Buñuel en el laberinto de las tortugas - Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες

Παραγωγή: Ισπανία/Ολλανδία/Γερμανία – 2018 

Διάρκεια: 80 λεπτά 

Είδος: Animation 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Salvador Simó 

Με τις φωνές των: Jorge Usón, Fernando Ramos, Luis Enrique de Tomás, Cyril Corral. 

Παρίσι, 1930. Λίγο πριν την προβολή της ταινίας τους «Χρυσή Εποχή» ο Λουίς Μπουνιουέλ και ο Σαλβαδόρ Νταλί είναι οι διασημότεροι εκπρόσωποι του σουρεαλιστικού κινήματος. Μετά όμως την προβολή και το σκάνδαλο που ξεσπά και αφού ο Νταλί έχει ήδη αποσυρθεί από το προσκήνιο, η ταινία απαγορεύεται και ο Μπουνιουέλ μένει άφραγκος και μόνος. Τότε του προτείνουν να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τις καθυστερημένες ορεινές περιοχές της Δυτικής Ισπανίας, τις Las Hurdes. Ψάχνοντας χρηματοδότη, ο Μπουνιουέλ συναντά τον παλιό του φίλο, τον γλύπτη Ραμόν Ασίν, που αγοράζει ένα λαχείο με την υπόσχεση ότι, αν κερδίσει, θα πληρώσει για την ταινία. Απίστευτα και αναπάντεχα, η τύχη είναι στο πλευρό τους. Κι έτσι ξεκινάει η περιπέτεια της δημιουργίας ενός από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών, του Las Hurdes:Tierra sin Pan (Γη χωρίς ψωμί). 

Ο Σαλβαδόρ Σιμό διασκευάζει το κόμικ του διάσημου Ισπανού κομίστα Φερμίν Σολίς, δημιουργώντας ένα μοναδικό animation-φόρο τιμής στον πατέρα του σουρεαλισμού, Λουίς Μπουνιουέλ. Η ταινία, ένα οπτικό ποίημα ανάμεσα στο σουρεαλισμό και το σκληρό ρεαλισμό του ίδιου του ντοκιμαντέρ τα γυρίσματα του οποίου αφηγείται, συνδυάζει σκίτσα και επιλεγμένες σκηνές από το αυθεντικό ντοκιμαντέρ, για να σκιαγραφήσει το πορτραίτο του νεαρού τότε αλλά ατρόμητου Μπουνιουέλ που πορεύεται ανάμεσα στο σουρεαλιστικό καλλιτεχνικό του όραμα και τη σκληρή πραγματικότητα, έχοντας μπόλικο θράσος και απόλυτη άγνοια κινδύνου, για να «καρφώσει» το θέμα του στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία αποτυπώνει επίσης την πολιτιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στους γαλλοθρεμμένους στα Παρίσια μεγαλοαστούς καλλιτέχνες και τους εξαθλιωμένους χωρικούς της ισπανικής υπαίθρου, τα πρωτόγονα χωριά των οποίων με τα αλλόκοτα σπιτόκουτά τους μοιάζουν με λαβύρινθο γεμάτο καβούκια από χελώνες. Μια εφιαλτική κατάσταση στα όρια του σουρεαλισμού που μοιάζει να αφυπνίζει τον καλλιτέχνη που έμελλε με το μετέπειτα αιρετικό του έργο να επηρεάσει καθοριστικά την εξέλιξη της 7ης τέχνης και να καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα.

Ένα φιλμ συναρπαστικό, σαρκαστικό και καθόλου σουρεαλιστικό που φιγουράρει ήδη σε πολλές λίστες υποψηφιοτήτων για βραβεία (European Film Awards, Annie Awards, Goya με 4 υποψηφιότητες κ.α.). 

Σημείωμα του σκηνοθέτη Σαλβαδόρ Σιμό

Όταν ξεκίνησα να γράφω το σενάριο με τον Ελίχιο Μοντέρο, εστιάσαμε στον Λουίς, που όταν το 1932 γύρισε το ντοκιμαντέρ για τις Λας Ούρδες, ήταν ακόμα, ένας νεαρός σκηνοθέτης σε αναζήτηση προσωπικού κινηματογραφικού στυλ και γλώσσας. Τα γυρίσματα αυτά, αποτέλεσαν ένα σημείο καμπής για τη μετέπειτα καριέρα του, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο έδωσε σχήμα και μορφή στον Σουρεαλισμό και τον κινηματογράφο. Με αυτήν την ταινία επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να συστήσουμε στους θεατές έναν ακόμη καλλιτέχνη: τον Ραμόν Ασίν. Ένα άτομο μεγαλόψυχο, εξαιρετικά αφοσιωμένο στους άλλους που υπήρξε ταυτόχρονα και παραγωγός κατά τύχη, ζωγράφος, γλύπτης, και ποιητής. Εύχομαι να απολαύσετε , όσο εμείς, αυτό το ταξίδι στον κόσμο του Μπουνιουέλ! 

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 05.12.19