Ninotchka - Νινότσκα (Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ- 1939 (Ασπρόμαυρο)

Διάρκεια:  110 λεπτά

Είδος: Ρομαντική Κομεντί     

Σκηνοθεσία: Ernst Lubitsch

Πρωταγωνιστούν: Greta Garbo, Melvyn Douglas, Ina Claire, Bela Lugosi, Sig Ruman, Felix Bressart, Alexander Granach, Gregory Gaye.

Υπόθεση: Στο Παρίσι του Μεσοπολέμου βρίσκονται τρεις Σοβιετικοί πράκτορες. Η κομμουνιστική πατρίδα τους έχει αναθέσει να βρούν αγοραστή ώστε να πουλήσουν κάποια πανάκριβα κοσμήματα, τα οποία ανήκαν κάποτε στην οικογένεια των Τσάρων. Όμως αυτοί, γοητευμένοι από τα υλικά αγαθά του καπιταλισμού (εστιατόρια, κρασί, καλή ζωή, κ.α.) έχουν σχεδόν ξεχάσει την αποστολή τους και κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα στην πώληση των κοσμημάτων. Έτσι λοιπόν οι Σοβιετικές αρχές στέλνουν στο Παρίσι την Νινότσκα, μια σκληρή κομμουνίστρια, με σκοπό να κάνει έλεγχο στους πράκτορες όσον αφορά την πορεία της αποστολής τους. Παράλληλα όμως η Δούκισσα Σουάνα, μέλος της έκπτωτης τσαρικής οικογένειας και μόνιμη κάτοικος Παρισίων, μαθαίνει για τα κοσμήματα και προσπαθεί να τα επανακτήσει πριν πωληθούν.

Η ψυχρή και άκαμπτη Νινότσκα που απεχθάνεται την Δύση (και βλέπει τον Πύργο του Άιφελ ως αλάνθαστη μεταλλική κατασκευή και τον έρωτα ως απλή χημική ένωση), προσπαθώντας να συνετίσει τους συμπατριώτες της και να «τρέξει» την αποστολή, θα γνωρίσει τον Γάλλο Λεόν. Μαζί του θα γνωρίσει τον δυτικό τρόπο ζωής, αλλά και τον έρωτα…

Mε το σλόγκαν «H Γκάρμπο γελάει!» αλλά με πιο σημαντικό γεγονός ότι μαζί με αυτήν γελάει και το κοινό, ο Λιούμπιτς σερβίρει ένα ακόμη από τα γνωστά κωμικά κοκτέιλ του. Έχοντας στα χέρια του ένα σενάριο στη συγγραφή του οποίου συμμετέχει και ο μέγας Μπίλι Γουάιλντερ, φτιάχνει μια κλασική κωμωδία που έσπασε τα ταμεία της εποχής. Χαριτωμένη και πνευματώδης αντικομουνιστική προπαγάνδα της εποχής της, σήμερα η ταινία στέκεται θαυμάσια ως γνήσιο δείγμα λεπτού χιούμορ και ως κύκνειο άσμα της μεγαλύτερης σταρ που γνώρισε ποτέ ο κινηματογράφος. H Γκρέτα Γκάρμπο ως «Νινότσκα» κάνει την τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση. Στη συνέχεια αποφάσισε να αποσυρθεί και να ιδιωτεύσει, αφού – όπως έλεγε – σιχαινόταν πλέον το να είναι διάσημη.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 06.09.12