Φαράγγι Πανταβρέχει Ευρυτανίας

 

Το φαράγγι Πανταβρέχει βρίσκεται στην καρδιά της γής της Ευρυτανίας. Η εξερεύνηση του είναι μία συναρπαστική εμπειρία για τους λάτρεις της Ελληνικής φύσης. Σε κάθε βήμα οι εικόνες ειναι εξωπραγματικές, ονειρικές, γεμάτες απορία για το αν αυτό που βλέπεις είναι πραγματικό, η κινείται στα όρια της φαντασίας. Αναμφισβήτητα αποτελεί μέτρο σύγκρισης για κάθε παρόμοια περιπέτεια. Κλειδώνοντας όλες τις σκέψεις μακριά, με όλες τις αισθήσεις σας σε εγρήγορση και τα φωτογραφικά μέσα σε ετοιμότητα, το Πανταβρέχει είναι εκεί, γιά νά ανακαλύψετε τις μαγικές του πτυχές.

Το φαράγγι βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Δολιανά και Ροσκά. Το μήκος του φθάνει τα 2,5 περίπου χλμ. Ειναι ανοικτό για τους επισκέπτες μόνο από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, με την προυπόθεση ότι δεν βρέχει, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης πετρών και βράχων.

Το υδάτινο αυτό θαύμα και μοναδικό οικοσύστημα, ωφείλεται στην πτώση των νερών απο τον ορεινό όγκο της Καλιακούδας, από μεγάλο ύψος και σχετικά σε αρκετό μήκος -80- μέτρων περίπου, στον Κρικελλοπόταμο, σχηματίζοντας μία εικονική παρουσία συνεχούς βροχής!

Η πεζοπορία ξεκινάει από την γέφυρα Στουρνάρας- Ροσκάς, διαρκεί περίπου 40' χαλαρό περπάτημα και απαιτεί μία στοιχειώδώς καλή φυσική κατάσταση. Η διαδρομή γίνεται μέσα στον Κρικελλοπόταμο, από στεγνά μέρη και σημεία με λίγο νερό. Στην μέση περίπου της πορείας, για λίγα όμως μέτρα, το νερό μπορεί να φτάσει μέχρι την μέση!

Θα πρέπει να είσθε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί οι πέτρες γλιστράνε σχεδόν παντού, όπως και τα κάθετα βράχια λόγω της πτώσης των υδάτων, ακυρώνοντας έτσι μία προσπάθεια στήριξης σε περίπτωση γλιστρήματος

Φτάνοντας στό τέρμα της διαδρομής, είναι σίγουρο οτί θα κάνετε ένα δροσερό ντούζ στα νερά των "καταρρακτών", για να πάρετε δυνάμεις για την επιστροφή. Πιστέψτε με όμως, χωρίς καμία διάθεση να εγκαταλείψετε τον παράδεισο, μιάς και το σκηνικό θα σας αιχμαλωτίσει με την ομορφιά του!

Πρόσβαση

Ο σύντομος, αλλά επικίνδυνος δρόμος.

Από Καρπενήσι και το Μεγάλο Χωριό, ακολουθούμε τον δασικό δρόμο και αρχίζουμε την ανάβαση της Καλιακούδας για να φτάσουμε από την άλλη πλευρά στην γέφυρα Στουρνάρας - Ροσκάς. Μέχρι το διάσελο του βουνού ο χωματόδρομος αν και φιδίσιος είναι σχετικά βατός. Απο την κορυφή όμως και προς τα κάτω τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα και άγρια. Κλειστές απότομες στροφές, γκρεμοί, λάσπες, στενά περάσματα και κοφτερές πέτρες. Χρειάζεται οπωσδήποτε αυτοκίνητο τύπου jeep και Off Road λάστιχα . Επίσης οι οδηγικές σας ικανότητες και εμπειρίες θα πρέπει να είναι και αυτές συμβατές και ανάλογες με το τραχύ και επικίνδυνο περιβάλλον. Σάς προτείνουμε να απευθυνθείτε στους ειδικούς για αυτού του είδους τις περιπετειες , www.trekking.gr

 

Ο βατός και χρονοβόρος

Από το Καρπενήσι, περνάμε από τα χωριά Γαύρος, Προυσός, Τόρνος, Πρόδρομος και γέφυρα Στουρνάρας-Ροσκάς. Ο χωματόδρομος αυτός είναι βατός και σε κάποια σημεία του ασφαλτοστρώνεται.

Η διαδρομή γίνεται μέσα από ένα έρημο, αλλά καταπράσινο παρθένο τοπίο.

Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε την διαδρομή Καρπενήσι, Κρίκελλο, Δομνίστα, Σκοπιά, Καστανούλα, Ροσκά, πάλι όμως με jeep και Off Road λάστιχα.

Εξοπλισμός

Μποτάκια ορειβατικού τυπου, αδιάβροχα ρούχα η μαγιό, υδατοστεγή τσάντα πλάτης, που θα περιέχει μία αλλαξιά ρουχα και στεγνά παπούτσια, καπέλο,πετσέτα, αντηλιακό, νερό και ένα travel kit- φαρμακείο.

Φαράγγι Μαύρης Σπήλιας

Η Ευρυτανία είναι σίγουρο ότι δεν θα σας κάνει να πλήξετε ποτέ και πουθενά. Αλλή μία υπέροχη τοποθεσία είναι και η Μαύρη Σπηλιά. Το φαράγγι το συναντάμε 2 περίπου χλμ μετά το χωριό Προυσός και το πασίγνωστο Μοναστήρι του, την Παναγία την Προυσιώτισσα. Η Μαύρη Σπηλιά αποτέλεσε τόσο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όσο και στην Γερμανική κατοχή, καταφύγιο για τους πολεμιστές της εποχής. Δίπλα από την γέφυρα Προυσού-Τόρνου, υπάρχει μία πέτρινη βρύση. Από εκεί ξεκινάει το εύκολα προσβάσιμο ανηφορικό μονοπάτι, που θα σας οδηγήσει στην σπηλιά. Στην πορεία σας θα συναντήσετε ρυάκια, ξύλινα γεφυράκια και δύο καταρράκτες που σχηματίζουν μικρές λίμνες μπροστά τους. Από την σπηλιά και πάνω ξεκινάει το ορειβατικό μονοπάτι Via Ferrata. Απευθύνεται μόνο σε έμπειρους ορειβάτες με τον κατάλληλο αναρριχητικό εξοπλισμό.

Κρίκελλο

Η Ευρυτανία θεωρείται η πλουσιότερη σε οξυγόνο περιοχή της Ελλάδας. Γιά να το απολαύσετε, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε στα 1120μ το Κρίκελλο. Πανέμορφο, παραδοσιακό, πνιγμένο στο πράσινο και τα έλατα, θα σας γοητεύσει μέ την πρώτη ματιά. Η πλατεία του είναι από τις γραφικότερες ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Στο μέσον της δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου κάτω από τα δροσερά πλατάνια. Στα ταβερνάκια που θα συναντήσετε, είναι δεδομένο, ότι θα απολαύσετε όλες τις γαστρονομικές γεύσεις της Ευρυτανίας.

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros