Καστοριά

 

Η Καστοριά είναι από τις γραφικότερες Ελληνικές πόλεις και αυτό το οφείλει στο στολίδι της, την λίμνη Ορεστίδα. Χτισμένη στις πλαγιές μίας μικρής χερσονήσου, συμβολίζει το μεγαλείο της φύσης της πατρίδας μας.Θεωρείται ένας ιδανικός προορισμός για όλες της εποχές του έτους. Η βόλτα στις όχθες της λίμνης είναι μία αναζωογονητική εμπειρία που ηρεμεί το πνεύμα και ξεκουράζει από την καθημερινότητα.

Η ιστορία της ξεκινάει απο τα προιστορικά χρονια, κάτι που αποδεικνύεται απο την ανακάλυψη και τα ευρύματα του παραλίμνιου νεολιθικού οικισμού του Δισπηλιού, του αρχαιότερου στην Ευρώπη. Χρονολογείται 7.500 χρόνια πριν και ανακαλύφθηκε το 1932 απο τον καθηγητή Κεραμόπουλο. Εκεί ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέσα στις αχυροκαλύβες, αναπαράσταση από τον τρόπο ζωής των αρχαίων κατοίκων'.

Η περιοχή υπήρξε κοιτίδα του Ελληνισμού, αναπτύσοντας έντονη οικονομική δραστηριότητα, βοηθώντας τον εθνικοαπελευθεροτικό αγώνα. Απτά δείγματα αυτού του πολιτισμικού πλούτου είναι τα αρχοντικά της, που διακρίνονται γιά την μοναδική τους αρχιτεκτονική. Ξεχωρίζουν τα αρχοντικά των Σαπουτζή, Σκούταρη, Παπατέρπου και των αδελφών Εμμανουήλ. Αυτά και άλλα παραδοσιακά σπίτια, μουσεία και ταβερνάκια, θα τα συναντήσετε στην παραδοσιακή γειτονιά του Ντολτσό, σεργιανίζοντας νοερά σε μία άλλη εποχή.

Η οικονομία της σήμερα βασίζεται στην γεωργία, κτηνοτροφία, τον τουρισμό και πάνω από όλα την παραδοσιακή τέχνη της γουνοποιίας, Οι γούνες της θεωρούνται απο τις καλύτερες σε όλολόκληρη την Ευρώπη.

Οπως είναι φυσικό, όλη η ζωή συγκεντρώνει τις δυνάμεις της γύρω από την λίμνη, ένα χαρακτηρίσμενο μνημείο φυσικού κάλλους. Ο μοναδικός αυτός υδροβιότοπος περιβάλλεται από καταπράσινα βουνά και φιλοξενεί σπάνια πτηνά, όπως ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος κ.α.

Η βόλτα στην λίμνη ξεκινάει απο την παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αέξάνδρου, όπου υπάρχουν συνεχόμενα καφέ και ταβέρνες, προσφέροντας όμορφες ρομαντικές εικόνες της λίμνης, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Στην διάρκεια του χειμώνα πολλές φορές η λίμνη παγώνει. Η εικόνα μαζί με τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες βάρκες, τις πλάβες, κάνει το τοπίο να αποκτά ονειρικές διαστάσεις.

Το περπάτημα, αλλά και το τζόκινγκ ,πολλές φορες συνεχίζεται στην οδό Ορεστιάδος , στην ουσία την αφετηρία της παραδοσιακής συνοικιάς του Ντολτσό. Στο τέρμα του δρόμου, η οδός μετατρέπεται σε μία δενδροσκέπαστη αλέα που καταλήγει στην Μονή Μαυριώτισσας. Μπροστά από την Μονή υπάρχει μία παραλίμνια ταβέρνα, που θα σας "τρατάρει" μία εναλλακτική γαλήνια μορφή της λίμνης.

Αν θέλετε να απολαύσετε την θέα και των δύο πλευρών της λίμνης σας συστήνουμε να ανεβείτε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στην κορυφή της καταπράσινης χερσονήσου, απέχοντας ελάχιστα απο το κέντρο της πόλης. Διπλα του υπάρχει ένα καφέ με όμορφη θέα.

 

Απόσκεπος

Απέχει 6 χιλ απο την Καστοριά σε υψόμετρο 880 μέτρων. Στη λιθόστρωτη πλατεία του με τις δώδεκα μαρμάρινες κρήνες, τα αιωνόβια πλατάνια και τα ταβερνάκια, θα βιώσετε την απόλυτη θέα της Καστοριάς, της λίμνης και των κατάφυτων βουνών που την περιβάλλουν.

Κορέστεια

Τα Κορέστεια, είναι ένα σύμπλεγμα παραδοσιακών οικισμών, ανάμεσα στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και των Πρεσπών, στήν κοιλάδα των παραποτάμων του Λιβαδοπόταμου. Τα περισσότερα από αυτά τα χωριά είναι εγκαταλειμμένα ήδη από τα χρόνια της αστυφιλίας.

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους βασίζεται στο γεγονός ότι είναι κτισμένα απ'ο πλίνθους, άχυρο και κοκκινόχωμα.Υπήρξαν επίκεντρο συγκρούσεων στην διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, αλλα και στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου και του πρόσφατου εμφυλίου.

Το ξεχωριστό αυτο σκηνικό έχει εμπνεύσει Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες να γυρίσουν πολλές από τις σκηνές των ταινιών τους. Ξεχωρίζουν "Το μετέωρο βήμα του πελαργού", "Παύλος Μελάς", "Ψυχή Βαθιά", και η ταινία του Τζαίημς Μπόντ, "Για τα μάτια σου μόνο".

Τα χωριά αυτά που όταν βρίσκεστε εκεί θαρρείς ότι έχει σταματήσει ο χρόνος, είναι ο Κρανιώνας, Ανω Κρανιώνας, Χαλάρα, Γαύρος, Μακροχώρι, Μαυρόκαμπος, Αγιος Αντώνιος, Ανω Μελάς και Μελάς, όπου θα συναντήσουμε το σπίτι που σκοτώθηκε ο Ηρωας του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Μελάς.

Kοντινές αποδράσεις

Η Καστοριά είναι ιδανικό εφαλτήριο για ημερήσιες εκδρομές στο Νυμφαίο, Φλώρινα, τις

μαγικές Πρέσπες, την παραδοσιακή Σιάτιστα με τα Μακεδονίτικα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα την γραφική της πλατεία και τα μουσεία της. Ας κάνουμε μία ιδιαίτερη μνεία για το Νεστόριο. Απέχει 25 περίπου χιλ Ν.Δ. της Καστοριάς. Είναι ενα σπάνιας φυσικής ομορφιάς περιβάλλον, με ποτάμι, τρεχούμενα νερά, γεφύρια, πάρκα και μία πυκνότατη βλάστηση. Κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου διοργανώνεται το διάσημο River Party από το 1978.

Διαμονή

Limneon Resort & Spa www.limneon.com

Esperos Palace Luxury & Spa Hotel www.esperospalacekastoria.gr

Andromeda Boutique Hotel www.andromedahotel.gr

Europa Hotel www.europahotelkastoria.gr

Orologopoulos Mansion Luxury Hotel www.orologopoulos.gr

Hotel Doltso www.doltsohotel.gr