Οι νέες ταινίες από 8 Ιανουαρίου στις σκοτεινές αίθουσες – Μέρος Α΄

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Με πολλές νέες ταινίες συνεχίζεται η μεθεόρτια κινηματογραφική σεζόν. Στην αρχή αυτής της παραδοσιακά Οσκαρικής εποχής για τις αιθουσες, δύο έξοχα δείγματα Βρετανικού σινεμά ηγούνται της σινεφίλ κούρσας.

«Ο Κύριος Τέρνερ» (Mr. Turner) (Βρετανία/Γαλλία/Γερμανία 2014 - 150’) είναι η νέα δημιουργία του πολυβραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη Μάικ Λι. Αφήνοντας κατά μέρος τις σύγχρονες καθημερινές ιστορίες του, ο δημιουργός του «Μυστικά και Ψέματα» επιστρέφει στο παρελθόν για να σκιαγραφήσει με ζωντάνια και σε βάθος το πορτραίτο του εθνικού ζωγράφου της Αγγλίας, του Τζόζεφ Γουίλιαμ Τέρνερ που έζησε την ιδιόρρυθμη εκκεντρική ζωή του στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Ένας μεγάλος ρομαντικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης που ενσαρκώνεται με πάθος από τον Τίμοθι Σπολ (Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Καννών και Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου, για την εκπληκτική ερμηνεία του). Όσο για τη σκηνοθεσία του Μάικ Λι τι να πει κανείς; Παραδίδονται μαθήματα εντός. Μια μεγαλοπρεπής και συναρπαστική εμπειρία που αισθητικά παραπέμπει στους αριστουργηματικούς πίνακες του Τέρνερ, για καλλιεργημένους και απαιτητικούς θεατές…(Διανομή Odeon)

«Το Παιχνίδι της Μίμησης» (The Imitation Game) (Βρετανία/ΗΠΑ 2014 – 114’ ) έρχεται σχετικά πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή για να μας παρουσιάσει τη ζωή και το έργο μιας άλλης Βρετανικής ιδιοφυίας. Ο Άλαν Τιούρινγκ ήταν ο ιδιόρρυθμος επιστήμονας που έσπασε τον Κωδικό Enigma των Ναζί, σώζοντας έτσι τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη διάρκεια του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. Επικεφαλής μιας μυστικής υπηρεσίας δούλεψε νύχτα και μέρα με μια ογκώδη μηχανή δικής του επινόησης που κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει όλα τα μυστικά μηνύματα των Γερμανών. Ηταν μια μηχανή πρόγονος των ηλεκτρονικών υπολογιστών…Όμως αυτός ο ογκόλιθος ευφυίας που επηρέασε όσο λίγοι την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού καταδικάσθηκε λόγω της ομοφυλοφιλίας του σε φυλάκιση που τον οδήγησε κατά πάσα πιθανότητα στην αυτοκτονία. Η ταινία του Νορβηγού δημιουργού του Headhunters Μόρτεν Τιλντουμ, αποτίει φόρο τιμής στον άνθρωπο αλλά και τον επιστήμονα. Μια μεταμοντέρνα βιογραφία με όλα τα θετικά της Βρετανικής κινηματογραφίας αλλά και με μπόλικο σκανδιναβικού τύπου μυστήριο που διαθέτει τη μνημειώδη παρουσία του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στο ρόλο του Τιούρινγκ (το φαβορί για το φετινό όσκαρ) αλλά και την Κίρα Νάιτλι στο ρόλο της καλύτερης φίλης του. Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, ήδη υποψήφια για 5 χρυσές σφαίρες (Διανομή Seven Films)

Λίγο πιο κοντά στα δικά μας τώρα, ο Ταραντίνο ομιλεί την Εβραική και κάνει πλάκα με τη βία, την αυτοδικία και τις Εβραικές παραδόσεις. Ένα Ισραηλίτικο θρίλερ, αλλοιώτικο απ΄τα άλλα, με μπόλικο χιούμορ αλλά και σκληρές εικόνες βίας είναι το «BigBadWolves: Στο στόμα των λύκων» (Ισραήλ 2013 – 110’ ), όπου λύκοι είναι ένας αστυνομικός αλλά και ο επιφανειακά γλυκούλης  μπαμπάς του που παίρνουν την εκδίκησή τους από ένα δάσκαλο που κατηγορούν ως παιδεραστή δολοφόνο κοριτσιών, μεταξύ των οποίων και της κόρης και εγγονής τους. Στα πόδια τους μπλέκεται για κακή του τύχη και ο αστυνόμος που είχε αναλάβει την υπόθεση. Μέχρι το αναπάντεχο φινάλε πολλόί είναι οι τρόποι βασανισμού που αναπτύσσοναι στην οθόνη. Άκρως απολαυστική cult λιχουδιά από τους Άαρον Κεσάλες και Ναβότ Παπουσάντο (Διανομή Feelgood Entertainment)

Στα καταγάλανα νερά της Κω εξελίσσεται η «Περιπέτεια στο Αιγαίο» (Lomasankarit) (Φινλανδία/Ελλάδα 2014 – 90’), μια ελληνοφινλανδική συμπαραγωγή στην οποία οι ξέγνοιαστες διακοπές μιας οικογένειας εξελίσσονται απρόσμενα σε περιπετειώδες κυνήγι θησαυρού που θα φέρει στο φως κρυμμένα μυστικά, ανακατεύοντας αρχαιοκάπηλους, διεφθαρμένους αξιωματικούς και αγνά Φινλανδόπουλα. Απρόσμενα διασκεδαστική περιπέτεια που φέρνει στο νου τα θρυλικά Goonies των 80s με πλειάδα γνωστών Ελλήνων ηθοποιών σε δεύτερους ρόλους, από τον γνωστό στη χώρα του Φινλανδό σκηνοθέτη Taavi Vartia. Μια συνάντηση νεανικής περιπέτειας αλα Σπίλμπεργκ των 80s με το είδος τουριστικής υπερπαραγωγής που εκπροσώπησε στα 70s o Τζέιμς Πάρις!!! Στα όρια του καλτ…Το ελληνικό καστ αποτελούν η νεαρή Ιφιγένεια Τζόλα, από την τηλεοπτική σειρά Το Νησί, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, ο Ορφέας Αυγουστίδης, η Ναταλία Δραγούμη, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Έφη Παπαθεοδώρου, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Γιάννης Ζουγανέλης (Διανομή Audio Visual)

Δείτε τα trailer των παραπάνω ταινιών εδώ μέχρι να επανέλθουμε με τις υπόλοιπες ταινίες της εβδομάδας.