Learning To Drive – Μαθήματα Οδήγησης

Παραγωγή: ΗΠΑ/Βρετανία – 2014 

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Isabel Coixet

Πρωταγωνιστούν: Patricia Clarkson, Ben Kingsley, Grace Gummer, Jake Weber, Sarita Choudhury, Daniela Lavender, Samantha Bee, Avi Nash.

Υπόθεση: Η Γουέντι ζει στο Μανχάταν και είναι βιβλιοκριτικός. Ο σύζυγος της μόλις την εγκατέλειψε για μια νεότερη γυναίκα και η κόρη της που κάνει το μεταπτυχιακό της στο αγροτικό Βερμόντ, έχει τα δικά της προβλήματα και αρνείται να πάρει θέση. Ο Νταρβάν είναι ένας σοβαρός και γλυκομίλητος ταξιτζής αλλά και δάσκαλος οδήγησης από την Ινδία, Αμερικανός πολίτης πια που είναι έτοιμος να παντρευτεί με προξενιό. Καθώς η Γουέντι προσπαθεί να ανακαλύψει την ανεξαρτησία της, συνειδητοποιεί ότι πάσχει από το σύνδρομο του Νεοϋρκέζου: δεν ξέρει να οδηγεί. Θα προσλάβει τον Νταρβάν για να της μάθει, κι όσο εκείνος της δείχνει πως να κρατά το τιμόνι, εκείνη του δείχνει πως να προσεγγίζει τις γυναίκες. Μια παράξενη σχέση και μια βαθιά φιλία θα αναπτυχθεί ανάμεσά τους…

Η παραγωγική Καταλανή σκηνοθέτης Isabel Coixet μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα σενάριο της πολυτάλαντης Sara Kernochan. Η Kernochan, σκηνοθέτης η ίδια, δύο φορές βραβευμένη με Oscar ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος του «Εννιάμιση Βδομάδες» αλλά και του «Σόμερσμπι» και του «Impromptu», συγγραφέας, τραγουδοποιός και blogger, είναι γνωστή για τους ολοκληρωμένους γυναικείους χαρακτήρες που δημιουργεί και για τις πνευματιστικές της αναζητήσεις, ιδιότητες που συνδύασε ιδανικά στο ρόλο που δημιούργησε για τη Μισέλ Φάιφερ στο «΄Ενοχο Μυστικό». Το ίδιο ενδιαφέρουσα είναι και η διεθνής καλλιτεχνική πορεία της Isabel Coixet με ταινίες χαμηλότονες, διεισδυτικές και με ανάγλυφους γυναικείους χαρακτήρες.

Θα μπορούσε λοιπόν η ταινία να είναι μια καθαρά γυναικεία υπόθεση αν δεν έλαμπε στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Σιχ πρόσφυγα από την Ινδία ο υπέροχος Μπεν Κίνγκσλι, που από καθηγητής Πανεπιστημίου κατέληξε ταξιτζής και δάσκαλος οδήγησης. Ένας φάρος αυτοελέγχου και καρτερίας που βρήκε στη Μητρόπολη του Δυτικού Κόσμου την ελευθερία που χρειαζόταν, δεν βρήκε όμως ούτε σύζυγο ούτε την πολυπόθητη γαλήνη. Από την άλλη μια μεσοαστή επαγγελματίας αναγνώστρια των έργων των άλλων που, βυθισμένη σε κόσμους που δεν ελέγχει, ξυπνά απότομα μια μέρα στην πραγματικότητα της ζωής της καθώς ο σύζυγός της, ένα ωραίο διακοσμητικό εσωτερικού χώρου, την εγκαταλείπει για μια άλλη γυναίκα και μάλιστα για μια συγγραφέα-δημιουργό την οποία η ίδια εκθείαζε εν αγνοία της. Μόνη, αποπροσανατολισμένη, πρέπει τώρα να μάθει να «οδηγεί» η ίδια τη ζωή αφού μέχρι τώρα στον αληθινό κόσμο το τιμόνι κρατούσε ο σύζυγος. Η μοιραία στιγμή λοιπόν φέρνει κοντά Δάσκαλο και Μαθήτρια και η σχέση τους θα ανατρέψει πολλά από όσα γνώριζαν και θεωρούσαν δεδομένα. Ιδανική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Πατρίτσια Κλάρκσον, για πολλούς η Μέριλ Στριπ του indie cinema, δημιουργεί ένα αξέχαστο γυναικείο πορτραίτο. Το ίδιο ενδιαφέρουσα η παρουσία της Αγγλοινδής σταρ Σαρίτα Τσουντχούρι στο ρόλο της «Νύφης από την Ινδία». Επαρκής στο μικρό ρόλο της κόρης, η Γκρέις Γκάμερ, στην πραγματικότητα μικρή κόρη της Μέριλ Στριπ!

Μια χαμηλών τόνων, κατά διαστήματα αργή αλλά γλυκιά και συγκινητική ταινία για τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Διανομή:  Seven Films & Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 13.08.15

 


Μαθήματα Οδήγησης (Learning to Drive... από myfilm-gr