Νίκολα Τέσλα: ο άνθρωπος από το μέλλον

 

Το όνομά του Νίκολα Τέσλα είναι συνώνυμο της καινοτομίας! Με εφευρέσεις, όπως ο ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο που διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αιώνα, είναι άξιος ο τίτλος του ως «Εφευρέτης του 20ου Αιώνα»! Πρόκειται για μία πολυσύνθετη προσωπικότητα, αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του, χωρίς να αποσκοπεί σε κανένα οικονομικό όφελος.  «Το παρόν είναι δικό τους. Το μέλλον, για το οποίο πραγματικά έχω εργασθεί, είναι δικό μου», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά φανερώνοντας μέρος του χαρακτήρα του. Αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά-τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ. 

Το όραμα, το έργο και την προσωπικότητα του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση από το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου που φιλοξενείται στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας αυτής της σημαντικής προσωπικότητας της Ιστορίας. 

Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του Νίκολα Τέσλα στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεών του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room. Η έκθεση είναι διαδραστική και εκπαιδευτική και απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τις επιστήμες και την τεχνολογία. 

Το μέλλον του Τέσλα, όπως ο ίδιος το οραματίστηκε, παρουσιάζεται στο παρόν, το παρελθόν του Τέσλα «ζωντανεύει» στο σήμερα, η ιστορία του μεγαλύτερου εφευρέτη ξαναγράφεται στο Μουσείο Κοτσανά. 

ΙΝΦΟ

Νίκολα Τέσλα: ο άνθρωπος από το μέλλον

Διάρκεια Έκθεσης: 1η Οκτωβρίου 2019 έως 31 Ιανουαρίου 2020

Ωράριο λειτουργίας: ΔΕΥΤΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ: 9:00 – 17:00

Γενική είσοδος: €5

«Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας»

Πινδάρου 6 & Ακαδημίας,

Κολωνάκι, 10671

T.: 211 411 0044, 6907292002 Ε: [email protected]

Λίγα λόγια για το Μουσείο Κοτσανά

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά στεγάζεται σε έναν ιδιαίτερο χώρο, με βαριά ιστορική κληρονομιά: το εντυπωσιακό art nouveau κτήριο της οδού Πινδάρου 6, στο Κολωνάκι, υπήρξε κατοικία της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου Α’, ενώ αργότερα φιλοξένησε επί σειρά ετών το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από τις 8 Ιανουαρίου 2018 στεγάζει περισσότερα από 145 διαδραστικά εκθέματα και 24 θεματικές ενότητες που στοχεύουν να γνωρίσουν σε παιδιά και ενήλικες τις άγνωστες πτυχές της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας μέσα από τις δύο μόνιμες εκθέσεις του:

•          Η έκθεση «Αρχαία Ελλάδα - οι Απαρχές των Τεχνολογιών» παρουσιάζει 100 και πλέον διαδραστικά εκθέματα, όπως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το ρομπότ-υπηρέτρια και ο «κινηματογράφος» του Φίλωνος, το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, το πλανητάριο του Αρχιμήδη, ο τετράντας του Ιππάρχου, ο αστρολάβος του Πτολεμαίου και 100 ακόμα ανακαλύψεις που ενέπνευσαν τον Ντα Βίντσι, τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα.

•          Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και η έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια» με 42 πλήρως λειτουργικά μουσικά όργανα, όπως - ενδεικτικά - ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, η λύρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγγα, η πηκτίς της Σαπφούς, καθώς και πλήθος ανακατασκευασμένων παιχνιδιών του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Το Μουσείο, που μετράει ήδη 8 μήνες λειτουργίας, προσφέρει βιωματικές ξεναγήσεις από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, φιλοξενεί στους χώρους του περιοδικές εκθέσεις, διοργανώνει και συντονίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, όπως εργαστήρια ρομποτικής, καλλιτεχνικών, φυσικών επιστημών, μαθηματικών, κ.ά. Επίσης αποτελεί έναν ισχυρό εκπαιδευτικό και μαθησιακό πόλο. πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις. Περισσότεροι από 3.000 μαθητές από δεκάδες σχολεία της πρωτεύουσας και της περιφέρειας έχουν περιηγηθεί τα εκθέματα και ξεναγηθεί στις εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΣΑΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΩΣ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019»  ΑΠΟ ΤΟ EUROPEAN MUSEUM FORUM (EMF).

www.kotsanas.com

Κατά ευτυχή σύμπτωση από χθες προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Η Μάχη της Επικράτησης» σχετικά με τον επονομαζόμενο Πόλεμο του Ρεύματος μεταξύ Τόμας Έντισον από τη μια και Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ και Νίκολα Τέσλα από την άλλη. Ένας τέλειος συνδυασμός.

Περισσότερα για το φιλμ εδώ