Paris Couture Week : Άνοιξη – Καλοκαίρι 2012

Την περασμένη εβδομάδα στο Grand Palais του Παρισίου, έλαβε χώρα η Paris Couture Week, με τους μεγαλύτερους οίκους να παρουσιάζουν τις μοναδικές τους δημιουργίες. Τριάντα οίκοι μόδας συμμετείχαν, μεταξύ των οποίων οι οίκοι Chanel, Armani, Givenchy, Dior, Versace, Valentino και Gaultier. Η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, τα πανάκριβα υλικά και υφάσματα, τα κορυφαία μοντέλα, όλα αυτά συνθέτουν ένα show που δεν αφήνει κανένα λάτρη της μόδας ασυγκίνητο. 


Ο οίκος
Armani Prive παρουσίασε δημιουργίες με ένα φουτουριστικό χαρακτήρα, με το πράσινο σε διάφορες αποχρώσεις του να κυριαρχεί, καθώς επίσης και το snake skin. Οι τονισμένοι ώμοι, τα αφηρημένα αξεσουάρ που διακοσμούσαν το κεφάλι των μοντέλων, τα αυστηρά σακάκια και οι μεταξωτές pencil φούστες, αποτελούν μερικά από τα βασικά στοιχεία της κολεξιόν του. 

 


O Karl
Lagerfeld για τον οίκο Chanel, εντυπωσίασε καθώς φρόντισε να στήσει την πασαρέλα του σαν το διάδρομο ενός αεροσκάφους, με τις θέσεις των θεατών να είναι αριθμημένες και φωτιζόμενες, ενώ πάνω από τη διάφανη οροφή μπορούσε κανείς να διακρίνει συννεφάκια. Πέρα όμως από το μοναδικό σκηνικό, το show του οίκου Chanel είχε ως κυρίαρχα στοιχεία τις απλές γραμμές στα σχέδια, τους ιδιαίτερους γιακάδες, τα φουσκωτά μανίκια, την απουσία μέσης και το μπλε χρώμα. 

 


Ο οίκος
Dior απέδωσε φόρο τιμής στη δεκαετία του '50, με μεσάτα καθημερινά φορέματα αλλά και pencil φούστες, κομμάτια που μπορούν εύκολα να φορεθούν και με έναν αέρα θηλυκότητας να διακατέχει όλη την κολεξιόν. Τα διάφανα υφάσματα, το μετάξι και το σιφόν σε συνδυασμό με το μαύρο, το γκρι, το άσπρο αλλά και το έντονο κόκκινο συνέθεσαν τις δημιουργίες του οίκου. 


Ρομαντικές και αιθέριες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δημιουργίες του οίκου Valentino. Το
φλοράλ, η ψηλή λαιμόκοψη, το σατέν και το βαρύ μετάξι, η δαντέλα, οι πέρλες και οι κρυστάλλινες λεπτομέρειες, τόσο στα καθημερινά όσο και στα βραδινά φορέματα, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κράμα ρομαντισμού και κοριτσίστικης θηλυκότητας, πολυτέλειας αλλά και απλότητας. 


Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, η
Donatella Versace συμμετείχε στην Paris Couture Week. Μια σειρά από χρυσά σκαλοπάτια αποτέλεσε την πασαρέλα, όπου τα μοντέλα, υπό τη φωνή της Μαρία Κάλλας, παρουσίασαν δεκαπέντε εμφανίσεις, παρόλο που ο κανόνας θέλει τους οίκους να παρουσιάζουν τουλάχιστον τριανταπέντε. Στενά ρούχα που αγκαλιάζουν το σώμα και αναδεικνύουν την ψηλόλιγνη σιλουέτα των μοντέλων και διάφανα φορέματα, στους τόνους του γκρι, του έντονου κίτρινου, του πορτοκαλί και του πράσινου, συνέθεσαν μια κλασική κολεξιόν Versace


O Ricardo
Tisci, για τον οίκο Givenchy, εμπνευσμένος από την ταινία Metropolis, έφερε στο προσκήνιο το glamour της δεκαετίας του '20 και του '30. Συνδύασε το σύγχρονο με το κλασικό, την απόλυτη κομψότητα με το μοντέρνο, και τόλμησε να τοποθετήσει τις μακριές τουαλέτες του μέσα σε ένα σκηνικό που περιέχει μπάλες του μπάσκετ και καλάθια.
Ανατρεπτικές αλλά και άκρως μοναδικές οι δημιουργίες του, στους τόνους του άσπρου, του μαύρου και του σοκολατί, διακοσμημένες με διαμάντια και κρυστάλλους αλλά και αλυσίδες και φερμουάρ. 


Ο Jean Paul
Gaultier αφιέρωσε την κολεξιόν του στη μνήμη της διάσημης Βρετανίδας τραγουδίστριας Amy Winehouse, που μόλις έξι μήνες πριν έφυγε από τη ζωή. Το έντονο eyeliner, το χτένισμα της γνωστής τραγουδίστριας αλλά και η ελιά πάνω από το χείλος της, όλα αυτά τα στοιχεία χρησιμοποίησε ο σχεδιαστής για να ζωντανέψει ξανά το μοναδικό στιλ της που άφησε εποχή. Κατάφερε να συνδυάσει το rockabilly με το στιλ μιας ντίβας και για άλλη μια φορά να εντυπωσιάσει ο Γάλλος δημιουργός, με μία κατά πολλούς αμφιλεγόμενη θεματική επιλογή.

 

Από τη Χριστίνα Καλατζή