Gospod postoi, imeto i' e Petrunija – Θεός Υπάρχει, Το Όνομα της είναι Πετρούνια

Παραγωγή: Βόρεια Μακεδονία – 2019 

Συμπαραγωγοί: Βέλγιο/Γαλλία/Κροατία/Σλοβενία 

Είδος: Κοινωνική Σάτιρα 

Βαθμολογία: * * *   

Σκηνοθεσία: Teona Strugar Mitevska 

Πρωταγωνιστούν: Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisic, Suad Begovski, Simeon Moni Damevski, Violeta Sapkovska, Petar Mircevski, Andrijana Kolevska. 

Στο Στιπ, μια επαρχιακή πόλη και υφαντουργικό κέντρο στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων τη μέρα των Θεοφανίων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Τη μεγάλη μέρα, κόντρα στην παράδοση, η νεαρή Πετρούνια που ζει με τους γονείς της, μια κοπέλα αντισυμβατική, με πανεπιστημιακή μόρφωση αλλά άνεργη, που αναζητά δουλειά στην τοπική υφαντουργία, αποφασίζει ενστικτωδώς να βουτήξει στο νερό και να πιάσει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια. Η Πετρούνια όμως, αρνείται να παραδώσει τον σταυρό και καταλήγει καταδιωγμένη από το εξαγριωμένο πλήθος να βρεθεί πολιορκημένη στο αστυνομικό τμήμα. Ένας πόλεμος ξεκινά ενάντια στα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις ξεπερασμένες θρησκευτικές αντιλήψεις. Και η Πετρούνια μοιάζει έτοιμη να πολεμήσει μέχρις εσχάτων.

Κι αν ο Θεός ήταν γένους θηλυκού; Αν ας πούμε μιλούσαμε για τη μεγάλη Θεά τη μητέρα των ανθρώπων; Πως το θέτε; Οι θρησκείες, άσχετα με το εκάστοτε περιεχόμενό τους και τις δογματικές τους αντιλήψεις, έχουν σχεδιαστεί από άνδρες στα πλαίσια πατριαρχικών κοινωνιών και κατ’ εικόνα και ομοίωση τους, εξοστρακίζοντας το γυναικείο στοιχείο σε συμπληρωματικό ρόλο (με την εξαίρεση φυσικά της Παναγίας). Ποια είναι λοιπόν η Πετρούνια με τον ατίθασο χαρακτήρα της και τις πληθωρικές γραμμές της που θα τολμήσει να διεκδικήσει ισότιμο ρόλο στη θρησκεία και κατ’ επέκταση στη ζωή; Ο κακός χαμός γίνεται όταν το ιερό σύμβολο περνάει στην κατοχή της και χαλάει την πιάτσα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση αρχές, αστυνομία και τον τοπικό μητροπολίτη!

Η Τεόνα Μιτέβσκα σκηνοθετεί με παρατηρητικότητα ένα σατιρικό δράμα, η καρδιά του οποίου βρίσκεται στο υπό πολιορκία αστυνομικό τμήμα εκεί όπου κρατείται η Πετρούνια, μέχρι οι αρχές να αποφασίσουν πως θα χειριστούν αυτό το «σκάνδαλο». Η πρωτοεμφανιζόμενη Ζόριτσα Νουσέβα χτίζει το εντυπωσιακό πορτραίτο μιας πληθωρικής και απελπισμένης γυναίκας που μετατρέπει μια λάθος κίνηση σε κοινωνική ανατροπή όντας αποφασισμένη (ή τουλάχιστον έτσι νομίζει) να αντιμετωπίσει οριστικά τον σεξιστικό ορυμαγδό της μικρής πόλης.

Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψηφιότητα για το βραβείο LUX του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου. 

Διανομή: AMA Films 

Στις αίθουσες από 21.11.19