'Αγγελος Βαλέρας

Ο Άγγελος Βαλέρας είναι ένα νέο παιδί, όμορφο και λαμπερό, που κάνει φέτος τα πρώτα του βήματα σαν ηθοποιός. Ανακάλυψη του Κώστα Ζάπα που του έδωσε ένα βασικό ρόλο στην νέα-απρόβλητη ακόμη-ταινία του, «Αγάπη, αγάπη, αγάπη» αλλά και τον πρώτο του θεατρικό ρόλο στην κωμωδία Suck! που θα ανέβει το Γενάρη. Με φρέσκο ακόμη τον τίτλο σπουδών του με άριστα από τη σχολή, όπου είχε δασκάλα την σπουδαία Δήμητρα Χατούπη, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη, αποκλειστικά στο GrandMagazine και φωτογραφήθηκε στη σκηνή του Θεάτρου Λύχνος. Μόλις δεκαεννέα χρονών, σεμνός και μετρημένος αλλά κατασταλαγμένος στην απόφασή του να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο της ηθοποιίας. Ας τον ακούσουμε!

Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να γίνεις ηθοποιός;

Ήταν κάτι που ήθελα από πολύ μικρός να κάνω. Κι όποτε χανόμουν σε σκέψεις , τι θα γίνει, τι θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω, αυτή η θέληση ήταν οδηγός και στήριγμά μου. Έβλεπα τον εαυτό μου να ερμηνεύει ρόλους και είμαι πολύ χαρούμενος τώρα που έχει συμβεί στ’ αλήθεια. Σκέφτομαι πως ονειροπολούσα πριν δέκα χρόνια και βλέπω τώρα αυτά τα όνειρα να γίνονται πραγματικότητα και είναι υπέροχο.

Που σπούδασες; Είχες κάποια υποστήριξη στην απόφαση σου να ακολουθήσεις ένα τόσο δύσκολο επάγγελμα;

Είχα γνωρίσει από μικρός τον κ. Ζάπα, ήταν γείτονάς μου εδώ στα Εξάρχεια που μένω. Όταν έμαθα ότι ήταν σκηνοθέτης και συγγραφέας, δεκατεσσάρων χρονών παιδί, όποτε τον έβλεπα πήγαινα και του έλεγα συνέχεια, θέλω να γίνω ηθοποιός, θέλω να γίνω ηθοποιός. Είχα μια ελπίδα ότι κάτι θα γίνει. Όταν έφθασα πια δεκαοχτώ μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ένα δοκιμαστικό, του άρεσε το αποτέλεσμα και με βοήθησε να πάρω υποτροφία στο New York College, όπου παρακολούθησα σεμινάρια υποκριτικής, και να, είμαστε εδώ!

Πως ήταν η μέχρι τώρα καλλιτεχνική εμπειρία σου; Θα τη χαρακτήριζες περίοδο μαθητείας;

Και κάτι παραπάνω! Με έκανε να καταλάβω καλύτερα τον εσωτερικό μου κόσμο και να εκτιμήσω ακόμη περισσότερο αυτό που επέλεξα να κάνω. Πώς να το πω, μου έβγαλε συναισθήματα πρωτόγνωρα, είδα ότι ο δρόμος της υποκριτικής είναι γεμάτος μαγεία, είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που είχα στο μυαλό μου όταν έλεγα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός. Σε τόσο λίγο χρόνο έμαθα τόσα πολλά πράγματα… Και πάνω από όλα κατάλαβα πως σώμα και ψυχή συνδέονται άμεσα και ότι το σώμα πάει εκεί που το οδηγεί η ψυχή και είναι το εκτελεστικό όργανο στις επιθυμίες της.

Έχεις σκεφτεί ένα κλασσικό θεατρικό ρόλο που θα ήθελες οπωσδήποτε να ερμηνεύσεις στο μέλλον;

Κλασσικό ρόλο… Είναι νωρίς ακόμα για να σκεφτώ και να διαλέξω. Όταν αργότερα μου δοθούν οι ευκαιρίες, είμαι πρόθυμος να ανταποκριθώ. Αυτό που με εκφράζει πάνω από όλα, αυτή τη στιγμή, είναι να ερμηνεύσω ρόλους κόντρα στο χαρακτήρα μου, είναι μια πρόκληση για μένα. Το αν θα τα καταφέρω να ανταποκριθώ σε αυτή την πρόκληση, ο κόσμος που θα δει το αποτέλεσμα θα κρίνει.

Έχεις σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης αν δεν πετύχουν τα καλλιτεχνικά σου σχέδια όπως τα θέλεις;

Όχι! Δεν έχω σκεφτεί. Βέβαια έχω ασχοληθεί και με το χορό, κάνω από παιδί break-dance, αλλά και με τη μουσική. Γενικά έχω ψάξει τρόπους έκφρασης μέσα στα καλλιτεχνικά πλαίσια πάντα. Εκεί μέσα μόνο νοιώθω πιο ανάλαφρος. Το ιδανικό πάντως είναι να υπάρχει μια ποιότητα στην καθημερινότητα, οτιδήποτε κάνει κάποιος.

Και τι σχέδια έχεις από δω και στο εξής;

Τώρα κάνω πρόβες για ένα θεατρικό έργο που θα ανέβει στο Θέατρο Λύχνος και το έχει γράψει ο κ. Ζάπας. Έχω το ρόλο του Μαξ, ενός νεαρού ληστή που μαζί με άλλους δύο λήστεψε μια τράπεζα και κρύβονται σε ένα υπόγειο για να μοιράσουν τη λεία. Καθώς τσακώνονται πάνω στη μοιρασιά και βλέπουμε το παρελθόν του καθενός, ο ένας προτείνει ένα τρόπο να επενδύσουν τα κλοπιμαία, γυρίζοντας μια πορνοταινία που θα τους φέρει κέρδη έτσι ώστε να μη χρειαστεί ξανά να ληστέψουν, γιατί δεν ξέρουν αν θα είναι πάλι τυχεροί. Είναι μια μαύρη κωμωδία που βγάζει πολύ γέλιο.

Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει μέχρι τα τριάντα σου;

Θα ήθελα να έχω επιτύχει στο επάγγελμα του ηθοποιού και να έχω δουλειά. Ας μην ξεχνάμε πόση ανεργία υπάρχει γενικά αλλά και στο χώρο ειδικότερα. Θα ήθελα μέχρι τότε να έχω μείνει σ αυτό το χώρο και να έχω μια καριέρα.

Πως θα διαχειριστείς από δω και πέρα, την έκθεση στη δημοσιότητα και τα αδιάκριτα πολλές φορές media;

Θα ήθελα να δώσω όλες μου τις δυνάμεις στη δουλειά μου ως ηθοποιός, ώστε να εκτιμήσουν στο μέλλον την καλλιτεχνική μου πορεία. Βέβαια γνωρίζω πως η έκθεση στην δημοσιότητα είναι κομμάτι της δουλειάς μου, όμως καλό είναι σε όλα τα πράγματα να υπάρχει ένα μέτρο.

Το Styling επιμελήθηκε ο Vassilios Kostetsos

Συνέντευξη: Τάσος Ντερτιλής

Φωτογράφηση: Νίκος Ζαχαρόπουλος

Location: Θέατρο Λύχνος, Ιερά Οδός και Χαλκιδικής, Γκάζι