Southpaw - Ο Αριστερόχειρας

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 123 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Antoine Fuqua

Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker, Oona Laurence, 50 Cent, Skylan Brooks, Naomie Harris, Victor Ortiz, Beau Knapp, Miguel Gomez, Dominic Colón, Jose Caraballo.

Υπόθεση: Αν και αριστερόχειρας, ο Μπίλι «The Great» Χόουπ έχει κατακτήσει με το στιλ του και τη χαρακτηριστική κίνηση southpaw την κορυφή της κατηγορίας ελαφρών βαρών στο αμερικανικό πρωτάθλημα πυγμαχίας. Ο Μπίλι, παιδί που μεγάλωσε σε ίδρυμα όπου γνώρισε και τη μετέπειτα γυναίκα του, φαίνεται να έχει καταφέρει να αντιστρέψει την άτυχη παιδική του ηλικία: έχει να επιδείξει μια εντυπωσιακή καριέρα στο μποξ, πλούτη και άνεση και πάνω από όλα μια υπέροχη οικογένεια. Αρκεί όμως μια μοιραία στιγμή για να καταρρεύσουν όλα: ο Μπίλι βυθίζεται στην απόγνωση και το αλκοόλ, χάνει την κηδεμονία της κόρης του και τιμωρείται με αποκλεισμό από την ομοσπονδία με επακόλουθο την οικονομική του καταστροφή. Σ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, βρίσκεται στο δρόμο του ένας παλιός μποξέρ που διατηρεί συνοικιακό γυμναστήριο και που αναλαμβάνει την προστασία του και την εκπαίδευσή του. Με τη βοήθειά του ο Μπίλι βρίσκει ξανά τον εαυτό του και τη ζωή του…

Μετά τη σημαντική εμπορική (όχι όμως και καλλιτεχνική) επιτυχία του Equalizer ο δυναμικός Αντουάν Φουκούα επιστρέφει με ένα θέμα που γνωρίζει καλά από πρώτο χέρι ως ερασιτέχνης μποξέρ. Κι αυτή τη φορά τα καταφέρνει πολύ καλύτερα. Μεταφέροντας στην οθόνη το πρώτο κινηματογραφικό σενάριο του τηλεοπτικού Κερτ Σάτερ, δημιουργού των The Shield και Sons of Anarchy, καθοδηγεί ιδανικά τον Τζέικ Τζίλενχαλ στον καταματωμένο και δακρυγόνο ρόλο ενός πρωταθλητή πυγμαχίας που αυτό που τον καθοδηγεί είναι ο ανεξέλεγκτος θυμός του, πηγή της επιτυχίας του αλλά και των δεινών του. Με εκπληκτική κινηματογράφηση των σκηνών πάνω στο ρινγκ, χωρίς βέβαια να έχει καμία σχέση ούτε με το απόλυτο αριστούργημα του είδους το Οργισμένο Είδωλο, ούτε καν με το θρύλο του Ρόκι, η ταινία του Φουκούα είναι μια εκσυγχρονισμένη παραλλαγή του Champ, remake του οποίου επρόκειτο αρχικά να είναι, με όλα τα κλισέ του είδους να είναι στη θέση τους και παραδόξως να λειτουργούν άψογα ακόμη μια φορά. Ο Τζίλενχαλ αποδεικνύει από ρόλο σε ρόλο τι μεγέθους ερμηνευτικό εργαλείο είναι και ο Φόρεστ Ουίτακερ απλά δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα. Αυτές οι δύο ερμηνείες σε πακέτο με το εξαιρετικό βασικό τραγούδι του Έμινεμ που ακούγεται στην ταινία (με τον οποίον Έμινεμ υπόψη είχε γραφτεί αρχικά) πιθανόν να βάλουν την ταινία στην κούρσα των επόμενων Oscar.   

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 23.07.15