Canción sin nombre - Τραγούδι Χωρίς Όνομα

Παραγωγή: Περού – 2019 

Συμπαραγωγοί: Ισπανία/ΗΠΑ/Χιλή 

Διάρκεια: 97 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Melina León 

Πρωταγωνιστούν: Pamela Mendoza, Tommy Párraga, Lucio Rojas, Ruth Armas, Maykol Hernández. 

Περού, 1988. Η 20χρονη Χεορχίνα, φτωχή αγρότισσα από ένα χωριό έξω από την πρωτεύουσα Λίμα, συζεί με έναν εργάτη το παιδί του οποίου περιμένει, πουλάει πατάτες στη λαϊκή για να ζήσει. Όταν μαθαίνει για μια κλινική στη Λίμα που αναλαμβάνει δωρεάν να βοηθά τις άπορες εγκύους να γεννήσουν, ταξιδεύει στην πρωτεύουσα όπου και τελικά φέρνει στον κόσμο ένα κοριτσάκι σε μια αυτοσχέδια κλινική. Με το πρόσχημα κάποιων εξετάσεων όμως, το βρέφος εξαφανίζεται και η αυτοσχέδια κλινική γίνεται καπνός. Καθλως η πολιτική αναταραχή της χώρας με την κυβέρνηση να μάχεται τρομοκρατικές οργανώσεις σε ένα αγώνα βίαιο, σκοτεινό και αιματηρό, ο νεαρός δημοσιογράφος Πέδρο αναλαμβάνει την υπόθεση της εξαφάνισης, μετά τις καταγγελίες της απελπισμένης Χεορχίνα, και γίνεται ο μοναδικός της σύμμαχος στην αναζήτηση του μωρού της αλλά και στο ξεσκέπασμα της σκευωρίας. Αγώνας άνισος με μεγάλο προσωπικό κόστος, αφού ο Πέδρο έχει κι αυτός τους δικούς του «κρυμμένους στο ντουλάπι σκελετούς».

Μια σκοτεινή, απελπισμένη ιστορία σε μια σκοτεινή, απελπισμένη πολιτική περίοδο για μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Μελίνα Λεόν επιλέγει ασπρόμαυρο φιλμ και παλιό φορμά 4:3 για να τονίσει, όπως δηλώνει η ίδια, τον εγκλωβισμό των ηρώων της σε μια ασπρόμαυρη εφιαλτική και απόλυτα καταπιεστική πραγματικότητα. Με στιλ που θυμίζει το ακραίο αισθητικά σινεμά του Μπέλα Ταρ αλλά και με την ηρωίδα της να θυμίζει ανυδρά την ηρωίδα της Roma του Κουαρόν, η νεαρή σκηνοθέτης από το Περού, κόρη του Ισμαέλ Λεόν, ενός από τους ιδρυτές της εφημερίδας La República, εμπνέεται από μια προσωπική δημοσιογραφική επιτυχία του πατέρα της που έφερε στο φως το σκάνδαλο με το κύκλωμα εμπορίας βρεφών που συγκλόνισε τη Λατινική Αμερική στις αρχές του 90.

Σε μια χώρα, θεωρητικά δημοκρατική, με απίστευτες όμως οικονομικές και εθνοτικές ανισότητες, όπου η ζωή είναι φθηνή και η δικαιοσύνη επιτηδευμένα δυσκίνητη, μια μικρή ιθαγενούς καταγωγής τα βάζει με ένα ολόκληρο μηχανισμό για να ανακτήσει αυτό που της ανήκει. Μια αλληγορία ίσως για την αρπαγή του εθνικού πλούτου και την εκμετάλλευση του λαού με τη μορφή αλληλεγγύης, ο οποίος όμως αντιδρά με χτυπήματα τυφλής και εξίσου άδικης τρομοκρατίας, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα στο χάος. Σ αυτό το θολό και γκρίζο πεδίο μάχης με το παρακράτος από τη μία και το Φωτεινό Μονοπάτι από την άλλη μια γυναίκα και ένας άνδρας που ψάχνει την ταυτότητα του γίνονται σιωπηλοί σύμμαχοι προκειμένου να επιβιώσουν και να δικαιωθούν.

Συγκλονιστική η ερμηνεία της Πάμελα Μεντόζα στο ρόλο της Χεορχίνα, σκηνοθετικό τουρ ντε φορς για τη Μελίνα Λεόν που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον Χάλκινο Αλέξανδρο Σκηνοθεσίας, λεπτοδουλειά στην ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον ίντι Μπριόνες και ατμοσφαιρικά απόκοσμο σάουντρακ από την Πάουτσι Σασάκι συνθέτουν ένα καφκικό θρίλερ με επένδυση σπαραξικάρδιου μελοδράματος που καθηλώνει τον θεατή. 

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 23.01.20