The Current War – Η Μάχη της Επικράτησης

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 107 λεπτά 

Είδος: Δράμα Εποχής 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Alfonso Gomez-Rejon 

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Michael Shannon, Nicholas Hoult, Tom Holland, Matthew Macfadyen, Tuppence Middleton, Katherine Waterston, Damien Molony, Woody Norman, Louis Ashbourne Serkis, Craig Conway. 

To 1880, o διάσημος εφευρέτης Τόμας Έντισον και ο επιτυχημένος εφευρέτης και μεγαλοεπιχειρηματίας Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας διαμάχης για την ηλεκτροδότηση του κόσμου που έμεινε θρυλική. Ο επονομαζόμενος Πόλεμος του Ρεύματος που ξέσπασε ανάμεσα στο συνεχές ρεύμα που είχε εφεύρει ο Έντισον και το εναλλασσόμενο του Γουέστινγκχαουζ θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής. Απέναντι στον Γουέστινγκχαουζ που είχε την υποστήριξη πολλών Ευρωπαίων βιομηχάνων αλλά και την ανεκτίμητη βοήθεια του νεαρού ακόμη αλλά ιδιοφυούς Σέρβου εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, ο Έντισον που δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα, κήρυξε ένα πόλεμο με πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία…

Η ιδιοφυία, η εφευρετικότητα, η επιχειρηματικότητα και η ιστορία της Ηλεκτρικής Βιομηχανίας γίνονται ένα συναρπαστικό φιλμ γεμάτο πολύτιμες πληροφορίες για μια εποχή που υπήρξε καθοριστική για το μέλλον της ανθρωπότητας. Με την σταδιακή επικράτηση της ηλεκτροδότησης ήταν σαν να σηκώθηκε ένα πέπλο σκότους πάνω από τον κόσμο, σαν να δικαιώθηκε επιτέλους ο μυθικός Ήφαιστος που έκλεψε από τους Θεούς τη φωτιά για λογαριασμό των θνητών. Με τα καλά όμως υπήρξαν και τα κακά όπως ο πρώτος θάνατος από ηλεκτροπληξία αλλά και η δημιουργία της ηλεκτρικής καρέκλας όπου έβαλε το χεράκι του ο ολίγον «σατανικός», όπως παρουσιάζεται εδώ, Έντισον.  Μέσα όμως από αυτή τη θρυλική διαμάχη η ταινία δεν παραλείπει να τονίσει την συμβολή του μέγιστου όλων, του μεγαλοφυούς Νίκολα Τέσλα στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον βιώνουμε σήμερα. Γιατί μπορεί η Ιστορία να κατέγραψε με φωτεινά γράμματα το όνομα του Έντισον που ήξερε πώς να πλασάρεται στην επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, ο Τέσλα όμως ωφέλησε μακροπρόθεσμα την ανθρωπότητα με την πρωτοποριακή, σχεδόν μυστηριακή σκέψη του. Αυτό όμως θα απαιτούσε μια άλλη ταινία ολόκληρη δική του.

Το φιλμ του Γκόμεζ Ρεχόν, γυρισμένο το 2017, υπήρξε δυστυχώς άτυχο αφού ο προγραμματισμός της αρχικής κυκλοφορίας του συνέπεσε με το ξέσπασμα του σκανδάλου Γουάινστιν και την χρεωκοπία που οδήγησε τις έτοιμες ταινίες της εταιρείας στο ράφι. Μετά από καθυστερήσεις, το φιλμ κατέληξε στα χέρια του σκηνοθέτη που το μοντάρισε ξανά και το κυκλοφορεί σήμερα με νέους παραγωγούς. Μακάρι αυτή τη φορά να είναι τυχερό και να βρει το κοινό του γιατί, αν και αφηγηματικά δεν πρωτοτυπεί, παραμένει φοβερά ενδιαφέρον και ιστορικά συναρπαστικό. Στα συν οι καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και φυσικά η φωτογραφία του Τσανγκ Τσανγκ-χουν που χρωματίζει ατμοσφαιρικά την μεταμόρφωση του παλιού κόσμου από τον ηλεκτροφωτισμό. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 24.10.19 

 

Ιδανικό companion piece πριν ή μετά το φιλμ θα είναι η επίσκεψη στην έκθεση για τον Νίκολα Τέσλα που έχει ήδη ξεκινήσει στο νεότευκτο Μουσείο Κοτσανά της οδού Πινδάρου.

Μια σπουδαία έκθεση για έναν μεγάλο οραματιστή. Περισσότερα http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/4849/nikola-tesla-o-an8ropos-apo-to-mellon  και στο www.kotsanas.com