Hangmen Also Die - Και οι Δήμιοι Πεθαίνουν (Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 1942

Διάρκεια:  134 λεπτά (Ασπρόμαυρο)

Είδος: Φιλμ Νουάρ   

Σκηνοθεσία: Fritz Lang 

Πρωταγωνιστούν: Brian Donlevy, Walter Brennan, Anna Lee, Hans Heinrich von Twardowski, Gene Lockhart, Nana Bryant, Margaret Wycherly

Υπόθεση: Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Τσεχοσλοβακίας ο χειρουργός Δρ. Franticek Svoboda (Brian Donlevy), ένας Τσέχος πατριώτης, δολοφονεί τον άγριο “Δήμιο της Ευρώπης” Reichsprotektor Reinhard Heydrich (Hans Heinrich von Twardowski) και τραυματίζεται κατά τη διάρκεια. Στην προσπάθειά του να διαφύγει δέχεται τη βοήθεια του Καθηγητή Ιστορίας Stephen Novotny (Walter Brennan), ο οποίος όμως παρακολουθείται από τους Ναζί όπως και η κόρη του Mascha (Anna Lee). Ως αντίποινα για τη δολοφονία ο συνεργάτης των Ναζί αρθρογράφος Emil Czaka (Gene Lockhart) και ένας ζυθοποιός, βοηθούν τις διαδικασίες για την εκτέλεση  400 πολιτών της Πράγας, συμπεριλαμβανομένου του Καθηγητή Novotny, αν δεν αποκαλυφθεί ο δολοφόνος. Μέσα από μία σύνθετη αλληλουχία γεγονότων, η Αντίσταση καταφέρνει να παγιδέψει και να υποδείξει τον Czaka ως τον δολοφόνο, αλλά όχι πριν οι Ναζί εκτελέσουν πολλούς ομήρους.

Η ιστορία βασίζεται στην πραγματική δολοφονία του Ναζί Ράινχαρντ Χάιντριχ, σύμβολου της αγριότητας του Γ' Ράιχ, στις 27 Μαϊου 1942 από Τσέχους αντάρτες και εξιστορεί τις έρευνες για την ανεύρεση του δολοφόνου. Το πιο πολιτικό έργο φιλμ νουάρ στη φιλμογραφία του Λανγκ αποτελεί για τον ίδιο το δημιουργό την πιο ικανοποιητική του δουλειά στο Χόλιγουντ, μαζί με τη μεταγενέστερη και κλασσική πια  «Μεγάλη Κάψα». Η υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία ανήκει στον πολυβραβευμένο μάστορα του είδους Τζέημς Γουόνγκ Χάου και η υποψήφια για Όσκαρ μουσική στον μεγάλο συνθέτη Χανς ‘Αισλερ.

Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε και πάντα συναρπαστικό, το φιλμ δείχνει το δρόμο για τη μετέπειτα γέννηση του Χολιγουντιανού πολιτικού θρίλερ.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 27.12.12