Hannah Arendt

Παραγωγή: Γερμανία/Λουξεμβούργο/Γαλλία  - 2012

Διάρκεια: 113 λεπτά

Είδος: Κοινωνικοπολιτικό  

Σκηνοθεσία: Margarethe Von Trotta

Πρωταγωνιστούν: Barbara Sukowa, Janet McTeer, Axel Milberg, Julia Jentsch, Ulrich Noethen, Michael Degen, Nicholas Woodeson, Victoria Trauttmansdorff, Klaus Pohl.

Υπόθεση: Η Χάνα Άρεντ (14 Οκτωβρίου 1906 – 4 Δεκεμβρίου 1975) υπήρξε διάσημη Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος. Η προσπάθειά της να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσαν τα εγκλήματα του ναζισμού, αλλά και η έντονη θέλησή της να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της προσωπικής ηθικής ευθύνης σε καιρούς που η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της, είχε ως αποκορύφωμα το βιβλίο «Ο Αϊχμαν στην Ιερουσαλήμ - Η κοινοτοπία του κακού», φράση για την οποία («η κοινοτοπία του κακού») έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο. Η έμπειρη Γερμανίδα σκηνοθέτης Margarethe Von Trotta μεταφέρει μέσα από μια πολιτική, φιλοσοφική αλλά και ανθρωποκεντρική βιογραφία τη ζωή και το έργο της στον κινηματογράφο, επικεντρώνοντας την ιστορία στην διάρκεια της δίκης του Ναζί εγκληματία Άντολφ Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ την οποία η Χάνα Άρεντ κάλυπτε για λογαριασμό του Αμερικάνικου περιοδικού New Yorker.

Η Margarethe Von Trotta, έχοντας ήδη μεταφέρει στον κινηματογράφο τη ζωή της Rosa Luxemburg και της  Hildegard von Bingen, επιστρέφει με μία ακόμη βιογραφική ταινία για την Hannah Arendt (Χάνα Άρεντ) για την οποία, ακόμη κι αν κάποιος δεν γνωρίζει τίποτα, σίγουρα θα μάθει πολλά, και θα παρασυρθεί από το πάθος, τη διανοητική και συναισθηματική ένταση στην εξαιρετική ερμηνεία της σπουδαίας και 63χρονης πια πάλαι ποτέ εκρηκτικής ξανθιάς μούσας του Φασμπίντερ Barbara Sukowa, η οποία κρατά στιβαρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 16.05.13