Official Secrets – Κρατικά Μυστικά

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 112 λεπτά 

Είδος: Πολιτικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Gavin Hood 

Πρωταγωνιστούν: Keira Knightley, Matthew Goode, Ralph Fiennes, Katherine Kelly, Conleth Hill, Indira Varma, Matt Smith, Rhys Ifans, MyAnna Buring, Jack Farthing, Jeremy Northam, Tamsin Greig, Hattie Morahan. 

Το 2003 ο κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τον Σαντάμ Χουσεϊν για κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής. Η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής Κυβέρνησης Κάθριν Γκαν εμπλέκεται στο παγκόσμιο αυτό παιγνίδι των μυστικών υπηρεσιών όταν αποφασίζει να διαρρεύσει ένα άκρως απόρρητο e-mail των αμερικανικών αρχών που ζητούσε από τις βρετανικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν τους εκπροσώπους τρίτων χωρών μελών του ΟΗΕ με σκοπό να εκβιάσουν τη θετική ψήφο για την εισβολή στο Ιράκ. Όταν η πηγή της διαρροής αποκαλύπτεται, ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος της Κάθριν με βάση τον αυστηρό νόμο περί κρατικών μυστικών και όλα μοιάζουν χαμένα καθώς ο κλοιός στενεύει γύρω της. Η Γκαν και οι δικηγόροι της κάνουν το παν για να υπερασπιστούν τις πράξεις της, καθώς η ζωή, η ελευθερία και ο γάμος της με τον Γιασάρ, Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα από την Τουρκία απειλούνται. Η Γκαν καλείται να υπερασπιστεί τα πιστεύω της σε μια άνιση μάχη με ένα ολόκληρο κυβερνητικό μηχανισμό.

Και ποια μπορεί να είναι τα πιστεύω ενός ανθρώπου που ασκεί κατά σύνηθες επάγγελμα την παρακολούθηση και συλλογή προσωπικών δεδομένων για λογαριασμό μιας κυβερνητικής υπηρεσίας; Και όμως μπορούν να είναι τα πιο αγνά και ιδεαλιστικά όταν έχει την πεποίθηση ότι εκτελεί έργο ωφέλιμο για την ασφάλεια της πατρίδας του και των συμπολιτών του και ότι με τις ενέργειές του θα εξουδετερώσει τους αιώνιους κακούς που επιβουλεύονται την ασφάλεια της ανθρωπότητας. Αυτό θέλει να πιστεύει η Κάθριν Γκαν και για αυτόν το σκοπό αποφασίζει να σφυρίξει στον Τύπο τα βρώμικα κρατικά μυστικά που πέφτουν στα χέρια της. Για να λάμψει η αλήθεια και η δικαιοσύνη και για να γλυτώσει από το αιματοκύλισμα ενός άδικου πολέμου η ανθρωπότητα. Η πράξη της φυσικά θέλει κότσια, όχι τόσο στη φάση της διαρροής όσο κυρίως στη φάση της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης. Η ακεραιότητα χαρακτήρα δεν είναι προνόμιο της αριστεράς και της προόδου όπως τείνουν πολλοί να πιστεύουν αλλά εκτείνεται σε όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, ακόμη και σε κατασκόπους γραφείου όπως η Κάθριν Γκαν η απίστευτη ιστορία της οποίας και το θάρρος το οποίο επέδειξε κατά την κράτηση και τη δίκη της, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη έμπνευσης για το βιβλίο και την ταινία που ήρθαν 15 χρόνια αργότερα να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Βέβαια, η ατομική ενέργεια της Κάθριν δεν κατάφερε να αποτρέψει το φρικτό γεγονός της εισβολής και της διάλυσης μιας χώρας που τελικά είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα για την ασφάλεια του Δυτικού κόσμου από εκείνα τα οποία διατείνονταν οι Μπους και Μπλαιρ ότι επεδίωκαν. Και που είναι τώρα οι αξιότιμοι αυτοί κύριοι; Ιδιωτεύουν, επενδύουν τα κέρδη τους και μας χαιρετούν πανευτυχείς δια την ατιμωρησία τους.

Συγκλονιστική η Κίρα Νάιτλι σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της, συγκρατημένη και στεγνή όπως αρμόζει σε μια υπάλληλο κατασκοπικής καριέρας που σιγά σιγά αρχίζει να πετάει από πάνω της το καπάκι ασφαλείας και να αναδεικνύει τον βρασμό ψυχής του χαρακτήρα της. Εξαιρετικό και απολύτως επιτυχημένο το υπόλοιπο cast στο δύσκολο καθήκον της απόδοσης αληθινών και διάσημων προσώπων.

Ο Νοτιοαφρικανός δημιουργός του βραβευμένου με Oscar Τσότσι Γκάβιν Χουντ ενορχηστρώνει ατμοσφαιρικά μια από τις καλύτερες σκηνοθετικές δουλειές του, παραδίδοντας εδώ μαθήματα πολιτικού θρίλερ στον πρώτο διδάξαντα του είδους Κώστα Γαβρά. Μακριά από χολιγουντιανά κλισέ και ευκολίες, δραματοποιεί με μαεστρία το υλικό του, φτιάχνοντας σασπένς από γεγονότα πασίγνωστα που μπορεί κανείς να τα βρει οπουδήποτε στο διαδίκτυο.  Και να φανταστεί κανείς ότι ούτε αυτός ούτε η Κίρα Νάιτλι ήταν οι πρώτες επιλογές για την ταινία !!!

Ατμοσφαιρικά σκοτεινή, «λυπημένη» η Διεύθυνση Φωτογραφίας του Φλόριαν Χοφμάιστερ προσθέτει έξτρα πόντους στην επιτυχία του φιλμ.

Μια από τις μεγάλες ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 24.10.19 

 

Το ιστορικό της διαρροής (από τα production notes)

To 2003, το όνομα της Κάθριν Γκαν ήταν στα πρωτοσέλιδα. Η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής Κυβέρνησης, με ειδικότητα στη μανδαρινική, έλαβε ένα e-mail το διάστημα πριν από την εισβολή στο Ιράκ. Σε αυτό το υπόμνημα, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της αμερικανικής Κυβέρνησης ζητούσε επιτακτικά τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να κατασκοπεύσουν και να συλλέξουν πληροφορίες από κράτη μέλη του ΟΗΕ, με σκοπό να εκβιάσουν τη θετική τους ψήφο για την εισβολή στο Ιράκ. Τρομοκρατημένη, η Γκαν διέρρευσε το υπόμνημα, το οποίο έφτασε στην κατοχή του δημοσιογράφου του The Observer, Μάρτιν Μπράιτ.

Ακολούθησε μία εκτεταμένη έρευνα για την αυθεντικότητα του e-mail, με επικεφαλής τον Μπράιτ και τους συναδέλφους του, πριν η ιστορία δημοσιευθεί στις 2 Μαρτίου του 2003. Όταν το τμήμα της υπέστη εξονυχιστικό έλεγχο, η Γκαν ομολόγησε τη διαρροή και έχασε τη δουλειά της. Επίσης, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για παραβίαση του Νόμου περί Κρατικού Απόρρητου.

«Οι πληροφοριοδότες είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά τείνουν να είναι ασυνήθιστοι άνθρωποι» παρατηρεί ο Μπράιτ. «Είναι μοναχικοί. Είναι παράξενοι άνθρωποι. Η Κάθριν ήταν απίστευτα συνετή. Ήταν ξεκάθαρη στο γιατί έκανε ό,τι έκανε». Όπως τονίζει, η «ηθική» Γκαν διέρρευσε μόνο ένα αρχείο. «Αυτό την κάνει ξεχωριστή. Είναι κάποια που αποφάσισε να τοποθετηθεί πάνω σε ένα ζήτημα με μεγάλο τίμημα για την καριέρα της και την προσωπική της ζωή».

Καθώς η ιστορία μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, η φήμη της πράξης της διαδόθηκε. Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, ο πληροφοριοδότης πίσω από τη διαβόητη διαρροή για την υπόθεση του Πεντάγωνου, είπε για την Γκαν: «Η πιο σημαντική και θαρραλέα διαρροή που έχω δει… κανείς άλλος, ούτε κι εγώ, δεν έχει κάνει αυτό που έκανε η Γκαν: είπε την αλήθεια με προσωπικό ρίσκο, πριν από έναν επικείμενο πόλεμο, πιθανώς για να τον αποτρέψει».

Δυστυχώς, οι ενέργειες της Γκαν δεν απέτρεψαν την εισβολή στο Ιράκ ή τις αμέτρητες ζωές που χάθηκαν. Μετά από έναν χρόνο αγωνίας, πήγε σε δίκη, με δικηγόρο υπεράσπισης τον ιδιαίτερα έμπειρο Μπεν Έμερσον. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, ενώ πολλοί υποψιάστηκαν ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να ρισκάρει περαιτέρω έκθεση μετά την άκαρπη έρευνα για την υπόθεση των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ -που ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την εισβολή.

«Ήταν μία σουρεαλιστική στιγμή» θυμάται η Γκαν. «Ήμασταν έτοιμοι για δίκη. Είχα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχόμουν το κατηγορητήριο. Ήμασταν προετοιμασμένοι να το πάμε μέχρι τέλους. Ήταν σαν να τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Ήμουν διαλυμένη. Από τη μία, ήμουν χαρούμενη γιατί σκέφτηκα το τσίρκο των μέσων ενημέρωσης που θα προέκυπτε αν πηγαίναμε σε δίκη και ότι το αποφύγαμε. Από την άλλη, σκέφτηκα ότι τα θέματα που θα παρουσιάζαμε στο δικαστήριο δεν θα είχαν την ευκαιρία να αποκαλυφθούν. Τίποτα από αυτά δεν θα περνούσε από εξονυχιστικό έλεγχο».