικού, αχόρταγα πιράνχας (όπως είναι και ο διεθνής τίτλος της ταινίας) που κολυμπούν σε ένα αιματοβαμμένο ποτάμι ψάχνοντας συνεχώς την επόμενη λεία για να την καταβροχθίσουν. Μπορεί το μαφιόζικο σύμπαν στο οποίο κινούνται οι ήρωες του Σαβιάνο να μην αφορά θεωρητικά χώρες που δεν έχουν τόσο ανεπτυγμένη αυτή τη μορφή εγκληματικότητας, ωστόσο είναι ένας κόσμος επικίνδυνα γοητευτικός και απόλυτα κινηματογραφικός τον οποίο εικονογραφεί με αφηγηματική δεινότητα ο Claudio Giovannesi.

Η ταινία τιμήθηκε με Αργυρή Άρκτο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το βιβλίο με ελληνικό τίτλο “Η ΤΡΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ” κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ. 

Διανομή: Rosebud.21 με τη συνεργασία της Seven Films 

Στις αίθουσες από 26.09.19